Zlostavljači životinja

laki1Lumbarda, tako krasno i divno mjesto… toliko ljepote, a toliko ljudske zloće. U životu sam tu doživjela puno bahatosti, arogancije, licemjerstva i zlobe, ali od svega toga sam se mogla obraniti. Jer sam čovjek. Ali kako da se brani životinja, koja nema sposobnost govora i fizički nije dovoljno velika i jaka? Ovo je moja priča, pa neka se čuje jasno i glasno kakve se sve grozote događaju u našem lijepom mjestu.

Moj pas utoliko je kriv za svoju «skitnju», jer voli suprotni spol. Zbog toga su ga zatukli. A ako je to bio razlog, onda nas mogu «zatući» svih. Već ranije smo bili upozoreni, doduše ne direktno i na način na koji bi to bilo primjereno – pismenim putem, od strane komunalne redarice koja misli kako će problem skitnje pasa rješavati veterinari i to, zamislite, uspavljivanjem, očito ne znajući da je njihov posao da spašavaju živote, a ne da ih lišavaju.

Nakon što smo bili tako posredno upozoreni, dogodilo se da je naš pas Laki zatučen. Toliko je zvjerski pretučen da mu je smrskana repna kralježnica i uslijed teških upala, nastala je unutarnja nekroza (raspadanje tkiva) i srećom za njega to je izbilo vani kroz rupe kroz koje do danas curi gnoj i sukrvica. Veterinar Sergije Vilović ga je morao operirati i amputirati mu rep, čime mu je u zadnji tren uspio spasiti život. Po njegovim riječima, u svojoj praksi ovakvu brutalnost i neljudskost nije doživio niti vidio. Ovim putem mu se neizmjerno zahvaljujem na stručnosti, ljudskosti i požrtvovnosti. Hvala, Sergije!

Za slaki2vaku sekundu što je Laki pretrpio boli i patnje, osobi koja je to učinila želim isto toliko – ni manje ni više! Nije kršćanski, mislite?! Ne budimo licemjerni, jer prvo treba biti čovjek, a onda kršćanin!

Dobro pogledajte slike. Nemojte svraćati pogled, jer ovo je učinio jedan naš sumještanin, možda baš Vaš susjed. Nemojmo ići linijom nezamjeranja u namjeri da se svakome i pod svaku cijenu svidimo. Ja to ne želim. Želite li Vi? Želimo li i dalje dopuštati da se ovakve stvari događaju pored nas, sljedeći put možda i Vašem ljubimcu? Danas psu, sutra možda i čovjeku? Što Vi mislite?

Biliana M. Šestanović

Comments

 1. možemo mislit isto što i o križu na bultini. Talibani su za ovakve gospoda. Sva sreća da nam institucije rade i da je policija efikasna, pa će se takvima brzo stat u kraj

 2. Lumbardian says

  Uvik postoji mala nedoumica, moralna dvojba. Da li ove zgražajuče slike pustit da ih vide dica? Ali neka! Svoju nevoju Laki će pretočit u edukaciju i dice i nas starijih. “Pas nije beštija”- pročitajmo tu novelu Miljenka Smoje o njegovom Šarku (Pasje novele). Biljana, svaka čast na hrabrosti.

 3. za edukaciju dice i starijih na koje bi se ovo moglo odnosi, bila bi veća korist da se ovo stavi na oglasnu ploču u centar sela. ili možda u slobodnu kako je bilo za poj sv.anton od prin neki dan..

 4. Tko ne voli životinje ne voli ni ljude, kaže dobra stara poslovica! Razumijem da tuđi kućni ljubimci mogu ići na živce onima koji ih nikada nisu imali niti osjećaju ljubav prema životinjama. Summnjam da su takvi sposobni osjetiti ljubav i prema ljudima. Ali u jednom malom mjestu gdje svi sve i svakog znaju, pa znamo i čiji je kućni ljubimac, ne upotrijebiti ono što nas razlikuje od životinja – a to je govor i razgovor pa nazvati vlasnika i reći mu što nam smeta, nego se okomiti na jedno malo pseto i tako ga umlatiti – to mi jednostavno ne ulazi u glavu. Što je to Laki tako strašno mogao učiniti da je zaslužio ovakvu kaznu? Zapišati nečiji vrt ili zid, ići za prirodnim nagonima, samo hodati ulicom? I to bi trebalo rješavat ovako. Jer jači, i tlači. A mi smo kao “inteligentnija” bića. Sram me ovakve ljudske inteligencije. Pitam se što bi bilo da je Laki rotvajler ili neki drugi veliki pas? Bi li se ta “junačina” usudila učiniti isto? Kad gledam jadnog Lakija, sram me što sam čovjek. Jako me sram! Životinja ovo životinji nikad ne bi učinila iz čista mira.

 5. zazvonilo mu mrtvo

  • ovo je možda grezo ali na vlastitu odgovornost objavljujem jer toliko me pogodilo ovo s Lakijem da smatram ako se ljudskim može smatrat ovo što mu se učinilo, onda je ljudski i ovaj komentar.

 6. Natali i Helen says

  <3

Speak Your Mind

*