Žilj pribili


Ovako izgleda prvi cvit pancratium maritimuma (primorski žilj) na Pržini ove sezone 13.07.2010 Lani je poče cvast setemanu prin. Sad očekujemo eksploziju cvića, samo što ove godine biljke izgledaju nekako bolesno što mi je pomalo kontroverzno jer je taj cvit poznat po tome što dobro podnosi ekstremne suše. Jadno izgleda, posebno prid sv. Križ. Ostale biljke u prirodi još odišu svježinom lipanjskih kiša, a ovaj ko da je oparen. Cvit je vrlo rijedak i sačuvan je samo fragmentalno na Sredozemlju. Podizanjem razine mora nakon pleistocenske odledbe preživi je na pješčanim obalama na samom dohvatu valova. U Lumbardi je prastari starosjedilac tako da su ga več poznavali najstariji poznati lumbarjani Pil i Daz i to po svim lumbarajskim plažama. Biologija mu je interesantna, posebno doba cvatnje, način oplodnje te odgovori čemu je to tako. Na slikama je i jedna biljčica iz mog rasadnika pa očekujen da će procvast za 3-4 godine. Uz lalu i quercus cocciferu koji su isto tako priča za sebe, pancratium je jedna prepoznatljivost i posebnost Lumbarde pa može konkurirat za misto u nekom budućem grbu. Lumbardian

Comments

 1. Jel se sjećaš Lumbardiane da san ti govori o Žilju prid sv. Križ. Nisan tad naiša na pozitivu, al svakako bi ga Udruga Bašćina tribala uzet pod svoje okrilje i ne samo njega nego i ostale autothone biljke i proizvode koji iz godine u godinu gubu na svom autoritetu i prepoznatljivosti svoje biografije.
  A sad su mi najkomičnije Male Lumbarajske pomidorice koje potječu od talijanskega simena a sadu se u dolini Neretve. Bidne ka ih uzmeš i pogledaš prima suncu vidu in se budila, ništa sama kost i koža zato ih onako lipo celofanski zamotaju za ih prodavat a o cijeni da se i ne govori.
  A pa onda pitaju da in ništo fali. fali im Lumbarajski zrak i zemja. Ne more se svak bavi sa svačin.
  Ali dok to ne ulize u glavu mi ćemo bit dublje nego što je Titanik.
  A isto se i sa zejon dogaja isto pitanje što mu fali. Fali mu otađbina. Daj materi dite. Skuhaj zeja na tabak sa satarašun od malih Lumbarajki dva deca črnjaka ( pa to bi moglo proć i za ribarske )
  Zaštitimo naše dok još moremo da ne bi kasnije tribali pitat Engleze ” If it possibile …..?

 2. Lumbardian says

  -Ko što si i sam zapazi, ponekad se priča oko lumbarajske pomedorice (pomme d’oro) čini uzaludnon. Nazivaju hi “cherry” molin te lipo i već su doživile hibridizaciju. Čitan da najveći proizvođaći vrstu podloge čuvaju kao poslovnu tajnu ko što su dominikanci stoljećima čuvali tajnu maraschina. Onda postoji vojska manje uspješnih spisatelja, novinara pa i književnika koji od svega toga čine mirakule, išću izgubljeno sime, vraćaju se u predkolumbovu Ameriku, organiziraju banke simena, laboratorijski se sve to ispituje, a moja pokojna polupismena baba je uvike imala i freško i na osuč tj sušene poj gredu. A tek kakva je to bila konserva. Sa se ti bori sa globalizacijon kad smo zakasli.

 3. Lumbardian says

  Treća kitica ove senzibilne dalmatinske serenade iz zlatnog nepatvorenog doba klapske pisme glasi:” Parsi tvoje ŽILJ PRIBILI narešeni jabukami”http://www.youtube.com/watch?v=dtdKDZ1cIl8

Speak Your Mind

*