Zaštitimo naše lale

lala6Ovogodišnje obilježavanje Dana planeta Zemlje, udruga Bašćina posvetila je lalama – rijetkom i ugroženom cvijetu čije se najbogatije stanište nalazi upravo na lumbarajskom Donjem blatu. U nekoliko akcija koje smo poduzeli kroz proteklih mjesec dana, nastojali smo javnost bliže upoznati s važnošću njihovog čuvanja. Tako smo i danas, na sam Dan planeta, podijelili našim školarcima letke s osnovnim podacima o porijeklu i rasprostiranju lala, kao i potrebi zajedničke brige da se sačuva bogatstvo i raznolikost naše prirodne baštine.

Udruga Bašćina

Comments

 1. Moli bih vas da i mene malo educirate jer meni ni jasno zašto se lale nesmu brat, oli to ni cviće ko i drugo?

  • tako je vjerovatno partila i tica dodo!!! pa zašto je ne prikoleči? pa oli ni kokoš kako i druge? sibirski tigar? obična maška, a malo hi smeči auto… dalo bi se vako nahodi primjera ali mislim da kontaš bit. ugrožene su, malo hi je, cvit ima svoj život i svoje cikluse koji dovedu do novega cvita. a ubran i odnešen u vazu (u najboljem slučaju) da lagano krepaje, ni ga više… živo cviće mi je super, ubrano mi daje malo na nekrofiliju, ali to je do mene.

 2. Lumbardian says

  Ajde pero pročitaj što su napisale vridne bašćinice 21.03.2010. i moj komentar. Ponovi bi je naša lala (Tulipa Praecox Ten.) ušla u crvenu knjigu ugroženih biljnih vrsta po čijen kriteriju je “gotovo ugrožena” i nosi crvenu oznaku NT. Poji na Flora croatica database

 3. Pročita sam ja što su napisale Baščinarke ali to me ne zadovoljava jer pišu samo da ih se ugrožava. Nije da je meni krivo što su se one čapale lala ali sam odavno prerasta dogmasta objašnjenja pa u cilju što bolje propagande zaštite lala mislim da bih bilo jako dobro malo podrobnije objasnit zašto su one tako osjetljive i kako ih se to ugrožava, koja je razlika lala iz donjeg blata i onih što nam matere imaju po vrtl.

 4. Lumbardian says

  – Nisan stručnjak, više san jubitelj cvića, pa koliko ja znan uzroci ugroženosti u ovon slučaju je gubitak staništa. Ja san se indirektno zahvali gospodaru što parcelu ni pusti u ledinu, jer se lale ovako žilavo održavaju baš u obrađenoj površini a nikako u kupini. Drugi je razlog što se osin lukovicama lale rarmnožavaju puno brže simenon (za to treba rahla zemlja) a mlada biljčica nekoliko godina ne cvate. Iz jubavi prema svekolikon životu na Zemlji boje je gojit lale u vrtu pa hi brat, a ove pustit da se boru za svoj životni prostor u divljini kako god znaju.

 5. bašćinice says

  zahvaljujemo lumbardianu i 2swm na objašnjenjima, rekli su manje više sve. za one koji žele saznati još ponešto o ovoj temi, pripremamo stručno predavanje sad kroz peti misec. poslat ćemo obavijest kad s predavačem dogovormo točan datum. a drago nam je vidit da ima zainteresiranih.

Speak Your Mind

*