Vrlo dobri turistički rezultati Lumbarde

Slikovito naselje Lumbarda na istočnom početku otoka Korčule, udaljeno svega 5 km od grada Korčule,poznata je po grčkoj naseobini iz 4.stoljeća prije Krista o čemu svjedoči kameni natpis, Lumbardska psefizma.Lumbarda je jedini predio otoka Korčule s pješčanim plažama i jedino mjesto u kojemu se proizvodi čuveno bijelo suho vino Grk.
Osim vinogradarstvom, maslinarstvom, ribarstvom i kamenoklesarstvom stanovnici Lumbarde se sve više bave turizmom i posebno agroturizam. Zahvaljujući kulturi kamena u Lumbardi su rođeni veliki umjetnici,poput kipara Frana Kršinića, Ivana i Luja Lozice, te Ivana Jurjevića Kneza.
Iz Lumbarde potiču mnogi znanstvenici, umjetnici glazbe,slikarstva,književnosti. Sve su to razlozi da su se mještani Lumbarde 1997.godine izdvojili iz zajednice Grada Korčule,i uspjeli su kao samostalna općina( 1300 st.) svake godine sve više napredovati. Gradnjom hotela, uređenjem putova i šetališta i plaža turizam je postao najvažnija grana privređivanja.

S ovim uvodnim podacima Ksenija Peručić, direktorica Turističkog ureda pri TZ općine Lumbarda nam je usporedila ostala turistička mjesta u kojima su ljetne kulturno-zabavne priredbe već završene, dok će se u Lumbardi nastaviti do 28. rujna ove godine,srijedom navečer u centru mjesta su folklorne,a petkom ribarske večeri.

Ksenija Peručić nam sa zadovoljstvom registrira turističke podatke prema kojima je ovogodišnji broj noćenja (od 01.01.do 31.08.2912) znatno premašio prošlogodišnje. Tako je ove godine zabilježeno ukupno 16,409 dolazaka uz 126.292 noćenja,dok je prošle godine bilo 14,377 dolazaka s 110.104 noćenja. Stranci su puno brojniji jer su ove godine uz 15.108 dolazaka imali 114,698 noćenja,dok su domaći turisti s 11,559 noćenja.U prošloj su godini stranci ostvarili 97,223 a domaći 12,881 noćenje. Prvi dani rujna su zadovoljavajući,jer su hoteli, marina i privatni smještaj popunjeni.

Tekst i snimak : Niko Perić

Speak Your Mind

*