Vinski sajam u Makarskoj

makarska Lumbarda, 17. svibnja 2010.
ZAPAŽEN NASTUP GRKA NA DALMACIJA WINE EXPO 2010.

Vinari, stručni predavači, ugostitelji i posjetitelji, ocijenili su prvi put organizirani festival vina u Makarskoj, održan proteklog vikenda, vrlo značajnim u promicanju vinske kulture – naglasio je to Miljenko Grgić, najslavniji vinar, koji je dva dana bio među 90 izlagača. Osobito je pohvalio mladost, mr. Zorana Paunovića i Milana Ožića, organizatore “Wine Expoa”.

Sajam je posjetio prvi čovjek American Inernational Groupa Robert Benmosche, vlasnik vinograda na Pelješcu. U Vignju ima oko 7500 sadnica zinfandela i nešto malo caberneta i merlota. Poznat je po poruci američkom predsjedniku Obami da mu ne može doći pomoći u spašavanju gospodarstva, dok ne obere svoj vinograd na Pelješcu.

“Snažno pozdravljam činjenicu da se “Wine Expo” održao u Makarskoj. Vinska industrija velik je potencijal za vašu zemlju. Posebno pozdravljam entuzijazam dvoje mladih suorganizatora koji su pokrenuti jednu ovako plemenitu ideju. Postoji velik potencijal između turističke i vinske industrije, koji vi još ne koristite. Ne koristite resurse koje već imate”

Uz izložbu vina, održane su i stručna predavanja Saše Špiranca, Marinka Vladića, Sandi Parisa i Viktora Zdilara – vođena kušanja vina i radionice o stilovima pošipa, plavca malog, malvazije i graševine te o potencijalu hercegovačkih sorti žlahtine i kujundžuše.

Posebnu pažnju je na sajmu postigao grk koji je novoosnovana udruga “Grk – Lumbarda” predstavila izloživši pet proizvođača vrhunskog vina. Vina iz Lumbarde su ispred Udruge predstavili Zoran Cebalo – Popić i Maja Cebalo. Riječi pohvale za dosad učinjeno i želje za uspjeh u daljnjem radu, lumbarajskim je vinarima uputio i slavni vinar Miljenko Grgić. Predstavnik Hrvatskog sommelier kluba, Sandi Paris čestitao je na vrhunskoj kvaliteti izloženih vina. Neposredno prije zatvaranja sajma, nakon svih radionica i mnogih kušanja, izjavio je da je prema njegovom i mišljenju njegovih kolega “grk apsolutni hit ove vinske izložbe!”. (M.C.)

Comments

  1. Lumbardian says

    Bravo Zorane !!! Slikat se sa velikin Grgićen a biti tako mlad vinar. This is Lumbardian dream.

  2. Dominik says

    Za svaku pohvalu… bravo!!!

Speak Your Mind

*