Vina Lumbarde

Nakon pet i po godina postojanja, sada već solidno deblo Lumbardanet-a dobilo je svoju prvu granu. Rodila se stranica www.grk-lumbarda.com, posvećena Grku i vinima Lumbarde. Kako je svako vino osim svojim okusom i kvalitetom popraćeno pričom o području iz kojeg dolazi i kako ono bez te priče o svome podneblju i porijeklu ne znači puno, za otprilike toliko je sama sredina siromašnija u svome identitetu i prepoznatljivosti kada ne promovira svoje proizvode, svoje znamenitosti i svoju autentičnost. Istu tu autentičnost koju je na svoj način izrazio slikom Stipe Nobilo (ovih dana izlaže u hladnoj Rusiji), na ovoj jedinstvenoj etiketi iz 1992. godine, koju na žalost pamtimo više po ratu nego po berbi. O vinu smo pisali i ranije, ali smo ga često miješali sa drugim temama, koje se vežu za naše selo, kraj i zavičaj. Ljudi pak koji ne posjećuju naš portal redovito često bi u potrazi za Grkom (op.a.vidimo po ključnim riječima) i drugim Lumbarajskim vinima sletili na stranice Lumbardaneta i nalazili po koju informaciju o vinu, a malo o proizvođačima i konkretnim proizvodima koji se nude. Došao je momenat da to malo ispravimo i da skupimo na jedno mjesto sve fragmente o Grku i Plavcu Lumbarajskom rasute po internetu. Kako je nekoć započeo 1swm, stranica za sad šturog sadržaja ali solidnih temelja, popunjavati će se sukladno vremenu i mogućnostima te naravno vašim doprinosima. Po primjeru Emilića, našeg dragog suradnika koji nam je poslao legendarnu etiketu ovdje priloženu (svojevrsni raritet), pozivamo sve koji se vinom bave u Lumbardi i koji bi ga htjeli približiti svekolikoj javnosti na jednom mjestu, da nam pošalju svoje etikete, podatke o vinu, svoje koordinate, bilo što kako bi ih objavili i iskoristili moć Lumbardanet-a u dobrom pozicioniranju u bespućima interneta. Sve na lumbardanet@gmail.com, sve free of charge, a ovo je nadamo se samo još jedan korak u očuvanju lokalnog identiteta, te promociji održivog razvoja sa više poljoprivrede i manje betonske megalomanije. Na koncu Lumbarda mora ostat ono što je, jedno lijepo selo sa svim atributima sela. Sadržaj portala bi za razliku od stranice majke bio više statičan,  za početak dvojezičan, a eto silom prilika prolila se tinta odma na engleskom, pa eto ne zamjerite, već klikajte u ovoj fazi barem za vidit svakodnevno kakvo vrime prati ovaj naš terroir, pardon teritorij i kakve su prognoze.

I još nešto, u zahvalu mladom Emiliću za inicijalni doprinos, vraćam mu njegov izvorni nadimak i od danas nadalje odlukom vijeća portala lutajući reporter se javlja kao 3swm. (3swm?! rebus za novopridošle 😉 )

Comments

  1. Lumbardian says

    On je i njezan i privlačan i izazovan a ujedni i gorak i pomalo divlji na kraju. Ovaj opis grka mi je uputila uvažena kolegica osobno. Sjetih se tada našeg terroira, naših ljudi, mladosti…

Speak Your Mind

*