Večer crvenih postoli

Ženske crvene cipele (lokalnim izrazom postoli) na tri para lijepih ženskih nogu prošetale su (u prenesenom značenju svojim stvaralačkim sposobnostima) večeras (nedjelja, 9. rujan 2012) po terasi restorana Maestral u Lumbardi oduševljavajući brojnu publiku koja se je odazvala pozivu Udruge „Bašćina“ iz Lumbarde da dođu na priredbu pod nazivom Večer crvenih postoli.
Bilo je lijepo i zabavno poslušati predsjednicu Bašćine Valeriju Jurjević koja je dodatno opravdala ovaj događaj riječima: Na samom repu ljetnog šušura, kad su prve južine već dopuhale miris skore jeseni, Udruga Bašćina vam, s ponosom i zadovoljstvom, predstavlja prinovu zvanu Večer crvenih postoli. To je događaj kojim će svake godine promovirati žensko stvaralaštvo u najširem smislu riječi,od umjetnosti, mode, književnosti i dizajna, do maštovitih frizura, kulinarskih i raznih ženskih kreacija. Tako se i dogodilo, da su prvu večer crvenih postoli otvorile četiri žene: Sanda Hančević (arheologinja), Valerija Jurjević (povjesničarka umjetnosti i Vanda Ivelja (glazbenica), te voditeljica programa njihovog stvaralaštva u pisanoj riječi i glazbi, prof. Maja Šestanović, koja je u stvari vršila i dodatnu ulogu u promociji knjige Priče iz dva škafetina, koju su zajednički napisale dvije prijateljice Sanda Hančević i Valerija Jurjević, i za vrijeme promocije Valerija je čitala Sandine priče, a Sanda obrnuto Valerijine, što se je publici svidjelo, s tim više jer su priče o neobičnim događajima i ljudima uz otočki ambijenti u neobičnim životnim situacijama.
Kako je objasnila idejna začetnica ovog događaja Sanda Hančević, da kad se radi volonterski u udruzi, entuzijazam se troši. Prvi je projekt bio Tri Volta punih pet godina, zatim su Sanda i Valerija izdale zajedno uspješno čitanu knjigu Priče iz dva škafetina, i postavilo se pitanje kako dalje?. Odgovor je dala slučajnost (kao i za sve dobre ideje) kad su se Valerija i Sanda pojavile u postolima iste crvene boje, i tako je dogovoreno da pokušaju provesti istoimeni projekt Crvenih postoli.
Priredba je uspjela, kroz glazbu, priče, čitanja i pričanja, u očekivanju da će se ugodno i lijepo druženje nastaviti promocijom kreativnih žena s cijelog otoka, pa i šire.
Vanda Ivelja je na gitari popratila ovo događanje potvrdivši da je vrsna glazbena i vokalna umjetnica uz jedan fascinantan podatak da je prvu uglazbljenu pjesmu izvela u šestoj godini, i do 12 godine pratila akorde na gitari, a sada Vanda živi od sviranja i pjevanja, koja je simpatičnim naglaskom dobacila da pokušava profurati svoje pjesme u naciji koja ne priznaje kantautorstvo njezine pjesme obojane ljubavlju prema istini i potrazi za pravim istinitim vrijednostima je na gitari pratio prof. Marin Jerkunica. (Tekst i snimak: Niko Perić)

Speak Your Mind

*