Uređuje se groblje u Lumbardi

Uz brojne aktivnosti na uređenju mjesta za nadolazeću turističku sezonu,bilježimo i uređenje groblja sv.Ivana u ovoj korčulanskoj općini.Radove izvodi KTD Mindel iz Lumbarde čiji nam direktor Roko Kriletić pokazuje što je do sada učinjeno na groblju kojim i gospodari ovo poduzeće.
Po njegovom opisu uređene su i renovirane sve međe,poravnat je teren uz vađenje kamenih ostataka starih okvira.Postavljene su nove cvjetne arule i svaki red ima svoju dugu arulu u kojima se sadi cvijeće različitih boja što na posjetitelja stvara i poseban utisak.Pripremljene su i nove sadnice,koje će ukrasiti svih 255 grobova.
U planu je i proširenje groblja,kaže Roko Kriletić,i radi se na otkupu zemljišta za nova grobna mjesta(oko 40)kako bi se udovoljilo zahtjevima građana,uz mogućnost izgradnje nekoliko manjih grobova za polaganje urni.
Zbog vrijednih arheoloških iskopina trenutno se ne diraju najstariji(općinski)grobovi koji su uz rub crkve sv.Ivana, čije je groblje još od 1830.postalo glavno,jer su se umrli do tada ukapali uz franjevačku crkvu i samostan na susjednom otoku Badiji.
Nakon što je uređena mrtvačnica,u planu je otkup terena od privatnog klesara gdje bi se izgradio veliki parking.
Pošto je groblje uz sami rub otočke ceste prema Korčuli,svaki se sprovod vrši po cesti,što stvara problem i pogrebnoj povorci i vozilima.Da bi se to konačno riješilo,u planu je ograditi groblje zelenom živicom,uz izgradnju staze za pogrebnu povorku koja bi se kretala unutar groblja,iz mrtvačnice do grobova,i negdje u slobodnom prostoru bi se postavio plato za glazbu. Tekst i foto : Niko Perić

Comments

  1. čuje se truba ! svira ” Tišina “

  2. Jel ima digo taj plan uređenja centra da se vidi kako je to osmišljeno? Inače inicijativa je super mada kasni nekih 30 godina.

  3. haleluja vratilo nan lnet

Speak Your Mind

*