Tko, kada i kako odlučuje o našim interesima? G.A.L Vas pita…

Dragi naši Lumbarjani !

Zahvaljujemo na komentarima nakon objave teksta ”Ergela konja dolazi…i prolazi…’’, te ovom prilikom želimo ukazati na stvarnu potrebu uključivanja i suodlučivanja o pitanjima važnim za mjesto.

Molimo čitatelje da još jednom , vrlo pažljivo, prikazanu stranicu, većini Vas nepoznatog dokumenta ‘’IDPPUO Lumbarde‘’,  pročitate od zaglavlja do podnožja.

Vjerujemo da ćete tada, ipak dokučiti da prikazani sadržaj nije dokument kojeg je naručio, pripremio, ili izdao GAL, već ga samo smatramo iznimno zanimljivim, i zato smo ukazali na njegovo postojanje i elemente njegova sadržaja… Dokument je izvjesno naručila naša Općina, od vjerovatno kompetentne sredine, no da li smo to mi znali, odobrili, bili upoznati sa rezultatima ..? Da, platili jesmo !

Pitamo Vas : ‘’Koliko je Vas znalo za ovaj, očito strateški dokument razvoja Lumbarde?’’ U normalnom društvu, o strateškim odredbama razvoja provode se javne rasprave, sučeljavanja, i tek kada se nešto prihvati konsenzusom ili postavljenim modelom odlučivanja, isto može biti predmetom daljnjeg razvoja !

Dakle, pitamo Vas iznova, sjećate li se da ste o ovoj temi bili obaviješteni, pozvani na raspravu, da se dali svoj glas…??

Mislimo da znamo odgovor i zato smatramo svojom obvezom otvoriti temu ”Tko , kada i kako odlučuje o našim interesima”.  Razmislite o scenariju kojim evidentno postojeća osoba ili interesna grupa dobije suglasnost da realizira ”turističko-poticajni” projekt, i da se ugovorno dočepa Park-šume Ražnjić… tko će od nas potom više imati pravo pristupa ? Tko će moći osporiti gradnju neprimjerenih objekata, uvođenje neprimjerenih sadržaja, kad je ….sve po Zakonu i Ugovoru..”-

Nismo apriori protiv projekta, protiv razvoja, ali smo protiv prakse da netko drugi misli za nas, a potom vas dovodi pred svršen čin i osjećaj da ste opet, po tko zna koji put ispali ne konj , već tovar, obični Equus asinus, što je naš mali prilog lumbarajskom klubu ljubitelja latinskog jezika !

 Hvala na pozornosti

 Građanska akcija Lumbarde- G.A.L.