Timsko uređenje stare kino dvorane u Lumbardi

U subotu navečer bilo je veselo (iako sjetom)u nekadašnjoj kino dvorani u Lumbardi, koja je do kraja prošlog stoljeća bila okupljalište mještana, gdje su se prikazivali filmovi, održavali skupovi, plesrazne kazališne predstave, maškarane zabave.
Izgradnjom novog trgovačkog centra otvorena je i nova dvorana Levanat, ali samo za sjednice. Ostali su sadržaji polako nestajali, dok je staru dvoranu većim dijelom uništila ljudska nebriga, parket je polako pucao i pristup više nije bio ni moguć. Jest nekolicini mladića iz Lumbarde, nazvanih grupa TIM (Tomislav i Marko), koji su pokušavali s udrugom Lipa rič vježbati razne predstave u novoj neodgovarajućoj dvorani. Onda su ljutito potvrdili idemo u staru. Zadatak su na sebe preuzeli Tomislav Šestanović i Marko Batistić. Prije desetak dana su molećivo nagovarali direktora TZ Lumbarde Antu Šestanovića da im pomogne. Momci su ispričali kako su čuli od svojih roditelja i sumještana i kako su vidjeli fotografije koje dokazuju da je zaboravljena kino sala nekad bila živa. I da oni imaju plan da je ožive, kaže direktor TZ, s mješavinom ponosa, tuge i nade. I dogovor je postignut. Direktor TZ je nabavio ključeve, zainteresirao samoupravu i mještane, a mladići počeli mesti dvoranu i donositi klupe sa željom da se okupe zainteresirani i dobrovoljnim doprinosom pomognu podržati ideju oživljavanja dvorane. U subotu navečer pred brojnom publikom su nastupili: K.U.Ivo Lozica,klapa Lumbarda, Muški i dječji Pjevački zbor sv.Roko, grupa TIM i folklorni ples trganja naranče, dok je glumac amater Ante Dračevac pročitao pjesmu Staro kino autora Tonćija Miline. Na pozornici su kraći šaljivi prikaz izveli nekadašnji glumci, među njima i 95. godišnji Frank Kriletić koji živi u Americi. Načelnik općine Lumbarda je ohrabrio inicijativu grupe mladih kazavši da i njega vraćaju u mladost,a da će njihova mladost biti podržana i od starijih. Uz veliku podršku TZ općine Lumbarda, direktor Ante Šestanović je napomenuo da je ovaj koncert pravi način da se ostvari želja mladih Lumbarde ne samo za njih i onih koji dolaze nego i za one koji su Dom izgradili zahvalivši i svim izvođačima čiji su prethodnici svoje priredbe i održavali u dvorani pred kojoj je uređenje.

Tekst i snimak : Niko Perić

Comments

  1. Oli se ne smi pisat po internetu?!

  2. niti sam nabavlja ključe niti zainteresirava samoupravu, ali to je dundo Niko stil. objasni je on meni kako on to piše i za koga sve piše. al glumac amater Žunje mi je skroz slatko 😀

  3. Pogleda sam pozornicu kada smo isparavali potice od karbure ja i moji kauboji ali mislim da nismo nista razbili a to je bilo 1961 boze dali to neko moze malo opitura i inkarta a sto se tice muzike ako je pokazano kako je nikad bilo onda neka stoji ako ne malo prominite.

  4. Mram napisat kada smo gledali filmove i dundo AGUSTIN kupi karte za ulaznice .mi nismo imali puno dinari ali sa jednom kartom svi bi usli jer smo ga malo privrili na koji nacin to moja kompanija zna. dobro se spomijem filmova na prmjer. AMERICKI .HONDO ,RIOGRANDE.CERNIOBLAK,U PODNE DANA ,GARYCOOPER POZAR U MONTANI.DAVID CROCET, i tako dalje to su bili dani 1961 1962 1963 a mi smo dosli na svit 1945 i 1946 ,NAS MOTO JE BIO JEDAN ZA SVIH .SVI ZA JEDNOGA MALO PROMISLIT OD OVIH PAR ZADNJIH RICI. Sto se tice pomci da se uredi ja cu preko mojih to ucinit.

  5. bas sam procita sto sam napisa pa sam malo fali na nika slova izvinte ja nisam sekretarica a i ona zna fali. a mozda je bilo malo vise bevande. svi zivili.

  6. Zgrada Doma u Lumbardi je možda najbolja arhitektura zadružnih domova u Dalmaciji. Projektirao ju je Frano Kršinić Cankin koji je studirao arhitekturu na Deutsche Technische Hochschule u Münchenu, pa je u Dalmaciju donio arhitekturu moderne. Na žalost, najbolje ostvarenje, hotel Riviera u Orebiću je devastiran kičastim pregradnjama zadnjih godina. Dom u Lumbardi je zamišljen kao velika zgrada sa dvije velike dvorane, ali treće krilo nije izvedeno. Sedamdesetih je napravljena ona betonska rugoba gdje je pošta. Zato treba zgradu Doma čuvati, a pogotovo dvoranu koja je sačuvana u izvornom gabaritu, pa čak i opremi.

Speak Your Mind

*