Stolni tenis uz turizam

Na višednevni odmor doputovali su u Lumbardu na otoku Korčuli članovi Tenis kluba Velenje,iz istoimenog grada u Sloveniji.Točnije,23 igrača stolnog tenisa koji s mladićima iz Lumbarde održavaju prijateljske susrete već pet godina.Počelo je slučajno,priča nam Ljubimir Kraljević iz Lumbarde,koji i u konobi svoje kuće ljubomorno čuva stol,loptice i rekete,i posebno zimi sa prijateljima zaigraju stolni tenis.Prije pet godina jedan je mladi turist iz Slovenije (Tadej Vodošek), igro picigin s ekipom Lumbarde,pa i rukomet,i predložio stolni tenis.Uključili smo ga,ne sluteći što će se iz tog susreta dogoditi.Tadej se vratio kući,i pozvao prijatelje iz Lumbarde,da bi njihov klub iz Velenja sa muškom i ženskom ekipom došao preko ljeta u Lumbardu,gdje bi se odmarali i uživali turistički,ne zaboravljajući ljubav prema tom manjem tenisu. Tadejevu ideju je podržao i njegov otac Fredi (početni veteran,poznato sportsko ime u evropskom rangu) i tako već nekoliko godina poveća grupa prijatelja iz Slovenije boravi u hotelu,gdje prema rasporedu turističkog boravka postoji i obvezni jutarnji i poslijepodnevni trening po svim pravilima tenis federacije.Zatekli smo ih jutros kako na šest postavljenih stolova uvježbavaju taktiku za dvodnevni turnir, koji se danas igra pojedinačno,a sutra u subotu u parovima.

Gosti iz Slovenije su čestitali Lumbardi,koji su ozbiljno shvatili ovu suradnju,i prije nekoliko dana je formiran stolno teniski klub Lumbarda,čiji je prvi predsjednik Nedo Lipanović, dok Ljubimir Kraljević obnaša administrativno-tehničke poslove,i redovito igra za svoju općinu.

Gosti iz Slovenije ističu gostoprimstvo,komunikaciju, a kroz druženje izgovaraju i po koju lokalnu riječ. Vole domaću hranu iz Lumbarde kao i čuveno vino Grk,i hvale plaže u Lumbardi Jučer su bili u posjeti Dubrovniku,i na povratku susreli na trajektu još zemljaka koji dolaze u Lumbardu i Korčulu na odmor.

Nakon ovog turnira prijateljstva,slijedi uzvratni susret u Velenju.

O međusobnom susretu čuli smo izreku: Pobjednici nikad ne odustaju.Oni što odustaju,nikada ne pobjeđuju.

Ivan Radovan,načelnik općine Lumbarda,njegov zamjenik Igor Kršinić,i predsjednik općinskog vijeća Ante Betek su obećali pomoći novom klubu iz njihove općine,nadajući se daljnjoj suradnji s prijateljima iz Slovenije,koji su tako postali i turistički glasnogovornici Lumbarde.
Tekst i snimak: Niko Perić

Comments

  1. anavolimilovana says

    Ova dvorana je oličje općinara naših dragih jel… a levant je još priča za sebe, ma kako imaju obraza gori doni bilo kojega čovika, fuš, fuš i fuš do kraja

  2. Živile mukte sardele, živio propast ugostiteljstva

  3. javicani says

    Ma koje sardele kolikesu dobro su samo za hitat kosmace

Speak Your Mind

*