Stigla je i druga web kamera

a di je javna rasvjeta pita se putnik namjernik?

Comments

 1. javne u ovin krajevima ne rabotaju po cilu noć!!!to ti iz perspektive metropole možda zvuči nevjerovatno, ali ima tu još perspektiva za uze u obzir.

 2. A što će rasvjeta gdje se ne prolazi? Treba na cesti koja je mračna, a ne tamo gdje je mrak bolji. Svjetla uz more su najnezgodnija. Potpuno kriva rasvjeta je postavljena na šetnici oko Male Glavice, umjesto da svijetli samo pod noge, svjetli uokolo zagađujući okolinu. U Lumbardi se tek treba shvatiti da je rasipanje svjetla rasipanje novaca i ujedno zagađenje. Nedavno sa na Koludertu postavljena dva besmislena rasvjetna stupa.

 3. “Javna Rasvijeta” ili jos bolje samo Rasvjeta. Mogu Vam dragi prijateji Lumbarjani reći jednu stvar: Rasvijeta vam je u beep! Kao diplomirani filmski snimatelj sa 20 godina iskustva sa Rasvijetom, to Vam slobodno mogu reći u facu! Tko god vam je postavljao javnu rasvijetu vas je zabeep.

 4. Kakva je ovo dječja web stranica na kojoj odrasli čovjek ne može napisat ono što misli… ja nisam reka beep… niti zabeep… to zvuči ko pijukanje malog pilića… a ako bi webmasteri tili bit kreativni, umjesto beep je mogao bit oink ili rok-rok, ili prrrrd-prd… Ali bit ostaje ista – rasvjeta je i dalje u k*rcu.

 5. SAVJETNIK says

  ajme grubih rići…ma čekaj neka se formira vlast pa će stavi bolju rasvjetu..ima u vlasti školovanih ljudi za postavi rasvjetu, a kako će ona svitli, ma to nema veze…neka bar vide oni iz svemira da smo još tu!!

  • Lumbardian says

   Nova vlast neće stavi boju rasvjetu. Vlast je da vlada. Struka je da čini projekte u svon resoru. Što više koristi struku, vlast je boja. Dakle, vlast može osigura novac, proizvođača, izvođača… a struka može reć kako, što i di. Osin tega rasvjeta može biti zagađivač, što je globalni problem i neznan kako je malo ko upoznat sa tin. I ima veze kako i di svitli. Nemoj misli da gosti neznaju ništa o tome. I što može nova vlasi. Uz najboju voju, može. Ali teško i sporo jer nemože ojputa promoni 80% rasvjete.

 6. SAVJETNIK says

  ha… mudar govor Lumbardian! Tako mi zvučiš lijepo, ili stučno kako ti kažeš..al za državnu razinu ili neki veći grad, al ovdje teško…

 7. Lumbardian i Maro znaju na šta ja mislim kad kažem da se treba više potrudit oko nekima nebitnih stvari kao što je Rasvjeta. Ja na primjer nebi nikad gurao nos u što se ne razumim kao na pr. proizvodnja vina.
  Ali kad sidim na terasi i navečer moram čekat do 2 ure iza ponoći (kad se ugasi većina rasvjetnih tijela) da bi mogao promatrat zvijezde na nebu i sve to zbog toga što Vam je važnija kvantiteta od kvalitete, e ona mi je pun K idiota koji su postavili takvu Rasvjetu. Naravno da je rasipanje svjetla globalni problem. Kad živiš u NY ili LA želiš imati dovoljno svjetla jer je velika vjerojatnost da će te netko u mraku zaklat, ali zar se mi ovdje u Lumbardi trebamo bojati iz istih razloga?

 8. Lumbardian says

  Razina je globalna. ( Globalno selo). A sad pila naopako. Preporučujen podvodnu rasvjetu uz obalu da turisti vježbaju ubijanje ribe ostima, što je jako atraktivno. Uz zvuk morskih orgulja. Ili da ne kopiramo Zadar, ja bi stavi sea percussion. A svaki reprezentativniji objekat osvitli bi močnim laserima, što hi poznamo sa rock koncerata. Na mračnon nebu bi laseron reklamira (u boji) apartmane. To bi ja nazva zvućno-rasvjetna avangardna kakafonija. Jer mi smo turističko misto

 9. pinokijo says

  ja recimo ne bi voli da me u lumbardi zakoje kogo iz LA ili NY! 🙂 a sa jope pila bočno, ja predlažen da se javna rasvjeta ukine u potpunosti te da se u turističkoj zajednici svakemu prijavjenemu gostu da jedan feralić na petrolij. tako bi svi mogli prin 2 ure gleda u zvizde, a ujedno bi znali da kad svitli da je gost prijavjen a kad izburaje u mraku da je na crno, u punom smislu te riči.

  • Lumbardian says

   Sa si me siti romantike Velega mista. Picaferaja (vaša svitlosti) glumi naš glumac – Kapor. Zaboravi san ime. A veceras je klapa Tiramol izvela oliverovega picaferaja na otvaranju korčulanskega lita. Me meni, koje slučajnosti.

 10. Ma oko čega vi razbijate glavu. Neka svitli što više, bilo je dosta mraka. Kad nema javne rasvjete narod se buni, kad je ima bunu se neki. Ma treba ugodit narodu, a ne nekima.

 11. Ima dovoljno rasvjete, ali na krivi način. Kugle pola svjetla bacaju u nebo, oko zvonika reflektori osvjetljavaju zrak, a po cesti od škole do Sutivana jedna stara svjetiljka pola svijetli u nebo. Na prometnicama je rasvjeta nužna radi sigurnosti prometa, ali je ne treba do crkvice u polju ili putiću do mora. U Lumbardi se krenulo naopako, postavlja se nova rasvjeta tamo gdje ne treba, a ona stara loša se ne mijenja. Pa kada se gleda sa mora, selo ima puno svjetla, kao da se mora podičiti time, a plohe po kojima se hoda su često u sumraku. Znači, ne valja distribucija svjetla, a ne ukupna količina. Podsjećam da se rasvjeta po šetnici oko Vele Glavice ugasila tek u siječnju, dakle gorila je čitavu jesen po svim burama. Za koga, tko je platio struju?

 12. Pitanje za webmastere: imam letak u PDF formatu koji bi volio priložiti u komentaru, dali postoji ta mogućnost i kako? Letak je u vezi svetlosnog zagađenja i opisuje ukratko problem i daje riješenje.
  Mislim da bi mogao biti od koristi osobama (kao što je Cici) koje nisu na razini svesti o tekućim problemima. Hvala

Speak Your Mind

*