Sretan Uskrs

Poštovane mještanke i mještani Općine Lumbarda
sretan Uskrs Vama i Vašim obiteljima želi
Općinski Načelnik
Igor Kršinić

Comments

 1. Anonymous says

  Veliko i malo početno slovo

  Nazivi državnih i vjerskih poglavara pišu se malim početnim slovom ako uz naziv stoji osobno ime ili kakva odrednica (poput hrvatski, taj, naš), npr. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sastao se sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom., U novinama je objavljen intervju s engleskom kraljicom Elizabetom., Hrvatske je hodočasnike u Vatikanu pozdravio papa Franjo. Međutim, ako se naziv piše bez osobnoga imena i ako nema nikakve odrednice, a iz konteksta je jasno na koga se naziv odnosi, kad se želi izreći posebno poštovanje i počast, on se piše velikim početnim slovom: U povodu Dana državnosti Predsjednik je uputio čestitku građanima., Uzvanici su pljeskali Kraljici., Hrvatske je hodočasnike u Vatikanu pozdravio Papa. Velikim se početnim slovom pri izricanju posebnoga poštovanja i počasti pišu i posvojni pridjevi izvedeni od tih naziva ako uz njih nema osobnoga imena: Vijeće se okupilo na Predsjednikov poziv., Na sastanku su bili Kraljičini savjetnici., Pročitali smo Papinu encikliku.

  U slučaju kad je koji od spomenutih naziva povezan s funkcijom, a ne s osobom koja funkciju obnaša, naziv se piše malim početnim slovom: Ured predsjednika Republike Hrvatske, savjetnik predsjednika Republike Hrvatske.

  Nazivi ostalih visokih dužnosnika upravnih, administrativnih, političkih, ideoloških, crkvenih i drugih tijela te sve titule i posvojni pridjevi izvedeni od njih pišu se malim početnim slovom: na ministrov zahtjev, uz potpis načelnika, s dopuštenjem rektora, uz biskupov blagoslov.

  • Anonymous says

   “Poštovane mještanke”, a mještani bez poštovanja? Obraćate se svim stanovnicima u množini pa bi bilo bolje početi sa: Poštovani mještanke i mještani Općine Lumbarda (,) i zarezom uzeti malo predaha.

Speak Your Mind

*