Šetnica u nastavcima

Iako je vijest o novoj šetnici bila objavljena na našemu portalu prije gotovo dva mjeseca, tek su nedavno odnosno prije tjedan dana usljedile bujice komentara na tu temu. Trebalo je očito neko vrijeme da se primjeti stanje na terenu, slegnu dojmovi, formiraju stavovi. Mnogi od onih koji redovito prate portal nisu ni imali jasan stav i mišljenje što je logično obzirom da oko 50% prometa lumbardanet-a dolazi izvan sela i da dosta toga sazna uglavnom preko portala. Bilo kako bilo sa željom da prenesemo imformaciju, objavljujemo nekoliko fotografija sa lica mjesta koje nam je poslala Ivana (hvala puno), čisto radi nekog početnog dojma, a vrijeme će vjerojatno pokazati koliko je što dobro, korisno ili manje dobro učinjeno, pogotovo kada se tim putem krene pješice. Samo: “Ne pucajte u glasnika!”

Comments

 1. moze se napravit i od drugega materijala da se skrinje ne diraju posaljite jednog pametnog uPLITVICE pa neka vidi kako se radi sve ostane prirodno a setaliste okolo jezera od samog derva nema sporkog betona koji sve upropasti

  • MiRadnici says

   Drvo će izagnji namoru, sol i vlaga če ga ubit… a ako se vama stavje nova drvena šetnica svaku 2 godine, može… ali Lumbarda nije nacionalni park i nema toliki proračun da si to može priuštit …
   Hvala!

 2. TZ Lumbarda
  “Naše malo mjesto, poniklo u okrilju kamena i mora, oduvijek je privlačilo svojom ljepotom… Zato…dođite u Lumbardu…; upijte sunce na netaknutim pješćanim i stjenovitim plažama; prošetajte šumskim stazama…

 3. rub more bit suhozid, ispun zal i dobije se trim staza.

 4. STO ZARADITE OD TURISTA SVAKE GODINE MOZETE PR0MINT KOJI BOKUN DERVA JER NISTE NISTA POTROSILI NA JAVNIM W.C JOS TURISTI SERU PO MRU A OD SOLI DERVO NE TRUNE

 5. Dobro je da je gradnja stala i ne treba se inatit . Sad svi mogu donit neke zaključke. Predlažem da se dio koji je zahvati seke pokuša donit u prvobitno stanje(dat ću doprinos u novcu i radu jer me duša boli kad vidim što se dogodilo) Postoje dva mista koja su malo problematićna za pješake i kad se njih malo sredi(dva dana posla) i prirodna šetnica će biti u funkciji. Neka se niko ne idi ali svi mi ponekad donesemo odluke koje nisu dobre, niko nije savršen. Mislim da je o ovoj temi već sve rećeno. Niko nije nenavidan ,zal itd.. svi mi imamo svoje mišljenje i sve se uz malo dobre volje može sredit.

 6. Španjolci i Talijani su svoje pobetunali odavna i sad plaču.

 7. Moran rec da kad se jedan put to ucini nema povratka..Tako da oni koji su planirali valjda su to uzeli u obzir. Iako moran reć da mi se čini da misto nema nikakve planove kako kratkoročne tako i dugoročne..Samo oviimo o litu i gostima a nikakvega drugega posla (osim manovaljenja) nema…Pa di ce se onda mladi vrati koji zavrse koju skulu?? Ni bas lako zavrsi fax da dojes doma i radis za 3 500 kn.

 8. Ima povratka, treba razbiti beton naliven na ravne seke. Protuzakonito i nepromišljeno, ukupno beskorisno. Bolje ga sada maknuti, nego čekati ljeto. Neka odstane do kuća, ionako je to rađeno radi kuća.

 9. Ali ste vridni, prošli ste sva 4 evanđelja po šetnici, a nikakvih konstruktivnih komentara nema osim onih koji zastupaju interese poluotoka ” Koludert “, no sa druge strane cijena po noćenju će biti veća čim je infrastruktura sređenija. Moš mislit koliko je njemca i talijana briga za po metra seka, ala, ala, Bepina.
  A sa treće strane u prolazu, vozim, gledam i divim se majmunarijama koje pojedincima padaju na pamet a o kojima niko ne piše jer tu nema osobnih interesa ustvari nema ” seka “.
  Proć pored stupova javne rasvjete omlati ormarić sa kabelima sve pokida i razbi stakla od kapa, stvarno je za odat priznanje počinitelju. Ima još majmunarija koje se činu sa znakovima sa oglasnim tablama i sl.
  To se sebi može priuštit ka ne ugrožavaš sebe ni sto metri kolo sebe.
  Zato je moje osobno mišljenje da sa ovakvom inteligencijom ovo misto ne zaslužuje ništa, dok ne sazre odgovornost i moral u primitivnim i interesnim možjanima.
  Seka u moru i bila tabela u glavi i to je to.

 10. Kad nema argumenata onda poćinju uvrede. Stvarno ti moj Ozza ništa ne razumiš. Vriđaš svakoga a to ni lipo.

 11. BILA TABELA………

 12. Pravo da tvoje velike oči od sove vidu argumente koje sam nabroji, ja nikad ne pišem bez argumenata, a što to nazivam majmunarijom to je samo blagi izraz za napravljene štete ( još sam zaboravi onu….autom u rikverc pa preko reflektirajućeg stupića pa jednog pa drugog i td ) pa ko se ima vriđat samo dajte???

 13. Sve te štete su ništa prema užasu koji sad radite ,ali s tobom nema smisla raspravljati. Mišaš kruške ,jabuke ,reflektirajuće stupiće…. Šetnica je užas a tvoji komentari …..bit ću pristojna.

 14. lumbardian says

  -Stvarno, koliko su uporni ti zagovaratelji betuna pokazuje njihova potriba da predstave šetnicu u Opatiji, taj spomenik kulture, kao ideju na koju se moramo ugledati. A onaj članak iz Wikipedije je skroz izvan konteksta jer je šetnica građena u predprošlom stoljeću!!! Mi nemožemo spojiti Sutivan sa Korton od Žala a gradili bi Lumbardamare, taj betonski sarkofag kojim bi sahranili Skrinje, svojevrsan fenomen prirode i onda bi ga uspoređivali sa Lungomare koji spaja nekoliko mjesta. Gdje je ideja, nacrt, tko je osmislio, projektirao? Hoće li MIRadnici samovoljno trasirati rutu inspirirani odokativnom tehnologijom. Pa nismo mi lumbarjani baš toliki fušeri. Sam pogled na sliku šetnice u Opatiji koja je samo fragmenat, ukazuje s koliko ljubavi, promišljenosti, preciznosti je napravljena. Ona ima svoje graditelje, prolazi uz čitav niz značajnijih objekata na toj rivijeri, ima spomenike, rukohvate, odvojke, ima nešto umjetničkog, nešto što je uklopivo… Ja bi moga navest primjer nekih grčkih otoka koji na magarcima i mazgama održavaju komunalnu higijenu u svojin mistima da nebi rušili, proširivali i betunali svoje uske kalete i strmine na skalinadama. Turizam im je dakako, vrhunski a ja svejedno nebi to nametao nikome.
  -Najviše zabrinjava nedostatak ekološke osjetljivosti. Danas, onaj tko misli ozbiljno razgovarati onako široko, tko hoće debatirati sa malo opče kulture, sa malo poznavanja materije, mora raditi na sebi i u pravcu ekologije i zaštite okoliša. Svaka ozbiljna država ima ministarstvo koje se bavi tin problemom pa i lokalne vlasti možda imaju nešto slično što je od velike važnosti za našu Opčinu i di razmatraju slične probleme. I nisan zlonamjeran nego zabrinut.

 15. MiRadnici says

  Prvo nije MIRadnici nego MiRadnici.

  A drugo to što si reka da če ova šetnica ekološki ugrozit Lumbardu, bome hoće.
  od nje če pocrkava beštije, otopit će se ledenjaci, napravi će se ozonske rupe i tako.

  Treće, Neko je 1885 mora poće gradit Lungomare, a mi očito zaostali 130godina gradimo je sada
  a ako je ne izgradimo sada što će nam reč oni iz 2140 te godine … ovi Istriani hvalu svoje pokojne što su im ostavili “šetnicu” ili ti ga šetalište i ostale zgrade i roze, žute, vake i nake plače uz more… e a u nas su kamene… stopi se s prirodon… zamisli… pa ka ocrnu od starosti pa nam govoru da smo seljaci a oni u žutin i rozin kućama uz more su cjenjeni građani republike hrvatske, Italije i Slovenije…

  a četvrto, lumbardian kaže da seke na lungomare, neznam ja ka vidin sliku vidin ostatke od seka a na ovoj našoj “Lumbardamare” seke su više očuvane nego tamo.

  Peto. Ja znam da nekim ljudima smeta da se ulaže dalje od “Žala” ali i koludert, plavila, krmača, javić, i to je Lumbarda, sami dokaz su javna rasvjeta na žalu i javna rasvjeta kroz ostala šetališta uz more.
  na žalu je brončano, a vamo kako je… i AKO je…

  PS. Grčka je zemlja mirna spokojna, nikad nisu imali problema s novcem, jer živu od turizma ko bubreg u loju.

  Hvala!

  • lumbardian says

   “I nisam zlonamjeran nego zabrinut” – rekoh na koncu svoje objave. Zabrinut sam za vaše ukupno psihofizičko zdravlje. Ma gdje ste samo to, o harni radnici, pročitali da sam rekao da će ova šetnica ekološki ugroziti Lumbardu? Slabo vidite ili vam se pričinja a i sami kažete da ste zaostali. Imate problem sa konstrukcijom rečenice pa vam preporučam da je maksimalno skratite sukladno vašem misaonom kapacitetu. Bit ćete mnogo jasniji i razumljiviji. Tada ćemo možda više o rozin kućama i brončanon žalu…

   • MiRadnici says

    Na sve san ti odgovori svojim stavom, opet nije dobro. Ako se Lumbarjani nemogu dogovori oko šetališta, kako za sve , tako i za to se može napravit nekakvo glasovanje.

    usput. Ti/Vi si/ste se takli ekologije, ja sam samo na to odgovori kao i ti/Vi na moj članak iz wikipedije.

 16. ojme meni ivama kad govoris da gercka zive od turizma mozda st culi da je propa kako gercka pazi da se to nama ne dogodi

  • MiRadnici says

   pročitaj sve pa ces vidi zašto san to napisa,
   Lumbardian hvali grčku kako čuvaju starinu ne gradu novo čuvaju staro… živu kako živu.
   Španjolska gradi novo čuva staro – Ni njima kako ni nikomu ne cvatu ruže, al su u boljemu stanju od Grčke.

 17. Lungomare je nastao kao komunikacija ispod kuća jer je cesta visoko. A seka tamo ima dosta, puno puta sam prošetao cijelom duljinom. I nije tako lijepo uređen, puno je betona, ružnih ostataka, smeća u moru, nespretnosti. Zadnje desetljeće je dosta popravljen.
  Lumbardi ne treba betonirana šetnica, nego čim više sačuvana priroda. Ako netko ne voli seke, neće tamo šetati. A onaj koji dođe iz grada će puno radije šetati po debelim erodiranim pločama, nego po glatkom betonu. Pogledajte kako je Cankin napravio svoj mulić na Pišćetu 30tih. Gotovo se i ne razlikuje od seka. A ne one betonijade koje je radio Cankinov prvi rođak na Koludertu 50tih, pa je netko obnovio novim betonom pred koju godinu.

 18. ZA OZZA DOBRO JUTRO MUDRANE JA SE NISAM DIRA U TEBE NEGO ONOGA ST VICE ZIVI TITO ZELIM DAMU NEKO KAZE DA JE NIGDI UKOPAN A SADA DILU NASU IMOVINU ZELIO BI ZNAT KOLIKO CE HRVATSKA DOBIT

Speak Your Mind

*