Red pjesme, red vina i malo maslina..

Krenuli smo sa vinom, došla je i pjesma, pa se vraćamo ponovo na vino kako bi pokrenuli malo veselije predblagdansko raspoloženje. Nakon brojnih dana kiše, nestabilne struje i nekog općeg sivila, red je da se malo živne. Inaće, oni koji nisu u Lumbardi mogu uvik baciti oko na našu web kameru da vide situaciju na terenu, a eto još za usputnu informaciju možda je dobro spomenut da su temperature ovih dana redovito za 10-15 celzijevaca više nego na kontinentu. Kako bi na koncu spojili sjever i jug i podjelili muke i radosti zimskog vremena, pustili smo eto i malo snijega na Lumbardu. Obzirom na doba godine čini mi se i da je dobar trenutak da uputimo poziv svima koji imaju saznanja da nekome treba nekakva pomoć, pogotovo za moguće troškove liječenja i druge slične nepogode, neka nam se slobodno jave. Portal o kraju i zavičaju uvijek može dobro koristiti kao oglasna ploča za takve stvari, a to se ne odnosi samo sada za nadolazeće blagdansko vrijeme već kad god se ukaže potreba. Stoga stojimo na raspolaganju za svaku pomoć i inicijativu.

Neki dan sam pomalo skupljao podatke za nastavak brojki i slova iz turizma i naravno kako to obično biva, nametnu mi se druge brojke i slova i još štofa za aktualne teme (fali jedino malo vremena). Onda se usput još pojavi komentar “kozmsa” o malim prinosima i puno rabote, istekne k tome još i anketa o maslinama i eto tajminga za objavu sažetka.  Anketa o prinosima maslina pokazala je otprilike ono što ste vjerojatno imali mogućnosti i čuti uživo, a to je da su postoci ove godine bili dosta mali.  Oko 43% glasača izjasnilo se o prinosu ispod 13% što je baš negdje u skladu i sa onim što možete čuti i uživo od ovogodišnjih berača. Govoreći o urodu i prinosima imao sam tako priliku preko DZS-a doći do nekih podataka koji se zbog izmjene procedura i usklađivanja sa EU više ne objavljuju, ali eto sigurno će vam biti zanimljivo da je Dubvrovačko-neretvanska županija u 2006. godini imala prirod po stablu 20,6 kg  što je gotovo dva puta više od hrvatskog prosjeka od 11,6kg te godine.  Prinos je u županiji tada bio taman u skladu sa hrvatskim prosjekom 14,31%. Godinu dana kasnije, 2007. koju pamtimo i po dobroj godini za vino (barem što se naše županije tiče), prinos na masline je bio još bolji 15,63% (hrv. prosjek 13,44%) uz generalno još bolji urod po stablu masline. Zaključak: Županija broj jedan za uzgoj maslina barem što se navedenih podataka tiče. Svakako ćemo ovu statistiku elaborirati malo šire u nekom drugom postu.

A sad vino, jer to je uz pjesmu ipak nekako tema mjeseca. Škrta zemlja, male površine,često teški tereni, puno manuelnog rada, sve nam je to poznato.  Urod bitno manji, vino izrazito kvalitetno (ali i sa još puno potencijala), cijena ponekad zbog toga i malo poviša.  To je nekako obilježje ovog podneblja općenito, a Grk se zasigurno uklapa u tu priču. Gledajući tako podatke za 2006., kada se može naći zadnji javni trag podacima po županijama, vidljivo je da su prirodi po trsu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sa 1,2 kg najmanji u državi gdje je prosjek 1,5kg. Međimurska se županija penje čak i do 2,5kg. Podatak od 1,2 kg odnosi se na ukupnu proizvodnju dok u obiteljskim gospodarstvima prirod ide čak ispod 1kg.  U slučaju Grka vidjeli smo da  zbog neoplođenih bobica grozdovi još dodatno gube, pa nije teško zaključiti da su prirodi po svemu sudeći manji i od županijskog prosjeka.  Podaci za 2006. godinu nam govore i to da je naša županija na četvrtom mjestu u hrvatskoj po količini proizvodnje vina, a u hrvatskoj općenito u zadnjih deset godina broj hektara pod vinogradima narastao je za 21%, dok je broj trsova (danas 133milijuna), narastao za nekih 13%. Veliki rast proizvodnje se, reći će vam mnogi vinari u hrvatskoj, poklopio sa krizom i manjkom potražnje, al eto Lumbarda je čini se bar za sad zbog još uvijek relativno malih proizvodnih količina ostala nekako neokrznuta.  Tako se barem nekako čini, u trenutku dok se neka naša vrhunska i nagrađena vina prodaju po akcijskim cijenama.  Dovoljno razloga da nazdravimo (barem mi konzum-enti 😉 )!

Speak Your Mind

*