Razglednica Lumbarde sa neobičnim crvenim pečatom, putovala 1908.! Prvi put.. drugi put…

Još nije prodana, ali prodaje se. Ispričavam se dakle što se ubacujem sa ovom objavom taman kad je Henry konstruktivnim komentarom postavio još jedan dobar temelj za zanimljivu raspravu, no neke teme jednostavno ne trpe čekanje.
Opet Henry, opet Bašćina reći će neko, al eto sve izgleda kako je ovo njihov mjesec, htjeli ne htjeli. Naime, u tijeku je aukcija za jednu staru razglednicu Lumbarde čiji smo sličan primjerak već jednom imali prilike vidjeti na našem portalu, no tada samo kao scan preuzet sa facebooka. Da danas u Lumbardi imamo muzej, i naravno k tome kustosa, ovu bi vijest prosljedio najvjerojatnije samo njemu (ili prvo njemu) kako bi razglednica završila na najboljem mogućem mjestu. Ipak obzirom da muzej ili nekakvu zbirku još nemamo, a da bi i dalje bilo dobro da što više ovakvih stvari ostane u Lumbardi ili da se njoj vrati, informaciju ističem javno. Na stranici www.aukcije.hr (svojevrsni hrvatski e-bay) još četiri dana traje nadmetanje za navedenu razglednicu koju je postavio izvjesni “imatelj” mnogih starih predmeta, koji je k tome i sa dobrim pedigreom, a koliko vidim izvjesni ponuditelj “maximax” je za sada  usamljen i drži inicijalno postavljenu cijenu od 170kn.

Koje li slučajnosti u toku je još jedna aukcija slike sa gotovo identične pozicije, ali  otprilike nekih sedamdeset i nešto godina kasnije. Polazna cijena 7kn, aukcija traje još 11h od trenutka pisanja ovoga posta uz  mogućnost produženja. Ne znam kako djeluje vama, ali meni je duboko usađena u memoriju djetinjstva, sa svim ovim barkama u tom nekom rasporedu kao da su takve tu još i dan danas. Neke vjerojatno i jesu iako su auti već poodavno nestali, a više se ni ne podižu gaće baš ovako do pupka. Uglavnom ne 😉

Za kraj još nešto. Ne znam da li se sjećate one razglednice Vele Glavice sa misterioznim akvaduktom koji smo pokušavali dešifrirat. Ista je prodana na jednoj istoj takvoj aukciji, zahvaljujući našoj informaciji. Naravno dobra vijest: završila je u Lumbardi.

Speak Your Mind

*