Priča o gajeti Korčulanki

U Lumbardi je u ponedjeljak, 13.kolovoza 2012 u okviru Lumbarajskih užanci upriličena priča o drvenoj barci gajeti Korčulanki,koju je osmislio Prof.dr.sc.Roko Markovina Na rivi u Lumbardi, u plićaku i ispred ugostiteljskog objekta Maestral sve su klupe bile popunjene ljudima koji su htjeli vidjeti najljepšu korčulansku gajetu.

Kao vrstan pripovjedač,Roko Markovina je zainteresirao prisutne pričom o Gajeti Korčulanki,kao pokušaj zaštite i očuvanja ovog malog drvenog broda,ponosa korčulanske brodogradnje i pokušaj ukazivanja mjerodavnima na sve njegove ljepote i potrebe za njegovom zaštitom kao značajnim kulturnim dobrom Korčule,Dalmacije i Hrvatske.(Njegovu je priču prevodio na engleskom jeziku dr.Živan Filippi iz Korčule).

Gajeta u ovom kraju nije bila samo plovilo,ona je bila i ostala vrijednim članom svakog domaćinstva koji zarađuje i bez kojega se nije mogao ni zamisliti život na otoku,kazao je predavač.Bogata je bila obitelj koja je imala svoju gajetu čija se ljepota očitavala u svestranosti i originalnosti.

Ne preteška na jedru i veslu,u otvorenu stivu se mogao ukrcati i tovar i kiće,kamen,pržina,vino i ljudi,a njezina veličina dopuštala je da s njom upravlja samo obiteljska posada,i muškarci i žene.Prema njegovim podacima to nije bio jednonamjenski brod,morala je predstavljati nekoliko brodova u jednom! Gajeta je bila obalni jedrenjak,upotrebljavala se,za razne vrste ribolova na našoj obali,te je, kao i leut,naš tip ribarice bila korisna za prijevoz tereta na manjim dužinama obale.Splitski,šibenski i zadarski akvatorij područje je na kojem je gajeta najzastupljenija,premda se mnogo gradila i upotrebljavala u Boki Kotorskoj,rekao je Roko Markovina uz podatak da ih je u Lumbardi još 22 u punoj upotrebi.

Gajeta je trebala biti dovoljno čvrsta i robusna za prijevoz, i u okviru toga je izabrana Miss gajete Lumbarde.Taj težak i nezahvalni posao obavljala su dva žirija:Stručni je predvodio akademik Frano Kršinić,a sud publike Igor Kršinić (predsjednik TZ općine Lumbarda).

Prijavilo se 18 drvenih gajeta iz Lumbarde koje su još u funkciji izrađenih u prošlom stoljeću majstorstvom i umijećem korčulanskih brodograditelja.

Na večerašnjoj promenadi prema ocjeni publike najbolja je gajeta vlasnika Marinka Jurjevića „Kneza“koju je izgradio Ante Peručić i Ive Curač iz Lumbarde.Prva je pratilja barka Ante Jurjevića „Antunice“ i graditelja Miće Depola iz Korčule.Druga pratilja je u vlasništvu Bartula Cebala i graditelja Dina Ferlana (starijeg) iz Lastova.

Stručni ocjenjivački sud je za Miss gajeta Lumbarde za 2012.godinu izabrao barku Branka Jurjevića „Šukala“,koji je uz lentu,ploču lumbarajske psefizme autora Iva Lipanovića „Pinte“,knjigu Zbornika Lumbarde i razne poklone,uz 50 m konopa nagradu predao svojim unucima.Gajetu je 1988 godine izgradio Dinko Šeparović „Dinka“ iz Vele luke.Za jedan punat manje(67) prva pratilja je barka Ante Jurjevića „Antunice“,i druga je pratilja gajeta vlasnika Ivice Batistića „Fidulića“i korčulanskog graditelja Mihovila „Miće“Depola.

U večernjim je satima nastavljeno slavlje,i priprema za boravak na sutrašnjoj svečanoj sjednici općine Lumbarda,koja na blagdan sv. Roka slavi i svoj dan.Tekst i foto:Nikola Perić


Speak Your Mind

*