Prezimena Lumbarajska, rezultati

Evo na koncu jedne ankete koja je pokazala izniman interes za temu, nudimo i rezultate sa kojima mi raspolažemo, a odnose se na broj prezimena u Lumbardi danas i prije 60 godina. Anketa je bez daljnjega pokazala brojke prilično u skladu sa stvarnim stanjem. Dakle Miline na vrhu, a dosta su glasova dobili i Jurjevići i Šestanovići koji su također u prvih pet. Mušiće smo zakinuli kasnim uključenjem u anketu, a možda ih malo zakida i donji graf jer ih prema jednom drugom izvoru ima preko 73 u selu i moguće su već treći po brojnosti. Otprilike polovicu Lumbarajske populacije čini  sedam prezimena. U svakom slučaju u prilogu je graf sa 20 najbrojnih, te promjenama u zadnjih 60 godina. Imajući u vidu dosta velik interes što zaključujemo iz rekordne ankete u svega par dana, sa temom svakako nastavljamo. Hvala “upitniku” na pitanju koje nas je potaklo na istraživanje i stvarno bi bilo zanimljivo znati kakav je bio sastav one davne 1857.  što se vjerojatno može naći još jedino u crkvi.

Comments

  1. Interesanto je da u popisu iz 1788 nema Cebala u Lumbardi, dok se može vidit da Markovina i Batistića ima i u Lumbardi i u Korčuli kao i Arambašića kojih više nema koliko ja znam.

  2. Arambašića ima u Orebiću.

  3. Anonymous says

    Cebali su u Lumbardu došli oko 1800. I to na način da je iz žrnova došao svećenik u Lumbardu i sa sobom donio nećaka. Od tud nadimak popić. Sva zemlja koju Cebali imaju bila je crkovna pa su je oni potesali.

  4. Nije mu to bio nećak već sin.

  5. Zloćko, zloćko!

  6. Zanimljivo kako su Kršinići postali malobrojni, sada najmanji od izvornih lumbarajskih prezimena kojih nema drugdje. Čini mi se da su priče o ženskoj Kršinićevskoj djeci utemeljene. Dobra tema za antropološkl istraživanje. Puno je više Kršinića u Novom Zelandu, neštl i u Americi, malo u Zagrebu.

Trackbacks

  1. […] uz antenu u Postrani,  druga do sada najjača anketa po odazivu (prva je bila o prezimenima lumbarajskim) je od danas zatvorena obzirom da se smanjio dotok glasova. Iako je odaziv na anketu obzirom na sve […]

Speak Your Mind

*