Prezimena lumbarajska i Lujotova treća šansa

Lujo nije iz Slovačke, ali je možda iz Pakraca. Jurjevići su najčešće iz Obrovca, a prema nekim izvorima i iz Bosne. Cebali iz Žrnova, a Vegari su iz Vrgorca, a možda čak iz Francuske, dok su Kriletići gotovo fetivi Lumbarjani. Sve to možete saznati, kao i dosta drugih relevantnih informacija oko hrvatskih imena i prezimena na portalu imehrvatsko.net koje je Lujo spomenuo i nesvjesno već najavio temu ovoga posta. Na dotičnom portalu, ako se registrirate možete i sami unositi i dopunjavati informacije, osim o brojnosti po mjestima što je podatak iz statistike 2001. Pogledajte portal, prebrojite zrnca sebi i drugima, pa se vratite na lumbardanet sa zanimljivim komentarima i temama za raspravu. U međuvremenu, naš kolega meštar iz Draga, odnosno Lumbarde ili čak možda iz Pakraca, dobija još jedan zadatak pogađanja. Obzirom na svojevremenu angažiranost u limenoj glazbi, birali smo ovaj put melodiju da  bude  ipak zeru lakša, a ista se moguće i dan danas izvodi u lumbarajskom folkloru, tako da ovaj put za neznanje nema opravdanje 😉

Comments

 1. Dugo vrimena a možda još i sad neki, zbog ruga jednega penzionera u ondašnjem zajedničkom poduzeću sada najstarijemu Glassneru, misle da je Rus. Ja ipak mislim da je njemac.
  Joško javi seeee !!!!

 2. ja ode čujen dvi, za jednu (bradatu kosmatu) nisan zna da smo je doperali u mužiku. gren posluša još en krat

 3. Lumbardian says

  Ala više lujo, ni baš od lumbarajskog folklora ali je pravi dalm. folklor. Ovo san često svira na mandolini. Čini mi se da mi je stari lujo reka da su njegovi govorili ili česki ili slovački. Po pavotu su kriletići engleski sirevi, milordovi ili već što su bili u bekingemskoj palaći, ali su ustrajali u katoličkoj viri pa su utekli u trogir. Tamo hi je inaša MI6 pa su pohrvatili prezime i pobigli u lumbardu. Kako je lumbarda već bila dupkom napučena, preostala in je jedino Vlaka di su se naselili.

 4. yourdes, seymore tako nekako je bilo… peace and love and cool cool cool

 5. Prema povijesnim istraživanjima, pretpostavlja se da je preko 90 % stanovništva Dalmacije novodoseljeno stanovništvo nakon turskih ratova u 15. i 16. stoljeću. To posebno vridi za otoke. Novodoseljeno stanovništvo je uglavnom dolazilo iz Bosne pa je vjerovatno i većina lumbarajskog stanovništva “dogonarija” stara nekoliko stoljeća 🙂 Na takve nas zaključke upućuju i suvremena genetička istraživanja…

  • Lumbardian says

   Nisan najsigurniji, ali Primorac je sa DNK metodama utvrdi nešto skroz suprotno. To ću malo proučit, ali izgleda da su mličani i mi ostali otočani genetski stariji od ilira i da smo najmanje hrvati. To ti je tako nekako. Baš me interesiraju tvoji izvor, jer ako smo 90% bosanci, di su svršili domoroci.

   • Lumbardian says

    da, istina. Haplotip Eu 7 ili “hrvatski haplotip” najbrojniji je na Korčuli a star je ni manje ni više nego 27 000 godina

 6. Lumbardian says

  Evo samo tebi Lujo! “Stari splitski bali”

 7. Lumbardian says

  Znan da van je molekularna biologija slabija strana, ali ja tu nemogu pomoći. Znan i koju zbrku u glavi stvara “hrvatski haplotip Eu 7 star 27 000 godina kad hrvatsko-slavenski haplotip Eu 19 još nije mutira iz baskijskog Eu 18

 8. Koga interesira tema malo dublje, može i ovdje nešto korisno saznati. http://www.cro-eu.com/forum/index.php?board=250.0 Tipa svi -asi su Vlasi (Milas, Vukas), zaitim o hrvatskim i srpskim prezimenskim sustavima, -ići kao jugovići i drugo iz knjige hrvatski prezimenik od P. Šimunovića.

 9. Lumbardian poji u grad na groblje i pogledaj prezimena pa češ vidit di su domoroci. Slaveni je bilo više i kotili su se ko u ovo doba necivilizirani svit tipa Šiptarije i jednostavno su asimilirali ono što su našli.

 10. Nikad ne viruj političarima pa tako ni Primorcu čiji je jedini zadatak bi dokazat da nam Srbi nisu braća.

 11. Lumbardian says

  Da najviše moguće pojednostavnimo stvar. Genetika nema nikakve veze sa prezimenima, lingvistikom, narodima, religijama, granicama, ratovima, osvajanjima. Čak su se neke “velike seobe” pokazale malim. Mi na Korčuli imamo najzastupljeniji taj reka bi protomediteranski marker još od prije ledenog doba. Tako smo iz nauci razumljivih razloga srodniji Njemcima i zamisli Laponcima nego Srbima s kojima smo skoro braća po jeziku. Zanimljivo je da Mađari imaju više slavenskih markera nego Hrvati. To je zato jer su osvajači bili uglavnom ratnička elita od oko 10% koja je uspjela nametnuti jezik i kulturu ali se zato genetički potpuno asimilirala u masi domicilnog stanovništva. Sad ti meni reci ko je ovdje Borg.

 12. otpor je uzaludan…

 13. I ja virujem da smo mi na kraju krajeva nastali od jednog, i kad čovik hoće, može dokazat vezu nas i majmuna, a kako nebi onda poveza dva naroda.
  Sjeverni Talijani su Germani pa kako su se oni širili po Mediteranu za prepostavit je da su taj Germanski gen raširili i kod nas. Genetikom se može svašta dokazat ali nitko mi nemože dokazat da smo sličniji Njemcima nego Srbima.

 14. Bla ,bla, bla, što smo pusto pametni ?

 15. imaš pravo
  🙂

 16. Anonymous says

  Zašto ne objavljujete više o MNK Lumbarda??

 17. Lumbardian, moji izvori su meštri na fakultetu, pa ako oni lažu, lažem i ja:) Istina je da digo nisan bi prisutan duhom pa more bi da je i to štogo iskvarilo podatke:)
  Radi se o tome da je to najstarije stanovništvo najbrojnije na području od Splita do Dubrovnika (uključujući i otoke) pa u unutrašnjost Hercegovine. Iz tega bi se moglo zaključi da je to približno srodno stanovništvo… Što se naseljavanja otoka tiče, poznato je da Konstantin VII. piše kako su oni pusti. a Lumbardi je u Srednjem vijeku zabranjeno naseljavanje koje se intenzivira tek u 16. i 17. stoljeću. To bi moglo znači kako je stanovništvo Lumbarde manje-više novo…

 18. Lumbardian says

  O ovomu nebi više jer je tema prilično opasna, posebno radi bliske prošlosti, bolesnih kvazi teorija, holokausta, ksenofobije i nerazumjevanja. Uvažavam sva mišljenja koji mi ne zavonjaju na isključivost. Saplunu nemam što predbaciti iako se zna da Porfirogenet nije skroz pouzdan pisac, dok bi dr. ? svoje maglovite hipoteze imao izložit nekom nepristranom institutu u kojem ne radi dr. Primorac, dokazati ih mudrim akademicima i objaviti ih svekolikoj znanstvenoj javnosti u časopisu “Science”.

 19. Lumbardiane, u potpunosti se slažem s tobom, samo iznosim ono što drugi govoru i pišu. Da se ne bi krivo razumili, povijesna znanost baš i ne prihvaća upliv genetike na svoje područje. Tema je preopširna i o njoj se da dugo razgovarat, ja san izni samo neke stvari. Općenito se ne može pouzdano govori o nečemu što je slabo istraženo. Nažalost, i znanstveni autoriteti uglavnom pritaču iz šupjega u prazno.

  Ja osobno razlikujem isključivo ljude i neljude, bez obzira na diploidno-haploidnebikromosommutiranepolimorfne markere 🙂

 20. Lumbardian says

  tako je 🙂 razlikovat ljude i neljude a ne Albance zvat Šiptarima i proglašavat ih neciviliziranim

 21. a što kad jesu Šiptari, pa zar ni to albanac na albanskome?

 22. zašto albanci mogu bit šiptari a šestanovići nesmu bit cigani? pitam uredništvo ovog cenzorskog portala

 23. Anonymous says

  “U centru sebe imaš odgovor; Ti znaš tko si Ti i Ti znaš što Ti želiš.” Lao-tzu

 24. Albansku civiliziranost smo svi mi mogli primjetit prije misec dva dana kad su bagerima tirali smeće po južini u more. Lumbardian stvarno neznam zašto bi se Albanac idi što ga zovem Šiptar ako mu je ime države na svom jeziku SHIPTARIA.

 25. Anonymous says

  Civiliziranost nije ni povlastica, niti privatno vlasništvo,
  ali judi moji, civilizirani čovik, pa sve i da ne vržije smeće u more ,
  je bolestan čovik.

  Naša civilizacija je bolesna, ubije sve oko sebe, istrebljije ratovima ,
  samu sebe, a di je trovanje mora , kopna, judi?!

  A ,Albanci su mi uvik bili simpa.

Speak Your Mind

*