Predstavljena monografija o vinu Grk

LUMBARDA-Vino je oduvijek bilo povezano u povijesti Korčule. Stari Grci,koji su u 4.stoljeću prije naše ere osnovali svoju koloniju na Korčuli u predjelu današnje Lumbarde,nisu samo uspostavili svoj kulturni centar već su zasadili vinovu lozu koja do danas daje tražena i cijenjena vina širom svijeta.O prvim grčkim kolonistima čiji je boravak utvrđen na ovom prostoru svjedoči neobično vrijedan dokument „Psefizma“
pronađena u Lumbardi na brežuljku Koludrt..To je kamena ploča s grčkim tekstom na kojoj je upisan zaključak skupštine o osnivanju i raspodjeli čestica zemlje kolonistima.Kao jedan od najstarijih pisanih spomenika u Hrvatskoj čuva ugovor između
Grka Issejaca(Višana) i domaćih Ilira početkom 4.stoljeća prije Krista.
S takvim nazivom„Lumbarajski GRK od Psefizme do naših dana“ naziv je monografije autora prof. dr. sc. Nikole Miroševića i suradnika,čije je svečano predstavljanje obavljeno večeras (petak,17.kolovoz 2012)u Domu kulture u Lumbardi,gdje se je okupio veliki broj vinoljubaca i proizvođača i enologa s otoka Korčule,poluotoka Pelješca,Splita,Zadra,Rijeke,Zagreba i Dubrovnika.
Monografiju je objavila Nakladnička kuća Nova Stvarnost iz Zagreba uz pomoć Udruge vinogradara i vinara “Grk-Lumbarda” i Općina Lumbarda.
Uz nastup klape Lumbarda,s neizostavnom pjesmom In vino veritas,istinu o vinu GRk u monografiji je predstavio autor i urednik prof.dr.sc.Nikola Mirošević,a pohvalili su je načelnik Općine Lumbarda Ivan Radovan,i tajnica udruge vinara Lumbarde Maja Cebalo,dok je program predstavljanja vodila prof. Sanda Hančević(ima svoj napis u monografiji o nalazu psifezme),a izvatke iz knjige čitao je poznati mladić iz Lumbarde Damir Markovina,glumac HNK u Zagrebu.Tajnica Udruge vinara Lumbarde Maja Cebalo je sa zadovoljstvom istakla da je udruga tek već nakon dvije godine postojanja postigla mnoge aktivnosti koje su uočene u Lumbardi.Iako se ovdje od pamtivjeka čovjek bavio uzgojem vinove loze i pravljenju vina,u zadnje vrijeme pokazala se potreba udruživanje proizvođača sa svrhom oplemenjivanja kvalitete vina i prenošenja glasa o vinu,Lumbardi i domovini po okolici i šire,kazala je Maja Cebalo. Autor i urednik monografije Nikola Mirošević pozdravljen zahvalnim dužim aplauzom,kazao je kako je svojim istraživanjima upoznao sve vinograde u Hrvatskoj,ali korčulanska su vina vodeća.Obećao je da će se potruditi nakon monografije o Grku dogodine na isti način predstaviti čuveni Pošip iz Čare.
GRK je identitet Lumbarde i moramo ga sačuvati,u čemu se i stvarala njegova monografija,rekao je urednik,zahvalivši i dr.Živanu Filippi iz Korčule koji je monografiju preveo na engleski jezik,kao i brojne suradnike koji su pisali o psefizmi,povijesnom pregledu razvoja vinarstva i vinogradarstva,o zadrugarstvu u Lumbardi i na otoku, uz povijesni pregled razvoja vinarstva i vinogradarstva cijelog otoka Korčule,o zadrugarstvu u Lumbardi i na otoku Korčuli,o tlu za lozu i vino,podizanju vinograda i proizvodnji grožđa,šetnjom kroz Grk,pa do lumbarajskih vinskih putova i gastronomskih specijaliteta Lumbarde koji ne idu bez ove plemenite kapljice..Prisjetio se sada pokojnog Pavla Bakarića s kojim je svojevremeno istraživao i dobio prve rezultate o Grku iz Lumbarde,Blata,iz Konavala,i kolekcije vinskih sorata u Gružu u Dubrovniku,i do danas možemo iščitavati koliko je bila značajna kvaliteta ovog vina,i GRK iz Lumbarde je daleko kvalitetniji od ostalih,prepoznat po specifičnoj kvaliteti i aromi.GRK je žućkaste boje jaka ugodna malo gorka okusa,puna fina mirisa i jačine oko 15 postotaka.Kao desertno vino brojni ga turisti uz nagovor domaćina cijene uz kolače koje spremaju domaćice u Lumbardi.
U ime nakladnika Zvonimir Maštrović je emotivno govorio o Hrvatskoj kao najljepšoj zemlji,i po njegovoj priči GRk nije dobio ime po Grcima,nego po specifičnom lumbardskom naglasku Gark,kojega su naši ljudi napravili.
Vinari Lumbarde se nose dobro s naslijeđem i zbog toga smo i uzeli nakladničku ulogu,rekao je Maštrović.
Nakon predstavljanja monografije,mnogi su se s tom ponositom knjigom pojavili i na terasi objekta Maestral gdje su mladi i brzi konobari prvenstveno točili čuveno vino GRK proizvedeno u Lumbardi.
Tekst i snimak : Niko Perić

Speak Your Mind

*