Predstavljamo prezimena: Milina, Šestanović, Mušić, Glassner

Obzirom na veliki interes, nastavljamo temu o prezimenima Lumbarajskim na način da vam prenesemo o svakom ponešto. Nemamo obiteljsko stablo sa granama i ispisanim listovima, ali smo zato našli nešto o porijeklu migracijama i rasprostranjenosti. Za danas smo uvrstili najbrojnije Miline, Mušiće kojima smo ostali dužni, brojne Šestanoviće i da ne bi diskriminirali neke malobrojne, ali nimalo manje autentične odabrali smo i prezime Glassner.  Pa krenimo redom:

Milina

Miline su Hrvati, najvećim dijelom s otoka Korčule. Razmjerno najviše Milina u proteklih sto godina rođeno je u Lumbardi  gdje se svaki šesti stanovnik prezivao Milina. U Hrvatskoj danas živi oko četiristo Milina u oko devedeset domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno tristo, pa se njihov broj do danas povećao za jednu trećinu.

Miline su prisutne u osam hrvatskih županija, u ukupno 21 općini i 29 naselja, pretežito u seoskim sredinama (67%). Danas ih najviše živi u Lumbardi (171), Splitu (45), Klisu kraj Splita (35), Dubrovniku (15) i u Zagrebu (15).

Šestanović

Šestanovići su najčešće Hrvati, najvećim dijelom s otoka Korčule, a rijetko su i Srbi. Razmjerno najviše Šestanovića u proteklih sto godina rođeno je u Lumbardi na otoku Korčuli, gdje se svaki deveti stanovnik prezivao Šestanović. U Hrvatskoj danas živi oko dvjesto Šestanovića u više od pedeset domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno sto, pa se njihov broj do danas povećao za jednu petinu. Najveća migracija Šestanovića u prošlom stoljeću zabilježena je iz Lumbarde u Split.

Šestanovići su prisutni u sedam hrvatskih županija, u ukupno 16 općina i 21 naselju, pretežito u seoskim sredinama (71%). Danas ih najviše živi u Lumbardi (78), Splitu (25), Sunji kraj Hrvatske Kostajnice (15), Orebiću (8) i u Sisku (8).

Mušić

Mušići su većinom Hrvati, dobrim dijelom s otoka Korčule, a često su i Bošnjaci (iz Cazinske krajine, BiH). Razmjerno najviše Mušića u proteklih sto godina rođeno je u Bosancima kraj Duge Rese, gdje se svaki treći stanovnik prezivao Mušić. U Hrvatskoj danas živi oko tristo Mušića u oko stodvadeset domaćinstava. Podjednako ih je bilo i sredinom prošlog stoljeća. Glavni migracijski pravci Mušića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Bihaća (BiH) u Zadar, iz Bosanske Dubice (BiH) u Sisak te iz Bosanske Krupe (BiH) u Zagreb.

Mušići su prisutni u gotovo svim hrvatskim županijama, u ukupno 49 općina i 60 naselja, podjednako u gradskim i seoskim područjima. Danas ih najviše živi u Lumbardi (>73), Zagrebu(40), Rijeci (15), Sisku (15) i u Zadru (15).

Glassner

Prezime Glassner nosi tek pokoja osoba u Hrvatskoj, a vjerojatno je iz Splita. Prezime Glassner prisutno je jedino u Lumbardi (6).

Comments

 1. Zakon 🙂

 2. bravo za trud!

 3. Svaka čast za trud.

 4. Pohvale za trud!
  Ova teorija o prezimenu Glassner ne drži vodu.
  Pk. Fridrich Glassner je doša u Lumbardu od 1915 – 1920 i radi je kao filanca ( kontrolira je ulove ribe ) oli ti ga kontroban, a doša je iz Njemačke, bliže ruske granice.
  Interesantna priča, moga bi Joško dat točne podatke

 5. interesantno bi bilo 100% znat kako je išla pošto je unikatno prezime na našem području

 6. Hvala na pomoći i podršci. Ubaciti ćemo dopunu u post, pogotovo ako Joško da još koji bitan podatak.

 7. Anonymous says

  a kad ce nastavak

 8. The dear hunter=lovac na miline

 9. hoćemo još…..

 10. Ako se ne varan podaci dolazu sa stranice imehrvatsko.net. Ali moglo bi s tu i dublje uć u analizu. Ja san, na primjer, ču legendu da su Miline doselili u srednjem vijeku sa Sicilije, i da je to ustvari Sicilijansko prezime.
  Za Glassnera ja iman podatak da je Rus.
  Šestanovići doselili iz Zakamenja sa Pelisca…
  Zaimljivo je to sa prezimenima. Nisan 100% siguran za ove moje navode, ali tema ima mesa za raspravu.

 11. šestanovići su iz zakamena 100%
  vidi san jedno obiteljsko stablo poprilično veliko

 12. Miro Grebovic says

  Ima Mušić u Hercegovini… Ljubuski, Mostar(najvise) a ima ih u Dreznici(pokraj Mostar)…Ovi dreznjaci su dosli u hercegovinu iz istocne Bosne a ovi sto su u Mostaru dosli su iz Ljubuskog…Inace su svi bosnjaci….

Speak Your Mind

*