Poziv na izložbu

2014-05-13 17.33.36Otkad su 1970. godine ovdje istovareni prvi kamioni, na Kokojevici je naraslo brdo raznog smeća i otpada čija se ukupna masa procjenjuje na 42.000 tona! Nekadašnja krška zavala, smještena na slikovitoj i divljoj bandi od defora, dobila je tako nimalo laskavu etiketu odlagališta komunalnog otpada. Ekosustav u samom žarištu je uništen, a nesanitaran način odlaganja smeća prijeti i okolnim lokalitetima. Osobito je na udaru more u koje se dreniraju procjedne vode. Na račun te činjenice stradava i jedan od najljepših prirodnih bisera otoka Korčule – morsko jezero na lokalitetu Bat/Galija – koje je po svoj prilici danas bliže toksičnoj bari. No, Kokojevica nije samo deponij smeća i ekološka bomba. Ona je i suvremeni arheološki lokalitet. Ako vam to u prvi mah zvuči neobično, navratite ove subote, 31. svibnja 2014., u Lumbardu jer se u 20:30 sati, u galeriji 3VOLTA, otvara izložba Suvremena arheologija – lokalitet Kokojevica. Služeći se materijalom kojeg je na Kokojevici sakupio Predrag Šarić, autorice Sanda Hančević i Valerija Jurjević još su jednom nastojale istražiti što se sve od smeća i o smeću može naučiti. Podsjetimo, iste su autorice, na istu temu, u 2008. godini predstavile izložbu Reciplaža. No, za razliku od Reciplaže, čiji je karakter bio globalni, ova izložba se drži lokalnih okvira i otkriva nam brojne zanimljivosti iz naše nedavne prošlosti. Izložba je realizirana na inicijativu KTD Mindel i uz stručne savjete i sugestije dr. sc. Ine Miloglav s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Organizator je Udruga Bašćina.

Udruga Bašćina

Comments

 1. velika titula says

  Bravo za trud Sandi i Valeriji!!! A istom tom KTD-u Mindel, odnosno inicijatorici ove izložbe pitanje? Nije li tvoj posal, kao komunalnom poduzeću, smeće iz sela nosit u Kokojevicu, a ne obratno???!!!!

 2. Nego ni nas nacelnik asvaltira put ispod kuce, a malo ima tega po selu sto je bilo prisnije. A i nasemu glavnemu poreznemu duzniku J.M.Č je dosa asvalt ispri kuce.

 3. escalibur says

  replika glavici: Je ma je put mirita novi sloj a i u Lumbardi je pa dije daje

 4. Super što smo počeli sa reciklažom smeća uz pomoć Bašćine i naših umjetnica. Umjetnost je i u mojem krajičku duše, naravno volim umjetnost. Što je sa ostalim smećem koje se ne može upotrebiti za umjetnička djela, što se učinilo uopće na razini same županije? Arheološko nalazište zatrpano je zemljom , a donose se limenke iz kokojevice i pretvaraju u umjetnička djela. Dali je ovo sve naša stvarnost kako bi sitnicama zatrnuli sva važnija pitanja oko famoznog smeća. Dali su vladajući bilo što učinili te pomaknuli nešto sa mrtve točke ili inicijative komunalnog poduzeća počivaju na ovakvim minijaturnim
  pokušajima koji su za osnoškolce. Mislim da je vrijeme za ozbiljne inicijative dotičnih organa vlasti a i samog poduzeća. Zašto neznamo ništa. Ne mora gospodin Predrag Šarić donositi potencijalna umjetnička djela nazad u selo, već nas uputite konkretno, gdje ćemo ostaviti male pokvarene električne aparate, stare kompjutere i td . Možda stara sala može poslužiti za takve stvari pa bi i više umjetničkih duša moglo doći do izražaja.

  • Nadreality show!!!

  • orašid says

   Sudeći po retorici, orah je jedan besposleni dogon (dotepenac, da mu bude jasnije) koji sam ne čini ništa da popravi situaciju u selu, al rado o njoj bluti i zabada svoj kurjozni nosić u sve jer voće za mozak sve zna. Njega nećete nać u zadružnim seoskim akcijama, al zato će bit čudo vridan na internetu. A da je barem bio malo bolji OSNOŠKOLAC, pa da mu i pismenost bude na razini, rasvitlila bi se Lumbarda od njegovoga lumena. Koja bi to ušteda struje bila! Koliko bi se reciklažnih kontejnera moglo kupit! Moga bi se i Savjetnik za smeće zaposlit pa da nas svih prosvitli di ćemo bacat stare kompjutere i male pokvarene električne aparate.

 5. super mario says

  E, bogami i mene je malo ovo asvaltiranje Čorkotu do garaže snervalo. Inače namam ja ništa protiv našeg Jakše, dapaće čovik mi je simpatičan ali nemam ja što plaćat asvalt po njegovom i ostalim privatnim parcelama pogotovo kad vidim da su nam javni puti katastrofa i svaki dan za do do kuće vaja mi dobro protrest bubrige.

 6. Etna, da , imaš donekle pravo, zavisi iz kojeg kuta promatrao-la, Šou kako rečeš sigurno je , svi smo glumci, sve je kazalište,netko je glavna a netko sporedna uloga, netko jako dobro glumi jer mu scenario odgovara, a netko slabo te jedva čeka da predstava završi , ne glumi mu se , a mora zbog režije koja ga postavila ,tu je di je ko u nekoj mišolovki Ja znam da je to naša realnost nažalost, i ovoj i ovakvoj realnosti se još ne nazire kraja.

 7. Orah- mene zanima dali ce se osnovati orah lumbarda.

 8. Ja ti ” Glavica” neznam odgovor na to pitanje. Ovo predstavljanje “orah” uzeto je iz razloga što cijenim to stablo, a njegov oblik ploda podsjeća na mozak. Govore neki istraživači da voće i povrće sliči na neke djelove ljudskog organa te samim tim ima neke značajke za sami organ te ga na neki način štiti. Tako kažu, može biti i istina, u samoj prirodi i je istina.
  Što se tiče same nove stranke ORaH, mislim da su mudro počeli, isto tako odmjereno mislim na novac,bez bahatog ponašanja ludog obećavanja te velikih govora. Ne mislim se baviti politikom , ali ako je nešto bolje za sve dalo bi se pričat. Sada je još uvik situacija tužna, a nada postoji,ja se nadam da će jednog dana naša dica biti zaštičeni i odgovorni pred našim zakonima te da će cilj biti pravednije i bolje društvo.

 9. naprotiv says

  Meni se baš sviđa kako orah piše. ja zamišljam da je ženska osoba jer ima manire finije od muških. Apsolutno se slažem sa svime što piše. ne napada nikoga podlo i dvosmisleno, komunicira kulturno. ima ideje hvale vrijedne.Ali takvi u naše malo misto slabo prohodu, to je žalosna činjenica. Da je malo više oraha, a malo manje možnji od bižeja bilo bi nam puno boje!!!

  • orašid says

   I meni se sviđa kako orah piše. Super. Sad neka kupi pravopis i prijavi se na lidrano. Ali nije u tome stvar. Ima puno efikasnih načina da se promini stanje u selu, a eto nijedan ne uključuje pisanje pamfleta po internetu. Više bi težine imalo da orah okupi svoje simpatizere u stranku ili udrugu i bori se protiv lovaca na vještice, neznanja, institucija i bolesnih umova legalnim sredstvima, nego sve ovo šta nadrobi u dva tri komentara.

 10. Pozdrav svima, evo samo kratko, mene interesira sto govori veliki vođa (nas poznati vinogradar) na to sto je nas nacelnik asvaltira put do kuce a nije sredi put prema smetlistu. Hvala.

 11. Teško je naći krug pravih prijatelja. Moraš imati pravi splet sretnih okolnosti. Slično je i sa grupom koja pozitivno i pravedno razmišlja, isto tako i djeluje. Puno je lakše naći grupu poslušnika ili sličnomišljenika
  sa kojom ćeš manipulirati, Hvala ti “naprotiv” za podršku, Zbog ovakvih kao što je “orašid” tuga je samo veća. Lov na vještice stalno je otvoren, putem neznanja,lnstitucija i bolesnih umova.

 12. Orašidu , neću te komentirati, a ja ću i dalje pisati onda kad mi se ode piše. Ovo me podsjeća na svojevrsne “mjesne novine” ili radio koje nemamo. Ništa toliko pametno. a opet niti toliko ludo.
  Čitati i pisati volim, čini mi se da me to ispunjava Zašto toliko žuči protiv mene od tebe neznam, jer kako vidim i drugi pišu. O meni zapravo neznaš ništa , a niti o mom doprinosu i aktivnostima također neznaš ništa. Lektora za sada nemam, koliko vidim nemaš ga ni ti.

Speak Your Mind

*