Parti je Krnoval, stiže korizma

maskaIzraz karneval ili poklade označava period od završetka Božićnih blagdana (Tri kralja) do korizme. Korizma je crkveno liturgijsko razdoblje koje traje četrdeset dana. Započinje Pepelnicom ili Čistom sridom a završava na Veliki četvrtak. To je vrijeme odricanja od ugodnih stvari i užitaka koje nas priprema za najvažniji katolički blagdan – Uskrs.

Za razliku od korizme, poklade koje joj prethode vrijeme su razuzdanosti. Upražnjava se ono čega ćemo se u četrdeset dana koji slijede morati odreći. Veselje umjesto molitve, obilje hrane i pića umjesto posta,  pjesma umjesto tišine, sloboda i spontanost umjesto pokore i odricanja. Crkva je tijekom povijesti negodovala protiv razuzdanosti karnevala, ali ga nikada nije ukinula. Vrijeme je to kontroliranog nereda, ispuhavanje prije strogog perioda korizme. Maske i kostimi prilika su da na trenutak budemo netko drugi i zaboravimo svakodnevne probleme. S druge strane, svaljivanje krivnje za sve nedaće na Krnovala i njegovo kažnjavanje imaju funkciju pročišćenja.

Vrhunac karnevalskih događanja zbiva se na pokladni utorak. Na lumbarajskim špaherima kuha se suho meso. Domaćice za tu prigodu odabiru najmasnije i najslasnije dijelove svinje – noge, rep, njušku, uši ili jezik. Prilog je kravut, tj. kiseli kupus. Drugo krepko jelo koje se priprema za ovu prigodu je meso u šugu i makaruni. Sutra, tj. na Čistu sridu blagovat će se bakalar, zeje, pršurate, uobičajena lumbarajska posna hrana.
U popodnevnim satima bučna maškarana povorka s Krnovalom i mužikantima obilazi mjesto. Najava je to kulminacije pokladnih događanja. Krnoval, personifikacija svega lošeg što nam se u protekloj godini dogodilo, podvrgava se suđenju. Kao i svake godine proglase ga krivim i osude na smrt. No prije samog čina spaljivanja pročita se njegov testamenat u kojem navodi što je kome ostavio. U Lumbardi postoji izreka „završi ćeš u krnovala“. Koristi se kada netko napravi ili kaže nešto nesmotreno, glupo, sramotno, budući da Krnoval sve vidi i sve čuje i svakoga, prema zaslugama, spomene u testamentu. Mnogi se prepoznaju, netko se i uvrijedi, ali za kratko jer, ipak je to vrijeme kada je sve dopušteno. Već sutra sve će se promijeniti, skinut ćemo krinke i kostime i biti ono što zaista jesmo. Ili maske padaju samo kada ih navučemo na lice?

Udruga Bašćina

Speak Your Mind

*