Od sumraka do zore by Romeo Ibrišević

Obzirom da se radilo o hvale vrijednoj akciji red je da posljednje čišćenje krupnog otpada u Lumbardi dobije barem još jednu objavu. Tekst i slike gospodina Ibriševića malo su zbog drugih vijesti bili na čekanju, a sada ih u punom svjetlu predstavljamo, sa željom da svi nastavimo u ovome smjeru. Pa kaže:

Stari bager gusjeničar , nekoliko olupina , brodski motor na dnu preljepe vale na Korčuli “ulov ” su ronioca Miljenka Marukića iz Lumbarde…

Teško da će se i najstariji djelatnik tvornice Renault sjetiti modela koji je trunuo u masliniku , već su i gusjenice navalile na gusjeničar , a na smetlištu je završio i kamion za odvoz smeća. I tko zna koliko bi još Grka trebalo popiti da ti ” popravi ” pogled na ovo najistočnije mjesto na otoku Korčuli.

Lumbarda ima bogatu povijes sačuvanu u pisanim dokumentima starim više od dva tisučljeća. U prošlosti je bila ladanjsko odredište korčulanskih biskupa i vlastele , šum mora tu je jedinstven – piše na stranici turističke zajednice….

A kada se bude pisalo o sadašnjosti , molim lijepo da se ne zaboravi da je Miljenko Marukić (dotepenec iz Zagreba ) izronio gotovo tonu težak brodski motor koji je netko ” zabunom ” ispustio u more, pomogao da se na reciklažu odvedu sve trenutno dostupno olupine ” parkirane ” u vinogradima … Isti je to onaj Miljac koji je prije 8 godina izronio desetak olupina u uvali Sveta Marija Magdalena i tako s nama započeo jednu od največih eko akcija u Hrvatskoj .

I eto nas ponovno na okupu . Ista ekipa ovoga puta na Miljcu tako dragom mjestu – LUMBARDI.
Roko Krilatić direktor komunalnog pozuzeća objeručke je prihvatio ideju da u Lumbardu dodje odred za čistoču i to u najačem sastavu. Bez Dragana Jurčevića teško da bi ovo prošlo..Na Zelenku ( Renault Grand scenic eco 2 ) je iz Samobora ” dojahao ” i Romeo Ibriševič… Dva rezača malo jača ( Grgur Colić i Mirko Meter ) izrezali su sve što se od njih tražilo a iza šleper upravljača sjedio je Josip Maras.

Al nedaju se olupine samo tako. Kamion prevelik , ulice uske. U pomoć priskaču i domači. Željko Jurjević dolazi s viljuškarem , prezimenjak Vedran dovozi kamiončić.. Pa Tomo Vinković je spasio situaciju.. Nije to prezime s Lumbarde.Ime je to traktorčića stvorenog za izvlačenje renolčeka i jugića iz maslinika. Čuda radi taj stroj . Al i tehnika zna zakazati , al nikada Jurica Radoš.. Mobitel ne iskapča ni kad roni… A da njega nije bilo još bi mi Grka pili i na otoku bili , al to je za neku drugu priču…

I mogu vam reči da nismo prošli nezapaženo ( vidi slike ) . Bilo je više olupina nego mjesta na šleperu. I što reči nego – ponovno na Lumbardu dok i posljednja olupina ne završi na reciklaži..
Stranice Zelene stope

Comments

  1. Miljac za Načelnika :D says

    Legenda od čovika, tih, samozatajan, sposoban i zajebant ipo! Hvala u ime svih nas

Speak Your Mind

*