Očitovanje o očitovanju

Mindel_BaščinaZatečeni nedavnim dopisom iz našeg Mindela želimo sa vama podjeliti našu zabrinutost štetnim događajima koji se nastavljaju udarom na lumbarajsku kulturu i volonterizam. Prilažem dopis Mindela koji su dobile sve UDRUGE u Lumbardi, kao i TZ, Lučica/Maestral, DVD. Smatramo da je isto usmjereno na uništavanje volonterstva, volje, rada i entuzijazma ljudi koji rade u Udrugama, bez plaće i ikakvog dobitka osim zadovoljstva da su nešto korisno učinili za svoje mjesto.
Evo kratke povijesti, sadašnjeg stanja i budućeg očekivanja.
Prošli saziv općinskog Vijeća jednoglasno je donio odluku da se knjigovodstvo općinskih poduzeća i svih udruga prebaci u Lumbardu, da se za isto i za poslove Mindela zaposli osoba koja će to dobro i korektno raditi kako bi se u svakom momentu imalo uvid u poslovne knjige istih. Treba napomenuti da se do tada knjigovodstvo vodilo u raznim firmama, a Udruge su isto vodile u svom aranžmanu uglavnom besplatno od strane svojih članova. Dakle prema odluci Vijeća se je i postupilo i svi su bili zadovolnji napravljenim.
Sada sve vraćamo na početak sa kojim nismo bili zadovoljni. Još više iznenađuje odluka ili prijedlog svojim iznosom koji za udrugu Bašćina iznosi basnoslovnih 4.800 kn +PDV = 6.000 kn. Napominjem da je u najboljim godinama od Općine Udruga dobivala 10.000 kn. Što to za nas znači zaključak donesite sami!
Možda direktorica ne zna ali Udruge su uglavnom sve na proračunu Općine, osim udruge Bašćina ove godine, tako da bi Općina trebala povećati sredstva namijenjena Udrugama za troškove vođenja knjigovodstva pa vođeni tom logikom zaključujemo da Vijeće i Načelnik znaju za ovu odluku direktorice i da je podržavaju.

Dakle ukolko ona ostane na snazi očekujemo 6.000 kn namjenskih sredstava iz proračuna Općine.
Ukoliko do toga ne dođe mi ćemo svakako razmisliti što i kako dalje. Samo nam je želja da se jasno zna TKO JE ODGOVORAN za to.
Smatramo da je vođenje Udruga najmanja stavka u poslovnom opterećenju Mindela, to je najmanje što može učnit za volontere, a to je i poticaj daljnjem radu svih nas ili destimulacija za bilo kakvu aktivnost za opće dobro!

Izvršni odbor UDRUGE BAŠĆINA

Očitovanju se pridružuje i : MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR SV ROKO PRIJEDLOG

Comments

 1. Stanje zaborava says

  Mislim da netko zaboravlja što je i u čijem je vlasništvu Mindel.

 2. mindelaš says

  šta ste odma napali ženu ovo je prijedlog, lipo piše, prijedlog, ona ovo predlaže, a korisnici se sa ovim mogu i ne moraju složit. sandra ne daj se, ti jedina radiš na dobro općine

 3. pare daj says

  priprosti puče sela lumberda
  ovo je van domena shvaćanja vaših mozgova
  ovo razume samo oni sa neto plaćom od 8000+
  dakle, očekujemo očitovanje i gospodina načelnika
  ili nastavljamo sa blejite vi moji blejite,vrime ide, a i plaća je na vrime
  SRAMOTA!!! a onaj ko vas je i jednu i drugu bandu stvori i stavi selu na grbaču, on vas trenutno ne pozna!!!!

 4. Meni je zal da ce jedna osoba upropasti opcinu i sve sto je vridilo u njoj. Trebalo bi potpisa peticiju za ju smjeni ka nece nacelnik

 5. Dobra vam je računica. Neka jedno 10 volonterskih udruga plati po 6000 kuna, tu je 60 000 kunića.
  Ne samo da volonteri ulažu svoj trud i vrijeme za opću dobrobit, već fino trebaju i platit za tu povlasticu. Slična je situacija bila nedavno u Slavoniji kada je HGSS spašavo ljude i stoku od poplave dok su se državne agencije šepurile pred tv kamerama, da bi na kraju ti isti kritizirali HGSS da ih nigdje nema.

 6. escalibur says

  Postovani clanovi svih udruga! ovo nije prijedlog cijenika nego pljacka i unistavanje ali ni tkz. direktorica toliko kriva nego mi svi a pogotovo onaj koji je i predlozi i postavi sa svojom strankom. Sve dobroi sto se ucinilo on zeli unisti.Pod pojmom mi svi mislim na one koje je Gal zamanta i koji su mu dali glas na proslim izborima ,Sandra je samo poslusnica njihovih sastanaka Opametimo se .Recimo svi zajedno nece proci i dosta ove politike koja nazaduje i kvari meduljudske odnose u Lumbardi.

 7. Moram se izjasniti u svezi ovog dopisa od strane Mindela upućeno udrugama za vođenje računovodstva,
  Naime udruge u Lumbardi kako i u ostatku države rade dobrovoljno i neprofitabilne su , to se zna. One imaju svaka svoj zakon to jest Statut po kojem djeluju i odgovaraju. Svaka udruga dužna je po zakonu podnjeti godišnji izvještaj ako ne i polugodišnji za svoj rad. Po tom izvještaju nadležni u vijeću određuju koliko je potrebno sredstava odvojiti za tu udrugu po njenom doprinosu , zalaganju i datom trudu te troškovima koje sljede. Vlast je po zakonu dužna pomagati sv e udruge naravno i udruge su dužne surađivati sa općinskim organima vlasti te imaju jednu simbiozu u međusobnim obavezama i odgovornostima. Ja osobno smatram da ova cifra 400 kuna mjesečno za vođenje računovodstva
  jednoj udruzi kao što je “Bašćina” ili “Lupar” ili “Lipa rić” je naravno pljačka. Obrt se plaća toliko, pa je ovo stvarno smiješno. Smatram isto tako da udruge moraju više poraditi na samom angažmanu po svim pitanjima u vezi naše općine , a koje su direktno vezane za samu udrugu i njen plan i razvoj.
  Hoću reći više same suradnje , također prigovora na rad same općine uključivanje u sve segmente rada općine i jedna vrsta kontrole jedni drugih jer udruge smo svi mi .
  Skora svaki pojedinac vezan je za neku od udruga te svatko može u ime udruge i reagirati na događanja u njima. Bunimo se svi za nešto što ne valja te isto tako budimo korektni i odgovorni.

 8. escalibur says

  Lipo orah pisesali se ja pitam zasto i dohodi do pokusaja da se podigne cijena u ovakvoj situaciji kad je lako potrosi a tesko zaradit.Da ni poskupila mozda karta ili kompjuter za to malo virmani proknjizi il je to legalni nacin podmirivanja dubioza koje upraviteljica mindela stvara bez dogovora a duznici polticari i hoteljeri i dalje ne placaju svoje racune mindelu. Neka njima naplati dugovanja.

Speak Your Mind

*