Novi putokazi, nova anketa…

Pojavili su se novi putokazi po mistu, i odma smo zaprimili i anketu pa je popunite da čujemo i vaše mišljenje na ovu temu. Rok ili Roko? Pržina ili Pijesak? (ovo s Pržinom ni ozbiljno, to moja neozbiljnost povlači paralele)

Priznajem, ja osobno se nisan na prvu obada da je slovo O na sveti Rok dodano, pa nisan razumi di je problem. A sad vidim da je niko popravi, kako se ono reče, što se popravit dade.

[poll id=”3″]

Pozdrav webmajstori (i svi lumbardanetaši)!
Aj da okončamo ovu lakrdiju… Evo dio izjave od dunee di stoji lipo crno na bilo da je turistička zajednica dala svoj blagoslov Spiridonu i Rok-u. Da ne ispadne jopet da smo se raspisali bez da smo se raspitali :))
bašćinice

Comments

 1. Lumbardian says

  A zamisli ka bi dundu Špirotu reka: “Čika Spira, dođite simo”. Još bižin priko Dojega Blata. Oni znak iza 5 daje francuzima na znanje da je još pe menuti pješke, a crkva ni nacrtana niti in piše saint! Ovo je rebus. Seksistički. Jer predvodnik ima šćap a podanica faculet. A ovi što je žunta slovo “o” na Rokota, triba je stavi “y” koji jako fali hrvackemu radi Vuka S.K. Me meni, nisu ovo slikali u Lumbardi, ne !

 2. Malo ti je pristrano sročena ova anketa druže, a ti još k tome svojim uvodom nimalo ne utječeš na mišljenje glasača.

 3. je, specijalizira san Primjenjeno Utjecanje Na Mišljenje (PUNM), na filozofskom u Zadru, a još čekam da me primu na Akademiju jer smatram da imam urođeni talenat za pristrano sročavanje anketa, mada, iskreno, nepristrano sročavanje rebusa i suzdržanih osmosmjerki su moja prava ljubav 😉

 4. odrzii razvoj says

  Ima još jedan falimenat što su učinili u Javiču s tabelon Javić na Maslinici.
  I to tako stoji već godinama, more bi da se i primilo.

 5. Dali itko zna tko je naručitelj ovih putokaza i tko ih je i po čijem nalogu postavljao? Ja mislim da tu Općina nije umješala prste, a trebala je, jer tad se ovo sigurno nebi dogodilo. Tendencija da se lokalni nazivi izbrišu i na svaki način marginaliziraju prisutna je u Lumbardi u posljednjih desetak godina. Žalosno, ako ovako nastavimo doista ćemo se kupati na plažama ”Pjesak” i ”Bijeli žal”. Narode moj i dalje sliježite ramenima.

  • Bašćinice says

   Etna je pogodio/la svu bit ovog problema. Bašćina već godinama reagira na pogrešno navođenje imena svetog Roka u propagandnim materijalima Turističke zajednice. Bez ikakvog odjeka, nažalost. Jedan naš dopis potpisao je i čitav Aktiv za hrvatski jezik Dubrovačko-neretvanske županije, pa opet ništa. Očekujemo da uskoro osvane tabla sv. Bartol i pridruži se ovoj karikaturi od izvrtanja lokalne tradicije pod pogrešnom pretpostavkom da mi ne govorimo “ispravno”.

 6. Lumbardian says

  Velika Glavica, Mala Podstrana. Sutivan-sv. Ivan, a Sutvara- Sv.Barbara. Škoji su hridi. Neka isprave Pišćet i Vlaku ako mogu. Što in je Kokojevica, a što Tatinja? Čenčert ? Iz osnovne znan da je Lumbarda top od drva. Samo što ni osta nikakav arheološki dokaz jer su grizice izile drvo. Ha,ha. Ovo me podsjeća na neka davna opasna vrimena

 7. Ne samo da se polako gubu lumbarajske rići koje smo ko dica govorili nego se i nazivi vidin poćeli gubit…eee šta će to bi ka mi dite doje jedan dan i reče da se ide kupat na Pjesak….neee nismo mi bidni krivi…da mi je samo zna ko nan je ovi put kriv????

 8. Dakle, ko je naruči i postavi putokaze, Turistička zajednica, Općina, Mindel ili …. ili kogo u svoje ime???

 9. Koja tvrdoglavost i neznanje u postavljanju putokaza, pa toponimi se uglavnom ne prevode. Vrlo je malo toponima za koje postoje nazivi u drugim jezicima koji su se skroz ustalili. Venecija, Benetki, Monaco di Baviera, Beč su zaista rijetki. Ponekad se ustale transkripcije, pa se koristi Firenca i Pariz bez kršenja pravopisa. Tako i Roko nije francuska ortografija, kao što ni Rok nije lumbarajski oblik imena. Ako su htjeli u TZ biti face, trebali su napisati nazive svetaca na više jezika, ali ne na standardnom hrvatskom, jer to nitko u Lumbardi u opisu toponima i lokaliteta ne koristi.

 10. Pa ko je onda naruči i postavi table – putokaze? Nije Općina, nije TZ, nje KTD… Da nije “Lovor”, ili “Lina”, ili …. ili , ma dobro ko zna neka reče – napiše nema veze sad, narod će ih i tako dignut kako je diza one kolce od drva što su ih bili stavili za biciklističke staze. Koliko je ono samo koštalo, a bile su čista inprovizacija. Boje da ih nema. Ajde neka neko rješi ovo.

  • Lumbardian says

   Nemaš se zašto jidi, Troha. Samo pogledaj anketu. Skoro pa konsenzus. A Maro kaže da to potkrepljuje i teorija hrvackega jezika. Ko je da je, fali je. I što se mene tiče, ne tiče me se njegova onomastika. Ejmen.

 11. raspitivanje raspisivanjem says

  pa da nego što činimo nego se raspitujemo? uspili smo sazna samo ko ni naruči. ali čini mi se da nažalost znamo ko je plati!!!

 12. Dakako, nažalost sve plaća narod. Ma dokle?

 13. egoizam says

  Naruči ih je i postavi DVD LUMBARDA 🙂

 14. ja san čula da ih je naručila udruga lipa rič, da mladi lakše inaju pravi put 🙂

 15. lijepa riječ says

  Nakon jučer oderžanega sastanka u našun općini, stvari su jasne. Ploče je postavila DUNEA Dubrovnik, a cili posal dogovarala je s članom poglavarstva N. Lipanovićem. E bašćinice, bašćinice krivo ste nas ode izvistile, a nike od vas su i u temu poglavarstvu. Znači N.L. je u suradnji s njima privodi toponime.

  • Anonymous says

   Treba jednom razjasniti pitanje postavljanja tabela s krivim toponimima.
   DUNEA je postavila i platila table uz pribavljenu suglasnost TZ Lumbarda.

 16. Bašćinice says

  mi smo isto tako nedavno čule za duneu, ali smo skontale da svi prsti svejedno upiru u TZ koja je ovom projektu dala blagoslov. TZ je svojedobno isti posao naručila od jedne druge firme, pa je i to bio razlog zbog kojeg smo automatski na njih svalili krivnju. a nisu im pomogle ni brošure u kojima se uporno i svim protestima unatoč, forsiralo “književno” ime sv. rok…

 17. Lumbardian says

  Propito šmagnen za onin vrimenima ka je svaki boji pitur zna učini ovakve table. Na plehovima iz škvera. Pazi !! Na ovemu rabotaju dva deooa, jedan studio, opčina, aktiv za hrvacki iz Dubrovnika i sve to uz saglasnost TZ-a. Koliko mozgova, a !?!? Takvi su naši zakoni.

 18. A tek oni putokaz Prid Gospu. Usmjeren je prema trafo stanici Koludrt. Zar nije moga bit postavljen na kortu od kapelice!! Ovako postavjen pogrešno usmjerava jude.

 19. điđi kasta says

  a sve to jer mislim da je ključ u nepovratnim sredstvima.ono,ti učiniš, daš račun a država to plati. usput i zaradiš jer ko zna što si prikaza. nama putokazi bodu oči jer nam je stalo, jer smo to mi i imamo identitet, tradiciju i želju da imamo i budućnost. a nekomu su putokazi projekt, projekt za nepovratna sredstva. i svaka in čast, čak su svih i uključili u projekt. i dogodi se Rok (en roll)!!! kako to, da mi je samo znat. izgleda da nije bitno s kin se dogovoriš, nego s kin usaglasiš stavove!!!

 20. Bumerang says

  Jaka vam je tema.. Biće da je cilo misto uređeno gotovo do savršenosti, pa je ostalo samo za razglaba je li Rok ili Roko.. I to je bitno, ali brate bitnijih stvari što se samoga mista tiče.. Na pretek.. Pojedini dilovi Lumbarde kao npr, neke okućnice, izgledaju ko sama kokojevica.. Tužno je što je tako i liti, kad su gosti tu, ali niko se ne bi hti zamirit sa nekim.. Malo reda.. Ipak nam je turizam momentalno glavni zamašnjak..
  Kako je napisa jedan na meji, budimo judi..

  • Cilo misto je uglavnom nesređeno – slažem se. Tu i tamo uredi se ponešto turista radi, stvarno žalosno. Postali smo totalno indiferentni prema svemu što se oko nas događa, a doista ima problema o kojima bi trebali otvorit raspravu. Webmasteru, potakni nas na komentar foto kritikom. Ja ovo mjesto vidim kao pravi poligon za građansku inicijativu i nadam se da će naši komentari, koliko toliko, usmjerit one koji su plaćeni za provedbu reda, posebno onog komunalnog koji nam svima najprije pada u oči. Zato, Rok ili Roko, Spiridon ili Špiridijun, Bartol ili Bartul, Franjo ili Frano, nisu baš tako minorne važnosti jer to i slično tome, lansirali su oni koje smo birali u nadi da će uspješno rješavati sve ostale probleme o čemu ti pričaš. Ako su pali na ovome, što od njih možemo očekivati? Eto zato, samo djelomično se slažem s tobom.

   Webmasteru, udri fotokritikom. Ne terebaš teksta, samo fotografije jer one same po sebi dovoljno govore o radu i aktivnostima službi komunalnog reda.

 21. a jadni mi kad nam je turizam glavni zamašnjak…

 22. Bumerang says

  Slažem se da se imena moraju poštivat isto koliko i običaji. I te bi table trebalo ispraviti, ali na uštrb onih koji su tu grešku napravili.
  Što se tiče (ne)urednosti mista, navest ću vam samo jedan primjer, kad idete ulicom od kerjana prema šeriću, na jednom zavoju u kupini stoji žuti kombi, koji je tu sigurno 30 godina. Možda tada to i nije bio problem, ali sada kad je uređenost mista glavna stavka u turizmu, to je nedopustivo!
  A da ne govorim kakav je gandaj u okućnicama 50 metara od tog mista prema kosovu..
  Ali je vlasnik tih okućnica izjavi da se on ne bavi turizmom, i da ga uopće nije briga kako će one izgledat!

 23. he..stvarno,oni zuti kombi je otkad ja znam za sebe i prosle godine su se dizali stara auta iz javnih povrsina di ih je bilo grubo vidit,sve se diglo osim zutega kombija…a znam,sigurno je to starina koja se nesmi dira.neće iza puno pa ce i tamo stavit tablu s natpisom “kombi iz 1970-tih”.
  a sto se tice gandaja u okucnicama 50 metera od tog mista prima kosovu…ono ti je moj bumerang ciganluk i romska naselja su urednija od onega gori.

 24. Dragi moji Lumbardjani i Lumbarajke Vama ne trebaju putokazi jer vi znate di je što, a putokazi trebaju onima koji ne znaju i da mogu šetat po libru ili vodiču.
  Anketa je dobra, ali tendenciozna s dozom prikrivene netolerancije što turističkom mjestu i webmasteru ne priliči.

  • ne razumim kako ali komentar ti je iša u spam, slučajno sam ga tamo naša! Ako je tendenciozna s dozom prikrivene netolerancije, kako je onda dobra? Jemaš prav, boje nego da je samozatajna i puna neprikrivene netolerancije 😉 ala drago mi je da i ti sa razvijenega zapada (otoka) obahodiš ovi naš nemirni istok!

  • Lumbardian says

   Kako bilo da bilo, činjenica je da su oni kafeni, službeni putokazi pedeset puta bolji od nekih privatnih šarenih reklama koje su često samo na engleskom, a visinom i širinom često zaklanjaju oku pogled na pejsaž. Ovi službeni su nenemetljivi i jasni, a ako su dvojezični, hrvatski je na prvom mjestu .Noću lijepo reflektiraju, itd. Slično je i na zapadu otoka, samo što se nama potkrala greška. Iako, kažeš, nama nisu potrebni putokazi, 88% nas zahtjeva da u librima, vodićima i putokazima mora biti točno napisan toponim, onako kako su ga odvajkada nazivali naši didovi. I babe. A vi se na zapadu, dundo, možete zadovoljiti i sa Velikom Lukom. Znaš !!

 25. A jeli bi se Blato onda tribalo zvat Mulj ?hahhahhahahhahaha

Speak Your Mind

*