Neka drma…

Glas Slavonije, 18.06.2010.

U VIŠNJIKU IVANA JUKIĆA KORISTE I PRIBOR ZA MASLINIKE
Drenjanske višnje bere “drmator” s Korčule!

drmatorDRENJE – Žamor osmero pomagača u berbi u višnjiku Ivana Jukića u Drenju miješao se jučer s brujanjem nevelikog stroja na dugoj dršci čiji su produžeci, aktivirani strujom iz akumulatora, “drmali” krošnje stabala, a tamnocrveni plodovi poput kiše padali na crnu prostirku.
Stroj vlasnik višnjika naziva “drmator”; stigao je čak s Korčule, gdje Ivanovom kumu služi za branje
maslina! Sada je “drmator”, daleko od plave, na privremenom radu u zelenoj Hrvatskoj, gdje je “berba” u srcu slavonske ravnice. Na prvi pogled izgledom više sliči dršci za baklje ili dršci s produžetkom za fen.
– Bio sam kod kuma u berbi maslina na Korčuli, gledao taj stroj i zaključio da bi on bez problema mogao “drmati” i naše višnje. U našem višnjiku je 330 stabala višnje oblačinske. Industrijska je to sorta što se bere drmanjem. Stabla, starosti 16 godina, u punom su rodu i ručno drmanje potrajalo bi dugo, no i nakon takvog branja, vjerojatno bi dosta ploda ostalo na drvetu – kaže Ivan.
“Drmator” je lagan za primjenu – težak je samo 2,3 kg, jednostavan za uporabu, a radi na akumulator od 12 volti. Ivan priželjkuje prinos od tri tone, od čega će većina završiti kod orahovičkog otkupljivača, a tek manji dio u kompotu, soku i “šeriju” za vlastite potrebe.
Višnjik je na blagoj uzvisini uz cestu Drenje – Paljevine, a Jukićima su u pomoć stigle i prostirke, po otočki zvane “brnjali”, s kojih su pomagači brzo skupljali plodove. Ivan kaže kako “drmator” dvostruko ubrzava berbu – trajat će tek dva dana.  Suzana Župan

Speak Your Mind

*