Nedija od palama

Nedija od palama ili Cvjetnica pada u zadnju nedjelju pred Uskrs i uvod je u slavlje Velikog tjedna. Sjećanje je to na Kristov svečani ulazak u Jeruzalem gdje ga je dočekalo mnoštvo ljudi mašući palminim i maslinovim grančicama. Palma je od davnina bila znak pobjede, obnavljanja i besmrtnosti, pa se u kršćanskoj simbolici povezuje i s mučenicima. Maslina je simbol mira: nakon završetka potopa golubica je Noi donijela maslinovu grančicu, a predaja tvrdi da je Kristov križ bio načinjen od maslinovog drva.

Lumbarjani su na Nediju od palama u crkvu tradicionalno nosili grane masline. Bile su pletene na osobit način i svojim su izgledom oponašale palmu. Običaj pletenja palminih grana kasnijeg je datuma i navodno su ga Lumbarajke naučile od peliških žena. U oba slučaja, grane se mogu ukrasiti malim bijelim golubicama načinjenim od smokvine srčike. Riječ je o vrlo jednostavnoj i efektnoj rukotvorini u čiju izradu mogu biti uključeni i najmlađi. Tako zapravo svi možemo dati doprinos očuvanju tradicije na zabavan i poučan način.

Udruga Bašćina

Comments

 1. dragunasta4 says

  Svaka čast udruzi Bašćina, naše žene su bogate znanjem i ono se prenosi iz koljena na koljeno.
  Mene su moje babe i jedna teta naučile kako se činu golubice i ja sam im beskrajno zahvalna na toj tradiciji koja živi u meni.
  Uputit ću Vas na jednu stranicu koju sam slučajno dobila a riječ je o otoku, udruzi i vuni.
  Stranica je:www. ruta-cres.hr
  Oduševile su me djeca i mame u udruzi Lipa rič pa evo neka vidu kako se i na drugim našim otocima prenosu znanja djeci.

 2. Molim Vas da mi objasnite kako se plete maslina! Predivno mi je ovo i htjela bi naučiti!

 3. moja sjora masline se ne pletu nego samo mlade grane od masline tako da znas u buduce.a tek onda ce mo pocet ucit kako se plete.

Speak Your Mind

*