Mala škola brodogradnje – Lumbarda

Otok je izdvojeni mikrosvijet, više od sredina povezanih kopnom. Oči otočana oduvijek su usmjerene prema moru. Nekad davno prema pučini, navigavanju, dalekim morima do kojih je tek trebalo dojedriti i dubina iz kojih je na stolove ribara i težaka pristizala riba, nužna za preživljavanje. Danas je situacija mnogo lagodnija. Imati posjed na moru znači dočekivati goste, nuditi im da zavire u život lokalaca, no ipak – zadržavajući dio autonomije kakva se njeguje od davnina.
Rijetka je prilika kad se turisti željni nečeg autohtonog mogu susresti sa znanjima i vještinom kakvih nema u kataloškoj prodaji, nego se, korak po korak, usvajaju postupno, bez presinga i rokova dostave.
Smještena između ribarske večeri, jadranskih susreta, smotre dalmatinskih klapa i tradicionalne crkvene procesije, “Mala škola brodogradnje” i goste i domaće, ne praveći razliku među njima, vodit će u izradi jedrilice, duge 2,4 metra. U pet dana, od 10. do 15. kolovoza “Lumbarajske užance” prerast će u pravo malo brodogradilište na otvorenom.

Ankica Tomić

Speak Your Mind

*