Lumbarda u Dragama

Aleluja, ili možda AleLujo. Javio se Mihael i spasio nas je od daljnje agonije bivanja bez sadržaja.  Dakle tekst i slike prenosimo u cijelosti, duboko se zahvaljujemo i pozdravljamo svaki daljnji doprinos!

Evo moga maloga doprinosa:
Čitajući i proučavajuću kartu Parka prirode Vransko jezero dolazin do zanimljive spoznaje,
na otočiću Arta ispred Draga (pitati Lumbardiana za točne geografske koordinate), uzdiže se duguljasto brdo koje se zove Lumbarda. Proučavajući i ostale nazive po arhipelagu dolazin do spoznaje da iako živin u Dragama mogu se poć okupa na Gubavac, mogu se uspe na Velu i Malu glavicu. Bilo bi zanimljivo saznati u Murteru ili Betini zašto su ovo brdo nazvali Lumbarda i da li ima kakve veze sa našon Lumbardon, ili je u pitanju korjen riči. Svoju spoznaju potkrepljujem karton i fotografijon slikanon s balkona di živin.

Comments

 1. lumbardian says

  -Evo i mog malog doprinosa. Ko što se da naslutiti iz tvoga izlaganja, Arta Vela je murterinski konfin (šibensko-kninska) baš kao i Modrave iako su isprid Draga (zadarska županija). Igron slučaja moji koreni po jednoj babi sežu do u Murter. Ljudi su tamo boduli, ribari, brodograditelji, maslinari i tamo iman osječaj da san skoro pa doma…Štuju sv. Roka kojem u čast izlaze na veliki procesijun. Sad malo imaginacije: Sv. Roko, Vela Glavica, blizu je Mala glavica, otočić Gubavac kao karantena i Lumbarda kao zajednički nazivnik. A sad malu znanstvenog copy – paste po kojem se mogu izvuč neki zaključci:
  -Otok Gubavac se nalazi na samom ulazu u uvalu Lumbarde. To je atraktivan otočić sa čudnim oblikom, te velikim, ravnim i glatkim stijenama koje su vrlo komforne za lezanje i suncanje. Zato kupaci vole provoditi dane ovdje, posebno na istočnoj strani otoka, koja je dobro zaštićena od zapadnih vjetrova, maestrala. Gubavac je dobio svoje ime iz vremena srednjeg vijeka kada je bio korišten kao karantena za posjetitelje otoka Korčule.

 2. Aleluja i Amen očito, što se doprinosa tiče.

 3. lumbardian says

  kad smo kod murtara, evo još jedan doprinos kako obogatiti turističku ponudu shodno svojoj tradiciji : http://www.youtube.com/watch?v=Q7-IP6jS7lg&feature=related

 4. ……kad to Roko reče

 5. Samo ti nastavi tvoji komentari i konstruktivne kritike su na mistu, a problem je u onemu ko ih netna, neće i nemore razumi.

 6. lumbardian says

  gledajuć mihaelovu prvu sliku, nemogu se otet dojmu da je sasvim jasno da se uzvišenja nazivaju glavice a lijevo je bok, domji, niži dio leđa, škinje, lumbula…lumbago…latinski lumbus, lumbalis…tako bi i naša lumbarda bila niski bok ili slabina korčulanskog masiva…možda etimolozi imaju neku kemiju za mišanje tih ¨palatala i vokala¨, formulu za pritvaranje latinskog u hrvatski…

 7. Je malo ka gledaš, vamo desno su Vela straža i Mindel, a pu livo gredu Rudina, Klade pa do Postrane. Sibilarizacija, jotovanje, kgh u čžs i eto van Lumbarde 🙂

Speak Your Mind

*