Lumbarda Psephisma

200px-lumbardian_decree_-_psefizamAjmo Bašćinari i ini, čeka se hrvatska verzija.
Kliknite na psefizmu i saznajte više!

Comments

 1. tko se potrudio za ovu na engleskom?

 2. Lumbardian says

  Čitajući psephismu na engleskon, zakjuči san da je Pil bi pravi ingordi i maliciozni iliro-lumbarjanin od kojega vučemo više gena nego od hrvata. Tako bar kažu bioinžinjeri. On je shvati stratešku, poloprivrednu i ladanjsku vridnost nekretnina, koje je brže bolje proda grcima kako bi se izvuka iz bidnega života poludivljaka, a sina prvijenca Daza je posla na Vis, u taj obližnji polis da nauči filozofira. Daz je, normalno, uživa desetak godina u grčkin orgijama prazneći ocu teško stečenu ušteđevinu. Grci su do tadas izgradili mali gradić, promatračnicu peliškog konala i istkli psephizmu u kamenu metar za sedandeset misleći da će ode osta za vike vikova. A u ovoj zabiti su se mogli jedino natjecat sa lukavin iliro-lumbarjanima u ispijanju gerka. Proučavajući neke manje poznate artefakte dozna san da je loza došla u Lumbardu bar pet stoljeća prin ovih grka. Lukavi Pil in je naime proda licencu na ime. I tako su se kroz povijest redali osvajači ali geni i hormoni starega Pila ostali su do dan danas nama u krvi. Ingordi i maliciozni iliro-lumbarjani.

 3. E da baren jesmo ingordi i maliciozni(u nasem lokalnemu znacenja te rici),puno bi brze isli naprin.

 4. malo ću oftopičari
  može li kogo napravi retrospektivu i baci pogled na projekt “Radio Lumbarda” koji je bi zaživi početkon devedesetih za vrime rata. Sićan se da je Renci Milina bi jedan od glavnih pokretača projekta, a emitiralo se iz pokojnega Diska. Bilo bi zanimljivo pročitat o tome, ja mislin svima. Ala Pice makni guzicu, ispitaj štogo, nabavi koju sliku. Neka se zna da je i tega bilo u Lumbardu.

  • etna /drugi/ says

   Nagradne igre su bile najboje..

  • Željko Nobilo says

   Da Lujo, dobro te služi sijećanje. Iz Biograda n/m od svog prijatelja s tamošnjeg radija, Renci Milina koji je tad bio član Savjeta MZ, dobio je radio odašiljač. To je bilo u ratno doba krajem 1991. i početkom 1992. godine. Ja sam u to doba bio predsjednik Mjesne zajednice i predsjednik kriznog štaba. Rat se već bio dobro razbuktao.
   Projekt ”Radio Lumbarda”pokrenuli smo pod pokroviteljstvom MZ. radi što boljeg informiranja stanovništva o mogućim zbivanjima koja su nas mogla zadesiti. Neki su radio i tv odašiljači, primjerice onaj na Roti, bili raketirani. U to doba očekivala su se i stradanja na otoku, jer je neprijateljska vojska bila došla gotovo do Stona. Željeli smo naprosto, po uzoru na ostala manja mjesta na otoku i u Dalmaciji, da i mi pokrenemo takav medij. Sijećam se da smo imali edukativnih emisija, priča za djecu, nagradnih pogađaljki – ”što je u škafetinu”, izravnih javljanja od strane naših mladih reporterki Danijele Farčić i Sandre Protić (sada Didović) Gost na radiju bio je jednom i pok. dr. Ante Lakić koji je govorio o prevenciji određenih bolesti. Renci i ja bili smo u funkciji urednika i voditelja experimentalnog pregrama radio Lumbarde, a Zoran Jurjević iz Tatinje bio je tehnički urednik koji je dao na raspolaganje svoje uređaje i tehniku. Emitiralo se iz bivšeg disko kluba ”Mabi” na UKV frekvenciji 92,2 megaherca. Sjećam se da su radio pogađaljke bile dobro prihvaćene od slušateljstva jer smo imali zaista dosta poziva. Čujno područje bilo je dosta ograničeno, sve zbog čisto amaterske tehnike i lošeg smještaja odašiljač antene (bila je na tornju ”Levanta”). Bilo je još mladosti koja se okupljala i radila s nama i svima je to bilo interesantno. Međutim, nažalost ugasili smo se jer se nebi bili mogli uklopiti u raspored radijskih koncesija na otoku Korčuli. Jednom bilo sad se spominjalo.

  • Meni je posebno ostalo u sjećanju uživo javljanje sa badnjaka, di je veći badnjak, di su bolje fritule.
   I ako se sićate “Lina govori” 🙂
   Znan da je još radila i Mirjana Batistić, a ko tehničar i Robert Milina aka “DJ Roy”.
   Čujnost je u smjeru Korčule bila do Mušine rope. Daje se ni čulo.
   Od gusta san pročita ovu retrospektivicu. Željko hvala!

Speak Your Mind

*