Lumbarda na novinarskoj karti Europe

STERN  u Lumbardi (1)U zadnjem broju njemačke revije Stern na više straničnoj reportaži pod nazivom Jedan dan na Sredozemlju, njihovi su fotoreporteri objavili po jedan dan boravka u devet zemalja sredozemnih ljetovališta: Saint- Tropez(Francuska),  Camping Union Lido, Cavallino (Italija), Itaka(Grčka), Beirut (Libanon), Gaza (Izrael), Misrata(Libija), Taka(Maroko), Antalya (Turska) a iz Hrvatske Lumbarda na otoku Korčuli.

Mještani Lumbarde su iznenađeni, bez obzira što su u 4.st.prije Krista iz grčke kolonizacije do danas sačuvali glavna zanimanja (vinogradari, maslinari, ribari i klesari) u novije se vrijeme razvio turizam, zbog prirodnog okruženja, prekrasnih plaža (bez ijednog kamenčića) i rodnih kuća mnogih umjetnika.

Sve su to i bili razlozi što je Stern izabrao naše mjesto, kaže Roko Milina “Bire“, jer je on dijelom i glavni „krivac“ za ovu reportažu. U njegovoj je kući otac Nikola prije 80 godina registrirao obiteljsku tradiciju ugošćavanja turista, 2005. tri godine prije smrti dobio i nagradu općine, njegov djed imao licencu za ribanje, a Roko se uz tradicijska zanimanja ponosi imenom zaštitnika Lumbarde sv. Roka. U njihovoj se kući odmaralo puno turista, neki postali i prijatelji, (urednik Sterna) i prije mjesec dana u Lumbardu je doputovao Dominik Stawski (novinar Sterna)kojega je privukla priča o tradicijskim zanimanjima, koja su hranila i zadržala ljude na otoku. Tražio je mještanina koji se bavi ribarstvom. Roko predložio, a Tonči Mušić “Kovač“ prihvatio.

jutro su rano pratili i snimali mladoga ribara, novinar bilježio, a fotograf snimao način lovljenja ribe, bacanje mreže u more, salpavanje, do povratka kući, prateći kako se prijateljima dijeli riba, manji dio prodaje, a ostatak koristi u restoranu na plaži Bilin žal.I umjesto daljnje priče o ribanju, došlo je do ribarskog prigovaranja.

Novinar je pitao domaćine: Zašto je veći dio mještana bio protiv ulaska Hrvatske u EU?. Roko je prvi pojasnio sumnju u Europu, da će napraviti sličnu grešku kao Jugoslavija, koja je iz jednog centra vodila kompletno gospodarstvo i umjesto tržišta država rješava direktivama. Mladi ribar, ispričao kako se obnavljaju barke, nabavlja oprema, lovi riba, ali je kriza što samo veliki mogu preživjeti,  a mali ne, rekao je Kovač, da će se zakonom ukinuti ono od čeka živimo (njegovo ribanje), jer se EU programom, morem i ribanjem bave velike firme.Gof je spreman

Ova je primjedba i objavljena u Sternu. Sve u svemu, prekrasne fotografije ribanja, prirode i mjesta, gdje smo na kraju od našeg sugovornika Roka čuli i ovu usporedbu: Slika i tekst u Saint-Tropezu nekad ribarsko mjesto, danas utočište bogatih i slavnih, prikazuje kako jedan mladić u podne drži na umjetnom bazenu u jednoj ruci čašu šampanjca, a u drugoj bikini zavodljivu ljepoticu. Što je vrjednije, pita Roko, dali umjetni bazen i šampanjac, ili u nas u Lumbardi u podne se jede svježe ulovljena i pripremljena riba, a umjesto šampanjca pije čuveno bijelo vino Grk, čija loza u cijelome svijetu uspijeva samo u Lumbardi. A ljepotica umjesto u rukama nekog „bić bojsa“ drži u svojim rukama bocu prirodnog vina, dok Tonći Mušić uz njezinu pomoć servira friško ulovljenu i pečenu ribu.

Tekst i snimak : Niko  Perić

Speak Your Mind

*