Lumbarajski NE i Britanski desant

Lumbarda i referendum euSa jutarnjim postom, osvrtom na ulaznu anketu i najavom da bi danas moglo biti zanimljivo, nije mi bilo na kraj pameti da bi stvari bile zanimljive u tolikoj mjeri da se skroji više sadržaja od jedne suhoparne objave rezultata koji su barem do sada više manje redovito bili u skladu sa općom slikom izbora ili referenduma. Ipak izgleda da imamo ekskluzivu. Lumbarda je prema prvim rezultatima, a po svemu sudeći i konačnim jedina općina na otoku gdje je većina (od 613 birača) glasala protiv ulaska u EU.  Možda i najradikalnije u Hrvatskoj?! Pratimo stanje, a otok za sada izgleda ovako (od istoka prema zapadu): Lumbarda 56,1% Protiv i 43,6% Za, Korčula 54,2% Za, Smokvica 59% Za, Blato 64% Za, Vela Luka 60% Za. Sad zamislite naslov npr. u Slobodnoj: “Najeuroskeptičnije selo u Hrvatskoj!!” ili recimo “Istok neće na zapad!!” “Grk i Grci izlaze iz Unije!!”

E kad smo kod Grk-a, evo malo i ironije za kraj. Danas prilikom provjere prometa na portalu Grk-Lumbarda iznenadna najezda Britanaca?! Jedan za drugim ulaze i pretražuju gdje kupiti Grk, Grk Korčula, Grk wine i sve na temu. Prvo jedan veliki upitnik, a onda naravno kreće istraga o uzrocima. Slučajno nekako baš na današnji dan izlazi članak u Daily mailu sa temom o Lumbarajskom Grku. Portal Dailymaila po internet statistici dnevno posjeti nekoliko milijuna ljudi, a tamo na nekoj lifestyle stranici u pijesku se sjaji boca Bartulovog Grka. Danas je vjerojatno više Britanaca vidjelo bocu Grka nego što ih se godišnje u selu (dakle na svijetu) proizvede. Na kraju teksta gdje se žali što toga dragog bijelog vina ima tako malo autor zaključuje da je ipak ohrabrujuće što će sa ulaskom Hrvatske u EU, Grk ipak biti nešto lakše uvesti.  Da mu javimo kako je selo glasalo 😉 ?! Uostalom možda je na koncu i dosta sličnosti između Lumbarde i Engleske. Jedni i drugi gledaju EU sa skepsom, a jedni i drugi od nje imaju velike gospodarske koristi.  Uostalom ipak radi se o otocima, a Lumbarda je danas bila otok na još jednoj višoj razini.. Neće istok zapadu, došao je sjever jugu.

Comments

 1. Lumbarda se naglo približava Grčkoj, kao da neki novogrčki zasadi i ovdje uspjevaju. Sve jednom loncu, Dorani, Lumbardezi i vinogradari. Barem slično zvuči. Hoćemo novce, a nećemo rad. Volio bi čuti zašto su protiv EU, je li im draže gledati na istok. Odakle je i Lumbardi slava.

 2. Ja bi Lumbardu nekako više usporedio sa Spartom negoli Grčkom, ako baš želimo gledat na istok. Malo nas je al smo tvrdi.

 3. Ajde da smo baren u jednoj stvari prvi u Hrvatskoj… Baš lipo, nema što 🙁

 4. Švicarci glasali protiv zbog naprednosti a mi zbog nazadnosti

 5. MaroGejJeOk says

  Zašto smo protiv?
  Jer volimo i želimo raditi na crno
  Kužiš?

 6. Ovo je za “linu ”
  Švicarci i Norvežani su inteligentni jer nisu ušli u EU, a Lumbarda je konačno pokazala svoju pamet i konačno je pronikla u srž problema i pokazala svoju ” švicarsku ” inteligenciju.
  SVE SU IZ NAS OGOLILI ALI NADAM SE DA DUŠU NEĆE!
  Živila naša Lumbarda, koje će se mnogi sjetiti u narednim mjesecima i godinama.
  Živi bili pa vidili!

 7. Živio drug TITO!

 8. E moj Ozza kad bi ti znao zašto Švicarci i Norvežani nisu ušli u EU ne bi tako glupara. Kao i obično opravdava te dokazano neznanje a zašto sam i ja glasao protiv ulaska … ne ću gubiti vrijeme.
  .

 9. E moj Ozza kad bi ti znao zašto Švicarci i Norvežani nisu ušli u EU ne bi tako glupara. Kao i obično opravdava te neznanje a zašto sam i ja glasao protiv ulaska … ne ću gubiti vrijeme.
  .

 10. Pusto pametan says

  Neće oni rušit moju rvatsku.

 11. vaša vlada says

  Lumbarda jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj koja je rekla NE EU-u
  Novi premijer Žunje Bafa koji je u nedjelju svrgnuo načelnika i s maškarama preuzeo vlast nagovorio pučanstvo da na referendumu kažu odlučno NE

  Ne EU-u od strane Lumbarđana postalo je priča dana i glavna tema u Lumbardi ali i u Korčuli, dan poslije referenduma.Lumbarđani su odlučili čuvati svoje more, polja,vinograde m…aslinike od koća,traktora i pesticida EU-a, žele zadržat svoje motike,arte, ribarske mriže,pikune,taente…. još aktualnim. Primit će,kažu Europu,za svoju trpezu,počastit će je s grkom,nariza pršuta,ulovi i parića ribu i jastoga ako triba, sve će učinit ko pravi domaćini,ali ne daju da Europa zauzme njihovu trpezu. Primit će je u goste,ali ne i u kuću,kažu građani Lumbarde.
  Ali,na njihovo odlučno NE, prema najbrojnijim komentarima, najviše su utjecale maškare koje su u nediju preuzeli vlast. Navodno su premijer Žunje Bafa i ministar Pilić prilikom svrgavanja načelnika Radovana i preuzimanja vlasti nagovorili pučanstvo da će hi oni prin tisnu u Europu, ako na referendumu kažu odlučno NE.Agitirali su u nediju svon forcom,abrumavali da će nagradit mostove preko Glavata do Monte Gargana i spojit republiku Lumbardu direktno s EU-om modernim mostovima. Navodno njihovi inženjeri već za to imaju pripremljene projekte.Sve će se rasplesti na dan Krnovala.
  Korčula News

 12. TI NISI HERVAT TI SI OSTA ISTI KAKO JE BILO NEKADA JUGOSLAAAAAAAAVEEEENNNNN

 13. Zar ne u EU znači biti Jugoslaven. Malo sam stariji od vas, ali očito mi je vidit da mlatite gluposti. Pa samo jedan primjer onako mali kad smo kod Jugoslavije, pratite li malo njemačku politiku koja se zalaže za regionalizaciju Evrope što mislite u skoroj budućnosti kad digo pojdete bit će nacionalnost evropljanin a regionalnost ” balkanez ” sa ( srbijom bosnom i ostalom kupmanijom ) jel smo zato nosili puške na ramenu i križ kolo vrata.
  A još ću napisa jedan primjer zastrašivanja prije referenduma, tobož kreditne agencije će nam reć na procjeni kako nam je rejting loš pa će se dogodit još veće zaduživanje i bla bla bla.
  Jutros na Dobro jutro reče jedan analitičar kako naš kreditni rejting ne može biti promjenjen u sedmicu dana već za sljedećih 10 god. ovisi o onom što se je radilo prošlih 10 god.
  Propo toga ku i riku sino govore kako su nam upravo te agenc. dali pozitivno mišljenje i sl.
  Pa koga lažu koga mažu koji kukuriku koja Eu.
  Pa još jednom pohvale Lumbarajskim euroskepticima !
  A možda si ti još na grani!!!!!!

 14. Hvala za vaš ne. Mi smo kasno spoznali pravo “evropo”.

 15. Glupi Mudrac says

  Ostat će nam zauvik utjeha da smo bili protiv!
  Još će se kroz niko vrime spominjat naše NE njemačkom trećem pokušaju da zavlada sviton.
  Ovi put su umisto kovanja pušaka, topova i tenkova išli taktikon kovanja eura, ali ista je to priča.
  A i francuzi kapitulatori su tu, sve je isto.
  Lumbarda je zakon! A sve kontra zakona!

 16. najboje je kad su katastorofe i nered. tu smo mi doma

 17. EU embargo na iransku naftu će doći na snagu za 6 mjeseci. Međutim, Iran je danas odlučio zaustaviti izvoz svoje nafte za EU. Italija(13%), Grčka(34%) i Španjolska(9%) su zemlje članice EU koje najviše uvoze nafte iz Irana. Ovih 6mjeseci je trebalo dati dovoljno vremena da pronađu alternativni izvor nafte za ove zemlje koje su i bez ovog problema u krizi. Dragi moji lumbarjani nabavite inox bačve, ali ne za vino već za naftu(benzinu). To je cijena članstva u elitnom klubu zvanom EU.

 18. Bila tabela says

  A sad kad se sve proda sto je ostalo onda cemo imat eure u rukama i za koju godinu nakon toga plakat na spomen didovine :/ jer necemo imat nista svoje i bit cemo stranci na svome..

Speak Your Mind

*