Lipa rič za Europu

Udruga Lipa rič za EUKorčula –Sinoć (petak,20.siječanj 2012) brojni su korčulani boravili u Domu kulture gdje je humanitarna udruga „Lipa rič“ iz Lumbarde izvela kazališnu predstavu pod nazivom „Oli gremo,oli ne gremo u Europu“
Po simboličnoj ulaznici od 20 kn Lipa rič je sav prikupljeni novac poklonila udruzi za obrazovanje djece sa posebnim potrebama „Kap u moru”(također iz Lumbarde).
Iako je ovo po prvi put da članovi Lipe riči gostuju u Korčuli kao pravi amateri,što i jesu,njihovi su glumci uglavnom učenici OŠ i Srednje škole, glumili su profesionalno, da bi na kraju predstave dobili zahvalnost od publike dugim aplauzom,i što je najvažnije tinejdžeri i djeca bez ikakve naknade rade,vježbaju i raduje se. Obradovali su i publiku:
Baba Tereza:Matea Alduk, Dida Antun:Marko Batistić, Otac Marko:Ante Batistić, Mater Mara:Floria Stanković, Susid Pavo: Petar Milina, Romkinja Hamdi:Karmen Obrvan, Divojka Jelena:Marija Milina, Sin Ive:Ive Kriletić Luka, Divojka Monika: Ivana Vrdoljak, Gost Talijan:Rok Protić, Načelnik Rojs: Tomislav Šestanović, Susid Njemac: Mateo Marko Milina.
Policajci: Mile Milina i Nedo Jurjević, dok su susjednu djecu glumili: Ivan Jurjević, Mislav Milina, Marija Mušić, Gabrijela Maričić, Petra Mušić, Klaudija Mušić i Jelena Nobilo.
Predsjednica Lipe Riči –Metka Mušić nam je rekla da su nedavno dobili sredstva i prostoriju od općine Lumbarda i tako svoji na svome svakome daju mogućnost, posebno mlađima da koriste razigrane, uredne i primjerene prostore i da sa užitkom borave u njima.
I tako se i dogodilo, dolaze i roditelji kao pratnja i podrška najmlađima kojima treba i pokazati kako se igrati, učiti i pomagati svojim vršnjacima kojima je potrebna tuđa pomoć. Metka govori da su se uređenju prostorija odazvali svi muževi, sadašnji i budući, mišali cimenat, inkartavali, pituravali klupe i stolice koje su dobili od škole.
Poslušali smo i Vedranu Kriletić-koja je scenaristica i redateljica,kaže da se nije puno namučila oko priče u komediji,jer adresa zbivanja je ulica sito i rešeto,i daje usput veliki savjet Smijte se do suza jer je to jedini lik bez nuspojava.
A spomenuta lokalna kampanja uz smijeh i zabavu govori o lokalnim događajima,koji su nezaobilazni, u kontekstu situacija u mjestu, kao ribanje i ribarsko prigovaranje, novac, iznajmljivanje soba turistima,neuređeno prikuće, septička jama koja curi, prljavština, male mirovine, sjećanje starijeg domaćina koji stalno spominje kako je u komunizmu bilo bolje. Ismijava se i politička i društvena situacija u mjestu,opčini,pa i državi, izrugivanje načelnika općine i nesnalažljive policije oko susjedskih tvrdnji tko je kriv što u zajedničkom dvorištu sve smrdi. Srećom nije smrdilo mladim susjedima, momak i djevojka po mirisu ljubavi. Sve se na kraju lijepo završilo uz dobrosusjedske i mjesne odnose,zahvaljujući maloj maci i susjedskoj ljubavi dvoje mladih.
Tekst i snimak : Niko Perić

*Za kraj nažalost najsvježija informacija od Domenike:
UDRUGA LIPA RIČ OBAVJEŠTAVA SVEKOLIKO PUČANSTVO DA SE PRESTAVA OLI GREMO OLI NE GREMO U EVROPU PREDVIĐENA ZA DANAS-SUBOTA U 19:00 U LUMBARDI ODGAĐA DO DALJNEG

Speak Your Mind

*