Koliko je udahnuto smeća,a koliko je izdahnutih rješenja

Danas je poslijepodne nezadovoljna grupa mještana Lumbarde napustila ulaz na odlagalištu smeća Kokojevica u Lumbardi na otoku Korčuli kojega su bili blokirali na Uskrsni ponedjeljak ove godine zbog ozbiljnog stanja na deponiju koje je prijetilo okolišu i građanima Lumbarde i Korčule,odakle se i odlaže smeće.

Iz općine Lumbarda su jučer i danas sa žurnim upozorenjem svim odgovornim institucijama i ustanovama dostavljene obavijesti o ozbiljnom stanju na deponiju Kokojevica,tražeći pomoć oko rješenja stanja odakle se smeće prepušta vjetru,a ne površini koja bi ga mogla primiti i uz pomoć tehnike uništavati.

S nezadovoljnicima je uspostavljen privremeni dogovor kojega su vodili:gradonačelnik Korčule Mirko Duhović,Marko Milat direktor KTD Hober iz Korčule,i Roko Kriletić direktor KTD Mindel iz Lumbarde(koji i upravljaju odlagalištem Kokojevica).

Oni su mještanima Lumbarde dali obećanja kako da će do sredine idućega tjedna svi skupa znati kako se dalje ponašati.

Gradonačelnik Korčule u slijedeći ponedjeljak (16.travnja 2012) putuje u Zagreb gdje će s Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva RH ponoviti već dostavljeni zahtjev da se izdvoji taj dio prostora deponija Kokojevica šumskom gospodarstvu Korčule,zbog čega se i prestalo uređivati spomenuto odlagalište,jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi u kojima Hrvatske šume upravljaju s tim prostorom.
Kao glavni financijer kompletne sanacije do zatvaranja je Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti odustaje od daljnjeg sufinanciranja ovog projekta tako da Lumbarda ne može dobiti potvrdu na glavni projekt koji je od životnog značaja za ove ljude, jer ta lokacija deponira pola otoka Korčule.

Dok se gradonačelnik Korčule bude borio u Zagrebu,mi se borimo u Lumbardi kako nastaviti radove na sanaciji,kaže direktor KTD MIndel Roko Kriletić. Iako smo dobili poklon ponudu od Ustanove Športskih objekata Korčula,čiji je direktor Dalibor Antunović bez naknade ustupio Lumbardi 1500 m3 iskopa tehničkog kamena i zemlje (od izgradnje plivalkog bazena u Korčuli) nismo mu mogli ni zahvaliti,kaže Roko Kriletić,jer Antunović vjerojatno nije znao da on i Ustanova nisu vlasnici tog kamena.

Mi u Mindelu ne smijemo čekati,kaže direktor Roko Kriletić,i planiramo sutra u četvrtak nasipati teren na Kokojevici, prebacivanjem kamenih ostataka od obrade kamena na predjelu Krmača. Odahnuo je i Marko Milat,direktor KTD Hober iz Korčule čiji su kamioni ovih dana puni smeća bili maknuti od javnosti,i sada ih eto praznimo. Tekst i snimak :Niko Perić

Comments

  1. Anonymous says

    eto, bit će bolje, svaka čast, nešto se pokrenulo!

Speak Your Mind

*