Kokojevica opet na dnevnom redu

Sinoć(ponedjeljak 26.studeni 2012)je u Domu kulture u Lumbardi na poziv Građanske inicijative održan skup građana da bi izrazili nezadovoljstvo trenutnim stanjem na odlagalištu smeća Kokojevica,kojega je prije mjesec dana zatvorila Inspekcija zaštite okoliša zbog izbijanja požara i višednevne pojave gustog smrdljivog dima.Na sudu se rješavaju imovinsko-pravni odnosi za lokaciju odlagališta.

Voditelj skupa Nikša Šestanović je napomenuo kako se smeće iz Lumbarde i Gradske zajednice Korčula svakodnevno odvozi na odlagalište u Blatu,ali samo do kraja ove godine.

Uz njega su komentirali i Neno Vranković i Bartul Batistić-Zure uz zajednički zaključak da se hitno uputi apel svim nadležnim institucijama jer se trenutno vrši nepravilna sanacija odlagališta.

Brojni su građani sa strahom komentirali trenutno stanje,koje je svojim obrazovanjem i istraživanjem nadopunio dipl.ing.šumarstva Milan Vojinović iz Korčule,upozorenjem da se je smeće godinama neprikladno trpalo na jednom mjestu, dolazilo je više puta do nutarnjeg izgaranja organskih tvari  i otpadak koji stvaraju plin dioksin,najopasniji otrov vrlo štetan za čovjeka i okoliš, a od njega je štetniji samo nuklearni otpad. Po njegovim riječima dioksin se najlakše otapa u ulju,(a sada je i berba maslina)  opasan je po zdravlje (uništava jetru)..Da bi se zaustavio požar i opasni dim,komunalci su zatrpavali pijeskom, dok dubinski požar i dalje tinja, može doći do eksplozije. Milan Vojinović je napisao pismo upozorenja općini Lumbarda i Gradu Korčuli, nije se shvatilo ozbiljno. Nažalost, na ovom skupu nisu bili ni predstavnici te lokalne samouprave,od kojih se očekuje sanacija pretrpanog smetlišta, na koje se odlaže čak 60 posto smeća s cijelog otoka Korčule.   Tekst i snimak : Niko Perić


Comments

  1. Na skupu ni bilo 30 ljudi sve skupa. Toliko o brizi lumbarjana zbog kokojevice.

  2. Na gerku pak njih 150 🙂

  3. pijandora says

    Sto znaci da mladi iz LUMBARDE mogu napravit GERK BEZ RAKIJE .Ma vi se to salite.

Speak Your Mind

*