Klapska revnost

images_013Po teveu, novinama, portalima i na ulici se sve češće piše i priča o tome dokle može klapska pisma nakon pobjede klape sv. Florijan na splitskom festivalu. Ja kažen, ubrzo i do La Scale i Wiener Musikvereina, nama najpoznatijeg po prepoznatljivim novogodišnjim komentarima Helge Vlahović. Klape i tako vladaju božičnin partiturama. Lisinski već obrađuje svaka osrednja klapa. Organiziraš dane Lumbarjana u Zagrebu i dobiješ tu dvoranu sa bar dvi klape iz Lumbarde. Nevjerojatno za skupinu pivači nastalih poza komin uz pečenu ribu ili svinjetinu, uz briškulu i litricu vina u konobi, uz kotal od rakije, torkul, uz marendin. Srića da nan antički pisci nisu ostavili nikakav arheološki trag kako su pivali Pil i Daz, prvi poznati lumbarjani, jer iz njihove ostavštine sigurno se razvilo poznato lumbarajsko revanje (nikako miješati sa revnošću). Nešto bolja verzija je bila serenada di su pivači ipak morali biti malo trezveniji i šoto voće. Događalo se da pisma ne uspije što bi obično brižne babe kažnjavale polivanjen raznim tekučinama po klapašima, braneći tako svoju dragu unuku od nesrikne iskvarene mladeži. Da, to je za tadašnje prilike bio rock’n roll 50th. Tako je bilo od pantivika pa do nase 50 godina. Čim se odškolovao prvi glazbenik počeo je formirati klapu kao društvo stroge forme i unutarnje podjele na glasove. Ja san svidok iz prve ruke “razvoja” dalmatinske pisme u svin smjerovima od kojih su glavni: 1. Izvorni uz emotivno izražavanje večinom ljubavne tematike 2. Harmonijski komplicirana obrada novih tekstova i novokomponiranih melodija koji traže školovane ili rijetke prirodno vokalno obdarene pivače. Postoji i treći, turistički smjer sa mandolinama i harmonikon. Ne kažem da je bilo što od toga loše, jer čekajući (etno)muzikologe niko nikad nebi zakanta. Nek se piva, pa makar u trogirskoj narodnoj nošnji. I sad bi se hotilo zaustavit prostitucija klapske pisme, da nebi slučajno nastao turbofolk. Kako, kad to zvuči, zvoni, kad je to kao neka nuklearna fuzija koja je već odavna krenula nezaustavljivo, nepovratno a neka stručnjaci ocjenjuju što je što u ton kupusu. Mi lipo kantajmo. Komin, gradele, vino i to. Ma da!
by Lumbardian

Comments

  1. Lumbardiane što kažeš na konstataciju da jedna klapa iz Zagreba iako najbolja ove godine ne može ni pod razno pobijedit na Omiškom festivalu jer su iz Zagreba.

    • Lumbardian says

      Nisan odsluša festival, ali san več ču Cambi na You Tube a Gardelin nije još izaša. Nema sumnje da su te dvi klape vrhunac klapskog pivanja, ali meni osobno baš i ne imponiraju ti istrenirani sportaši, glasovni bilderi, superteška kategorija, formula 1. A vezano za Gardelin, ko zna, da Bandić danas malo više kotira, možda…

Speak Your Mind

*