Kap u moru

Jučer, 20.06.2014.g. u Hotelu International potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić svečano je potpisala ugovore s udrugama osoba s invaliditetom, udrugama koje djeluju u korist osoba s invaliditetom i udrugama koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću o financiranju trogodišnjih programa Ministarstva socijalne politike i mladih  „ Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva“.
Trogodišnjim programom Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva, Ministarstvo socijalne politike i mladih nastavlja proces započet 2010. i 2011. godine vezan za uspostavljanje novoga okvira za programsku i financijsku potporu razvoju socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva u području socijalne skrbi u okviru rraspoloživihsredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u kaprazdoblju od 2014. do 2017. godine.
Među brojnim udrugama, čak 133 bila je i naša udruga „Kap u moru“ kojoj je odobren trogodišnji program pod nazivom „Pomoć za djecu s teškoćama u razvoju predškolske dobi –Korčula/Pelješac“ S novim ugovorom i programom koji će u prvoj godini biti financiran s 180.000 kn, Udruga„ Kap u moru“ dobila je priliku u periodu od 2014.-2017. godine nastaviti sa svojim aktivnostima po kojima je prepoznata, a to je upravo pružanje pomoći djeci s posebnim obrazovnim potrebama te zapošljavanje pomoćnika u nastavi/vrtićima.. Naime, u zakonu o školstvu, pedagoškom standardu, pa čak i u nastavnim planovima i programima predviđeno je zapošljavanje pomoćnika u nastavi, prevoditelja znakovnog jezika i osobnih pomoćnika učenicima kojima temeljem rješenja o primjerenom obliku školovanja potrebna takva pomoć.  Međutim, ono što dosad nije riješeno u okviru državnog sustava je financiranje – ono i dalje ovisi o udrugama civilnog društva.
Ovim ugovorom udruga će zaposliti tri pomoćnika koja će pružati pomoć s teškoćama u razvoju predškolske dobi i to u tri naša vrtića; Dječiji vrtić Korčula, Dječiji vrtić Anđeli Čuvari i Dječiji vrtić Orebić.
Ugovaranje trogodišnjeg programa s Ministarstvom svojevrsno je priznanje za dosadašnji uspješni rad i trud. Uključivanje djece u rad redovnih vrtića, škola i redovnih programa, zahtjevaju vrijeme, pažnju planiranje i obuku. Pomoćnici u vrtićima /nastavi/ jedan je od preduvjeta kvalitetne inkluzivne edukacije.
Djeca iz odgojno-obrazovne skupine u koju je uključeno dijete s teškoćama razvijaju senzibilizaciju za uočavanje i poštivanje različitosti, što ima direktni pozitivni učinak na razvoj socijalne kompetencije. Ona također razvijaju empatičnost (osjećaj za druge), razumijevanje, shvaćanje i prihvaćanje teškoća.Istovremeno, razvijaju samopoštovanje, osjećaj ponosa i osobne odgovornosti zbog međusobnog pomaganja i suradnje.
Prisustvo djeteta s teškoćama u razvoju obogaćuje iskustvo i kreativnost odgajatelja u iznalaženju novih strategija, pristupa i metoda koje vode prema kvalitetnim i učinkovitim rješenjima. Odgajatelju jača potrebu za dodatnom stručnom edukacijom i suradnjom sa ostalim stručnjacima.
(Irena Rončević, Kap u moru)

Speak Your Mind

*