Javna tribina “O štetnosti plinova koji nastaju na Kokojevici”

 

ponedjeljak

26.11.2012,

na Levantu

u 19h sati

bit predavanje/javna tribina  o štetnosti problema Kokojevica kojeg vitar u dimu raznosi posvuda naokolo i koji nas se svih tiče.

Koja je budućnost Kokojevice? Dimi i dalje…

 

Comments

 1. Jedno od riješenja za problem Kokojevica nalazi se u našoj volji da se ozbiljno prihvatimo zadatka da separiramo (odvajamo) otpad (smeće) koji svakodnevno odbacujemo. Normalno, nakon što svako domačinstvo separira otpad u kategorije kao što su na primjer: papir-karton, plastika, drvo,staklo, organski otpad. Taj kategorizirani otpad mora biti transpotiran do sabirnog centra i nesmije biti nanovo pomiješan već ga se treba po kategorijama zasebno dalje obrađivati. Dali se uopće zna kolika je količina otpada (u procentima ili postotku %) iz svake kategorije koja se odlaže na Kokojevici? Ti podaci bi bili osnova na kojoj bi se gradila strategija riješavanja ovog problema odlaganja otpada, a koji i ne mora biti otpad, već se može iskoristiti kao izvor energije, napr. Biogas (Bioplin).
  Kad sam već spomenuo biogas tj. bioplin, šta je to? Baš kao i plin koji kupujemo u bocama i koristimo za kuhanje ili grijanje tako i bioplin je energija koja se sastoji od 55% metana (CH4), 38% ugljičnog dioksida (CO2), 5% vode (H2O), 1% kisika (O2) i 1% drugo (?). Metan je plin koji gori i to je razlog da Kokojevica non-stop gori. Ako bi taj potencijal-sirovinu željeli koristiti trebamo izgraditi postrojenje koje će kontrolirano iz otpada proizvoditi energiju. Umjesto što boce plina kupujemo od Ine kupovali bi ga od Kokojevice. Ali uvijek postoji jedno ALI. U ovom slučaju taj ali je da se bioplin dobiva od organske sirovine, dakle trebamo doznati dali se na Kokojevicu baca dovoljno organske tvari da bi se isplatilo ulagati u postrojenje za proizvodnju bioplina.
  Kako da iskoristimo ostali otpad? Da ga kontrolirano izgaramo ili da ga recikliramo u sirovinu i prodajemo?
  Ali sve ovo su samo priče za malu djecu, ako teren na kojem je Kokojevica nije u našem (Općina Lumbarda) vlasništvu. A koliko sam čuo, a ja loše čujem, on je u vlasništvu Hrvatskih Šuma iako tamo nisam baš primjetio da ima Šume.

 2. Henry, slažem se s tobom do u slova. Lumbarda bi mogla poslužit kao primjer kako jedna mala samostalna i osvještena općina (zajednica) može riješit a onda i gospodarit svojim otpadom. Mogli bi bit primjer ciloj državi.

 3. Slažem se i ja sa idejom selektiviranja otpada. Nažalost misto vode ljudi koji nisu ni nimalo napredni. Najlakše je uživat u hladovini svog radnog mista.
  U što je utrošene 20 milijuna kuna?

 4. jvicani na brodu says

  Odlicno moji mjestani iz LUMBARDE. Velika pohvala da ste otisli na taj put i pomolile za svih sto su poginuli i ranjeni za slobodu nase lipe HERVATSKE A DA NE GOVORIM OD DALMACIJE.

 5. To je lipo i svaka van čast i ja bi bi poša da san zna da se može i da se gre organizirano

Speak Your Mind

*