Ja ♥ Lumbardu

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE LUMBARDA

Dragi mještani,

Turistička zajednica općine Lumbarda u suradnji sa Općinom Lumbarda započinje projekt VOLIM LUMBARDU. Ovaj je projekt sastavni dio projekta VOLIM HRVATSKU koju provodi Hrvatska turistička zajednica.

Približava se ljeto i Lumbarda će opet biti domaćin mnogim gostima. Među njima će biti oni koji se Lumbardi vraćaju već mnogo godina, ali i mnogo onih koji će nam u goste doći prvi put. Čistim i lijepo uređenim mjestom svima ćemo najjednostavnije i najrječitije pokazati da su dobrodošli, a i mi kao domaćini ćemo se bolje osjećati.

Sada je vrijeme da očistimo i uredimo Lumbardu – travanj je mjesec za akciju!

Turistička zajednica će u suradnji sa Općinom organizirati čišćenje i uređenje javnih površina. U akcijama čišćenja podmorja i plaža bit će potrebna i Vaša pomoć, a o vremenu održavanja akcija biti ćete na vrijeme obaviješteni.

Dragi mještani, Vas molimo da očistite i uredite svoje okućnice, da iz dijelova koji se vide s puta uklonite građevinski ili otpadni materijal koji svojim izgledom nagrđuje mjesto. Pretpostavljamo da znate da su vlasnici dužni ukloniti olupine i prema općinskoj Odluci o komunalnom redu.

Podsjećamo Vas da je u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna zabranjeno izvođenje svih građevinskih radova, te držanje, deponiranje ili zauzimanje javno-prometnih površina građevinskim, otpadnim ili drugim materijalom, što je također propisano općinskom Odlukom o komunalnom redu.

Kako bi potakla uređenje okućnica, Turistička zajednica će svojim članovima tokom travnja i svibnja pokloniti bonove za sadnice cvijeća. Također, ovim se putem otvara ovogodišnji Natječaj za najljepšu okućnicu, terasu, balkon i arulu. Ocjenjivački sud, koji čine članovi Turističkog vijeća Turističke zajednice općine Lumbarda priznanja nagrađenim vlasnicima  dodijeliti će na prigodnoj svečanosti krajem sezone.

Turistička zajednica općine Lumbarda Vam se unaprijed zahvaljuje i nada se brojnom odazivu ovoj akciji. Posebno se obraća mladim mještanima, učenicima osnovne i srednjih škola da  svojim aktivnim sudjelovanjem u  akciji svima  kažu:

VOLIM LUMBARDU – VOLIM HRVATSKU !

U Lumbardi, 01. travnja 2011. godine                                               Turistička zajednica općine Lumbarda

Comments

 1. Ako nije prvoaprilska onda svaka čast!

 2. Evo nam se TZOL probudila iz zimskog sna. “Sad je vrijeme da očistimo i uredimo Lumbardu” tako nam priopčavaju. Za zašto nebi bilo vrijeme priko cile godine čistit i uređivat Lumbardu??? Ja sam SAM bez ičije pomoći u dva navrta očistia plažu na Sutivanu, je istina puno je mojih susida mahalo iz auta u prolazu dok sam ja skuplja plastične kese, medicinski otpad i krepane mačke. To mi je puno značilo, osjetia sam tu moralnu podršku. Imam osjećaj da mi ovdje u Lumbardi u biti izvodimo nekakav kazališni komad: priko zime smo sakriveni iza kulisa, ali kad nam dođu “gosti” ala tuta forca treba sve uredit postavit pozornicu i odigrat svoju ulogu. Nije mi jasno jel mi to živimo svoj život ili glumimo nekome da živimo?

 3. To se zove svijest. Kada ne brineš samo o svojoj prikući već i javnim površinama koje te okružuju. Za svaku pohvalu. Kad smo kod susjeda i podrške, ja bi bio najsretniji kad bi baš moj susjed dobio nagradu za čistoću i urednost (umjesto da mu crkne krava). Usrećio bi sebe i sve druge u blizini.
  Bilo kako bilo ova inicijativa je izvrsna u svakom pogledu, a pogotovo jer se djecu uči pravim vrijednostima. Usput nadam se da i ovaj portal nešto doprinosi u tom smjeru.

 4. Lumbardian says

  misto nan je već preduboko u turizmu, odnosno za nas je turizam primarna djelatnost. imamo uređeno odlagalište, koza je sve manje, tovara je nestalo, u košarama više ne gojimo brave a pršute činimo od nekih drugih gudini. pa ipak gledajući ostala turistička mista, lumbarda zaostaje u uređenju, kaska. hoću reć da se misto nemože uredit skupnim ili pojedinačnim hvale vrijednim akcijama. TZ odnosno Opčina bi morala imat stručnu osobu koja će cilu godinu radit na hortikulturi, osmišljavanju javnih površina, koja će imat smisla za estetiku…taj bi mora znat uputit na primjer ekipu iz mindela ili nekog drugog što raditi, koje cviće usadit, koliko duboko, kad zalit, koja zemlja, što protiv spuži, mušice, črvi, kako nakopat, kako održavat travnjake, murve, žive ograde. nadalje groblje, prostor oko mrtvačnice, igrališta, prostor di je “pijaca”, ispri pošte, potez Prvin Žal – spomenik – Cimbalo, ostali spomenici, prazne jarule…uredit okoliš sv. Križa kao posebni vjerski, botanički (pancratium) i izložbeni prostor, mjesto ugodno oku mnogih gostiju koji tamo čekaju bus usrid polja čuvenega grka… planirat uklanjanje eukaliptusa i opasnih borova. i još mnogo mnogo toga…tako je. ima toga i preveč

 5. Anonymous says

  Odlično sročeno.
  Kreativnost, to nam zaista treba, za se izvuć iz krize.
  To je način razmišljanja, prenosi se , po meni , najviše odgojem.
  Možda mi tu nemamo vrhunske stručnjake,
  ali kako se u vijeću razmišlja, nije ni čudo.
  Zapravo, hoću reć, da se od nečega treba počet,
  i treba imat sluha , za mladice pravih ideja kad izniknu iz zemlje ,
  te , ih ne, izguli, i zgazi , nego podržat i dat vode.
  Dakle , htila sam reć , da su naše dvije mještanke, Snježana i Margita, napisale
  molbu sa željom da vijeće razmotri upravo ovo , što je lumbardian , napisa,
  prije 7-8 godina (otprilike, nisam sigurna, može bit i više),
  ono kad su radile, vidili smo ih svi.

  Stalni posao , za dvije osobe sa širokim znanjem i afinitetom prema uređenju
  vrtnih prostora, koje bi se i tokom posla(da im je pružena prilika) sigurno, i usavršavale,
  nije se ostvarilo, radi valjda nekih drugih stvari.
  Čini mi se da im nisu bili ni odgovorili.
  Pa, nema veze, jel da, evo prilika je još tu ?
  Snježana, Margita i Edi, pa oni bi super uredili naše lipo misto.

 6. Evo sam upravo pročita na netu da je donesen zakon u EU o zabrani plastičnih vrečica od početka ove 2011 godine. Ali su zato lukavi političari u zamjenu ponudili biorazgradive plastične vrečice po cijeni od 0.20 eura. Kad mene budete izabrali za Šerifa Lumbarde ja ću donjet zakon da se u Studencu i Konzumu kupljena roba može ponit doma na dva načina:
  1. u vastitoj borši od svih materijala osim plastike
  2. u borši koju možete kupit od djevojke na kasi, a koja je ručni rad proizveden u Lumbardi.
  Ovo drugo bi bilo posebno interesantno našim dragim gostima koji bi na ovaj skromni način pomogli čuvanju prirodne ljepote Lumbarde, a uz to ponjeli doma jedan unikatni i višenamjenski suvenir.

 7. dragunasta4 says

  Odlična ideja mogli bi napisat PETICIJU. A i neke odluke bi i vijeće moglo donjeti na razini općine. Dobit izlazi iz mjesta a ostaje nam samo smeće. Zašto ti veliki lanci ne odvajau vrijedne sirovine (kao što je kartonska i papirnata ambalaža ) i vraćaju ih praznim kamionima? U ljetnim mjesecima to su kontenjeri korisnog otpada.
  ZAMJENIMO PLASTIČNE VREĆE
  Bravo Henry!!
  Proizvodnjom platnenih “borši” otvorilo bi se jedno do dva radna mista u samom mjestu.
  Korisni suvenir iz Lumbarde.

  • Kad bi ovo todorić pročita vjerovatno bi mu proradile emocije, i odma bi naloži da se prihvati izloženi prijedlog!

 8. dragunasta4 says

  Dodatak, za ovo odvajanje ambalaže trebao bi dodatni pomoćni radnik.
  Iscrpljenim trgovcima u ljetnim mjesecima nisam misla dodat još nešto na glavu za bijednu plaću.

 9. Anonymous says

  Lipo šesno, lipo šesno,
  ma milina!

 10. Šta mislite, na koji način prisilit S&K (Studenac i Konzum) da se ponašaju eko-prijateljski:
  1. zatražit sastanak s regionalnim menađerom i iznjet mišljenje i zahtjeve
  2. organizirat prosvjede isprid butige
  3. izvest diverzantsku akciju, zapljenit sve plastične vrečice i nabit ih vlasnicima ovih butiga u ŠUPAK.

 11. od svega što si nave najlakše bi bilo da sami lumbarjani namjerno bojkotiraju vrećice. pitanje jesmo li mi toliko ekološki svjesni??

 12. dragunasta 4 says

  Udruge kao što su npr. Sportska udruga, Lipa rič i druge mogu poslat zahtjev prema općinskom vijeću o zabrani prodaje i djeljenja plastičnih vrećica, te o prodaji papirnatih i (ja ću ih nazvat) suvenir “bursama”. Nek se to nađe na dnevnom redu Općinskog vijeća. A kad bi se u akciju uključila i Turistička zajednica Općine Lumbarda mislim da bi postigli veći uspijeh.Ovo je samo jedan od primjera. Hajdemo zajedno napravit nešto za što će nam biti zahvalna naša djeca. Da ne spominjem koliku bi tu mogli napravit reklamu, prvo misto u Hrvatskoj u kojom se provodi takva hvale vrijednu akcija. Slažem se i sa Sharkyjem mi bi sami trebali bojkotirat plastične vrećice.

 13. nas neće bit, jer bumo se vrnuli u naftu, a bit će ovega što od nafte činimo…

 14. Dobro, znači izgleda da ćemo najprije ovu akciju za totalno izkorjenjivanje plastičnih vrečica pokušati odraditi na pacifistični način (peace brotherhood), iako ja više naginjem onoj 3-oj opciji. Šta konkretno treba učiniti? Dragunasta 4, ti izgleda imaš nekakav uvid u rad i protokol administracije, dali je itko od članova Općinskog Vijeća zainteresiran za ovu akciju? Dali postoji web portal Općine Lumbarda na koji se mogu poslati zahtijevi građana/seljaka/ribara? Evo vidite koliko ja malo znam o funkcioniranju administracije i birokracije, u biti već sam počeo dobivat ospice od same pomisli na spomenutu neman.

 15. Anonymous says

  Onaj koji ima ideju, po običaju, treba prvi i povuć.
  Ali ne u virtualnom svijetu, -nego stvarnom.
  Možda Henry nađe lakši način,
  ali ja ga ne znam ,
  osim da ga vidimo da je prvi zagali rukave.
  Dobro je da je Henry sad među nama , u Lumbardi i da može
  uvik dat svoju perspektivu, i ideje, jer je ipak živio u USA,
  i ima puno za ponudit sredini u kojoj živi.

  A što se tiče , prisiljavanja, čini mi se da to nije nužno.
  Može li se prisilit travu da raste, ili Grk da brže zrije,
  ili maslinu da brže rodi.
  Sve ide prirodnim tokom, a i mi ljudi , pošto smo dio te prirode,
  koju tako žarko želimo štitit, moramo je naučit slušat.
  I primjenjivat njene metode, -prirodne.
  Kad bi nam ona zabestimala, svaki put kad bacimo plastičnu vrećicu,
  ili dala šaku za svaki komad smeća u moru?
  Ali velika Majka nije takva, ona je strpljiva, velikodušna, ponizna,
  mirna , pa takvo ponašanje preslikajmo, i upotrijebimo i u ovoj situaciji.
  Uspjeh je zajamčen.

 16. Ako nastavimo u ovom stilu imam osjećaj da možemo zaglibit u mutnim vodama filozofije. Ja sam ipak za konkretnu akciju. A ona glasi: “zabrana plastičnim vrečicama u trgovinama na području opčine Lumbarda”. Tako da znamo što nam je cilj. A kako ćemo postići taj cilj manje je bitno. Po meni cilj opravdava sredstva. Takav je moj stav. A sad, ja prihvaćam bilo kakvu ideju samo da je učinkovita u ostvarenju cilja. U jednom normalnom vremenskom razdoblju. Za mene to NVR (normalno vremensko razdoblje) je moj životni vijek. Ali pošto ja nemam pojma koliko je to vremena. Onda cilj mora biti ostvaren u idućih 5 godina. Anonymous kaže da onaj koji ima ideju, po običaju, treba prvi i povuć. I to je u redu. Meni to nije problem, ali kao što sam već ranije napisa, ja nemam nikakvih iskustava s protokolom i sistemom administracije. Ovim putem tražim pomoć savjetnika kojemu ili kojima je moj cilj simpatičan i zele se upustiti u izazov za čistiju i ljepšu Lumbardu. Ako nam ovo uspije imati ćemo iskustvo kako učiniti i neke veće akcije.

 17. dragunasta 4 says

  Trebam se raspitat ali sve što se radi u mjesta, a što je od općeg značenja traži se mišljenje Općinskog vjeća. Po toj logici treba napisat dopis i sa tim dopisom doći do tajnice,predati i tražit potvrdu da je dopis predan za sljedeći sastanak Općinskog vijeća.To bi značilo da napišemo dopis pokupimo potpise i to predamo u Općinu.Evo konkretnog prijedloga: znati cilj što znamo, napisat dopis, objavi ga na webu (tako da se uključe svi zainteresirani koji bi prikupljali potpise ),dogovorit osobu koja bi prikupila papire s potpisima do određenog datuma i to sve predati u OpćinuLumbarda. To je po mom mišljenju ono što mi možemo napravit. Jedan miran i civiliziran pristup promjeni stanja u kojem smo sada.

  • Hvala, dragunasta 4 na informaciji. Ali i kad bi Općinsko vijeće prihvatilo našu inicijativu koliko to vijeće ima moći utjecati na politiku privatnog kapitala. Pročitao sam izjavu Ivana Andrijića na iKorčula (http://www.ikorcula.net/press/2011/04/priopcenje-ivana-andrijica/) o načinu rada Općinskog vijeća nama susjedne općine pa mi se čini da je sve to skupa obična sprdačina i tu nema ni traga od prave demokracije.

 18. Ja mislin da turisticka zajednica bi ipak trebala malo cesce organizirat ovakve stvari virujen da se kroz zimu mogu ucinit koje radne akcije..a ovo me posjeca na vatrogasne mire ala sad ocistimo sto mozemo pa sto bude… lipo je cisti a jos boje je ucini neki plan sto ce se radi kroz cilu godinu.

 19. Anonymous says

  Da plan?!
  Kad bi se učini ikakvi plan, onda bi se
  moglo govorit i o odgovornosti,
  ko je što obeća, i ko je koliko učini.
  Najboje ovako, pod starinski.
  Iza zastora.

Speak Your Mind

*