Iseljenici

” Naša san u konobi ovi popis iseljenih lumbarjana ima tri lista ali su u velikemu formatu pa san skenira samo jedan mali dil”

Ko će nego sad već legendarni Emilić. Scan je bi poprilično blid pa sam ga malo učini vidljivijin. Zanimljiv dokument u svakom slučaju. Virujem da po komobama i šufitima ima ovakvih i sličnih dijamanata pa ako naletite, činite nam znat. Bašćina je to, itekakva, a za to imamo Bašćinu, itekakvu. Sad kad sam dva puta zaredom napisa rič itekakva sad više ne znam jeli uopće postoji ta rič. Izgleda da postoji. 🙂 Neke riči kad ih izgovaraš, onda su skroz ok, a kad ih napišeš onda posumnjaš u njihovu “ispravnost”. Itekako! 😀 To mi je sad rič dana… A kad smo kolo Bašćine, ni me bilo par dana pa san se tek sad u inboxu obada maila od Bašćinarki. Tema je vezana pa je baš prigodno. Ovo kažu:
Može li se ovo smatrat mažnjavanjem intelektualnog vlasništva… ili je ok pripisat sebi ne samo tuđe ideje, nego usput još i čitave rečenice?!

ORIGINAL:
“Udruga Bašćina stvara bazu podataka o pokretnim spomenicima naše prošlosti. Evidentiranje ove građe omogućit će nam uvid u njezin obim i stupanj očuvanosti, a istovremeno će predstavljati dragocjen izvor svima onima koji će se u budućnosti baviti istraživanjem, zaštitom i promicanjem lumbarajske baštine. Podaci koje prikupimo poslužit će nam ujedno i za organizaciju izložbi kojima ćemo širu javnost upoznavati s različitim aspektima života stare Lumbarde.”
(lumbardanet.com/bašćina)

KOPIJA:
“Narodna knjižnica Orebić stvara bazu podataka o pokretnim spomenicima naše prošlosti. … Evidentiranje ove građe omogućit će nam uvid u njezin obim i stupanj očuvanosti, a istovremeno će predstavljati dragocjen izvor svima onima koji će se u budućnosti baviti istraživanjem, zaštitom i promicanjem Orebića. Podaci koje prikupimo poslužit će nam ujedno i za organizaciju izložbi kojima ćemo širu javnost upoznavati s različitim aspektima života starog Orebića.”
(korcula.net)

Pozdrav iz Bašćine!

Comments

 1. ovo nije copy/paste, ovo je nova kategorija, copy/paste and replace 😀

  • bašćinice says

   a usput je i odraz lotrosti, ograničenosti i nemaštovitosti osobe koja se nije niti potrudila malo prepakirat pokradene rečenice.

 2. Lumbardian says

  -Ja bi “Narodnoj knjižnjici Orebići” napisa pismo namjere o razmjeni intelektualnog vlasništva, uspostavljanju neograničenog povjerenja i razumjevanja. Kao izraz dobre volje, odma bi ih predložio za glavnu nagradu najintelektualnijeg kopiranja originala u protekloj godini na razini RH. Predstavnik dotične knjižnice bi dobio kipić dizajniran sa maskirnim povezom na glavi i higijenskim rukavicama na rukama. Zbog pojačanja utiska, kipić bi bio obojan indigo – plavom bojom. Na takav se način grade mostovi među mjestima, trajekti priko konala i ostale linije među susidima.
  -“Bašćina” (i ja, dakako) bi trebala lipo uputi’ i upravi’ mladega explorera Emilića, kako sačuva’ vridno blago koje posjeduje od zuba vrimena, kako ga arhivira’, u koji ga folder stavi’… Jer nemamo zavičajnu zbirku, a kažu mi entuzijasti da bi trebali. Itekako. 🙂

 3. skupi san kolekciju starega alata za obradu vune pa bi mogle brzo osvanu slike

 4. dragunasta4 says

  Ja sam pronašla djelove tkalačkog stana, ali ga ne znam spojit. Ako netko zna nešto više možda bi mu mogli udahnut novi život.

 5. Meni nakon čitanja ovih par zadnjih komentara u vezi predmeta koji su pronađeni po kućama u Lumbardi zbilja nije jasno zbog čega je tako komplicirano osnovati zavičajnu zbirku pa da se ti alati koji su nekada (ali možda i u bliskoj budučnosti ponovo) služili ljudima, (i ne tako davno) da žive i prežive na ovom otoku sačuvaju od propasti. Ne mogu nikako shvatiti glupost osoba moje misle da na pr. jedan mobitel
  vrijedi više od alata za obradu vune. Taj mobitel koji je danas kupljen već u roku od 12 meseci biti će zastario i od njega se apsolutno ništa ne može iskoristiti, dok s druge strane alat za obradu vune može služiti još stoljećima, naravno (a tu i je poanata cijele priče) pod uslovom da imamo OVCE od kojih možemo dobit (ostrić) vunu. Ako i dalje učimo mlađe generacije da sve mogu kupit u butigu time ne podstićemo razvoj kreativnosti i stvaralaštvo.

 6. Lumbardian says

  -Neznan da li je tkalački stan pokretni ili nepokretni spomenik naše prošlosti, ;), ali je svakako predmet kojeg bi Bašćina trebala jedva dočekat za katalogizirat, uslikat, namaca drvocidon, zalipi drvofikson. Malo se šalin. Neće Bašćina zakucava brokve ili zavidava vide, ali je jasno da sada nakon poplave “novih” vrlo vridnih strih predmeta i dokumenata, doista trebamo lumbarajsku zbirku, museumčić za artefakte od lumbarajskog paleolitika pa sve do nedavne prošlosti. Očemo zbirku.

  • bašćinice says

   zbirka bi bila logičan nastavak aktivnosti koje su pokrenule naše kulturne udruge i zaslužni pojedinci. ali najvjerojatnije će to do daljnjeg ostat tek utopijska ideja, jer osim pitanja adekvatnog prostora, postoji i sitan problemčić od stotinjak tisuća kuna godišnje za plaću kustosa dotične zbirke. dok država, županija i općina ne izađu iz krize, preostaje nam da se snalazimo kako znamo i nadamo boljim vremenima.

   • Lumbardian says

    – ‘ko je da bašćinicama četri prsta doli. “Lumbardian here. One point”. Pozitivan, normalno.

 7. Kako to izgleda adekvatan prostor u kojem bi se izložila zavičajna zirka? U redu, dok se taj prostor ne osposobi mislim da ima nekoliko privremenih riješenja, a jedan od njih je napuštena vojarna na Ražnjiću, zgrada poviše uljare. Ne samo da bi poslužila za izlaganje, mogla bi poslužiti i da se organiziraju tečajevi u raznim umjetničkim radionicama. A što se tiće novaca za kustosa zbirke ja sam izračuna da bi recimo mjesečna plata od 5000Kn puta 12 mjeseci iznosila 60,000Kn godišnje. To ipak nije stotinjak tisuća!

  • bašćinice says

   onda s tvojom matematikom nešto nije u redu. ti si izračuna neto plaću, a ja govorim o bruto davanjima. sad izbroji ponovno.

   • U cijeloj ovoj priči mislim da bašćinice više interesira nečije uhljebljenje nego puno važniji CILJ.

    • bašćinice says

     a ne, nego bi neko mora mukte radit u toj zbirci jel?! jel to sugeriraš? to bi bilo normalno, kao, jel… radit posal za koji si školovan i još tražit plaću za to. ma divota! a ako ti je već do viših ciljeva, šta se onda ti i ovi šta ti je da palac gori ne uvatite volonterski osnovat zbirku. to je sasvim konkretno rješenje ovog problema. za sve daljnje komentare i primjedbe znaš di ćeš nas nać.

     • Dobro, prihvaćam izazov. Usput ću izvještavat javnost (exkluzivno za Lumbardanet.com) o SVIH detaljima mog poduhvata.

  • Lumbardian says

   -Kao privremeno rješenje našli bi privremenog ili povremenog kustosa za 2.500,00 kn. Zbirka bi se samofinanciralo donekle bar u sezoni. Ulaznica po popularnoj cijeni, npr. 30 kuna. Za eskurzije i populaciju treće životne dobi 50%. Dici ništa. Ima mista za parking i pogled na Lumbardu. Zbirka s pogledom na more. I plažu. Francuzi bi imali di šetat, a Čehima bi se uredilo odlagališta pašteta. Početkom rada uljare, svaka daljna aktivnost u Zbirci bi bila posve neprihvatljiva iz razumljivih kulturoloških i socioloških potreba lumbarajskih žitelja.

 8. Lumbardian, super komentar!

 9. 5000 kn za rad od 2-3 sata dnevno uistinu previše i neprimjereno današnjim uvjetima.

 10. pihh.,.. jadni lumbarjani razvije se ideja, a oni odma gledaju prihod

  zaboravite kulturu i uštogljene čunke ka smo svi divjaci kapitalisti

 11. Henry Hermit says

  A sad mene interesira jedna druga tema: razvoj seoskog domačinstva (turizma) na sjevernoj strani Ražnjića (zaštićenog parka prirode). Evo, dajem vam 7 dana da obađete taj novo nastali projekt (iz neprovjerenih izvora doznajem da je vlasnik parcele stranac, a radove izvodi Ramo) pa da ćujem komentare.

 12. aha devastacija Ražnjića je počela. to još nismo stigli izneredit. Sva srića da se javnost pita što misli o takvim projektima

 13. Lumbardian says

  Ovo se več zove umjetnost digresije. Skroz smo se zbrčkali i pogubili s posta o iseljenicima. Neka neko malo zagrije katridu i pošaje novi post s novom temom. Site je, kažu, otvoren za svakoga.

 14. ma kakva digresija, oli ne vidiš da smo priko iseljenika došli do doseljenika, to je isto, što ni? ko se iseli, negdi se doseli zar ne?
  e da, da ne zaboravin, Henrija za načelnika, čovik ima vizije i ne treba mu para za radit. a i živi je u texasu pa bi brzo izaša na kraj sa seoskim renđerima i kaubojima

  • Henry Hermit says

   Hvala Klokun za nominaciju. Još pri 4 godine kad sam se doseli u ove krajeve javila se ideja za osnivanje političke stranke koja bi riješavala probleme na najlogičniji i najbrži način. Možda je došlo vrime da se ta stranka i osnuje. Ime stranke je: STRANKA ZDRAVOG RAZUMA. Novi članovi stranke se primaju od sutra.

Speak Your Mind

*