Internet svugdje i nigdje

Plakat Lumbarda 2Tako je nekako bio intoniran post objavljen prije malo više od dvije godine pod naslovom Kava s mlijekom čaša vode i iPad. Ukratko radilo se tamo o ideji o općepristunom internetu koji će kad tad profunkcionirati kao struja i koji će nas svuda okruživati, olakšavati nam život, a da ga istovremeno posebno ne primjećujemo. Dok povremeno ne nestane zbog nekog kvara. Baš kao i struja.
Cilj tog posta, inspiriran eto ranim i još pritom besplatnim iPadom na kavi, bio je pogurati ideju o instaliranju besplatnog bežičnog interneta u centru mjesta (za početak) i stvoriti jedan servis koji bi gosti prepoznali i cijenili, te naravno što bi nas dodatno promoviralo kao mjesto, a i potaknulo valjda dodatnu potrošnju kod informiranih gostiju.
Dvije godine kasnije (što je u IT svijetu jako dugo) možemo podvući liniju i vidjeti što imamo. Dakle umjesto da je svugdje, internet je u nas i dalje skoro nigdje. Prodaje se na uglavnom na dvije tri lokacije, uglavnom u gramima i za nemale iznose. Nešto kao zlato. Argument da smo na otoku i kako treba platit trajekt ovdje čini se baš i ne drži vodu. Razlozi dakle nepoznati..

Uglavnom zašto baš ovaj post u ovome trenutku?! Naime jedan inertan sustav kao što je država pretekla je još inertnije nas i ponudila čak poticaje da se na tome polju nešto napravi.
Sve se nalazi pod besplatni Wi-Fi u turističkim destinacijama (tu valjda pripadamo), pa eto živi bili pa vidjeli, ili možda  ne još..

Comments

 1. eto prave prilike da lumbarajska vlast pokaže koliko zna

 2. mene zanima koliko kvalitetan može bit signal kojeg u isto vrime koristi puno ljudi

 3. Zavisi koliko uložiš. Inače već sam bi vani u gradu di to skroz dobro funkcionira.

 4. u tehničkoj preporuci spominje se barem 200 korisnika istovremeno bez zagušenja, tako da nema straha. + postoji ograničenje koje se može staviti po korisniku itd itd. U svakom slučaju terasa Maestrala mogla je davno biti popunjena 😉

 5. ali u maestralu ima internet i to na kune

 6. Turiatička zajednica je davne 2010. godine nabavila i platila svu portebnu opremu za besplatni internet koja bi sa svojim dometom pokrivala najmanje centar mjesta, ali iz nekog nebuloznog razloga ili nećijeg lobiranja ta ista oprema nije montirana na općinskoj zgradi i još dan danas skuplja prašinu u nekom skladištu.

  • točno! a ja sam na to skroz zaboravi!!!
   ne skuplja prašinu jer je sve još u škatuli 🙂
   ali nije bilo sve što je trebalo da se stvar montira na krov općine, jer koliko me sjećanje služi trebalo je do krova dovest struju i nabavit kutiju koja bi odoljevala vrimenu. antenu smo onako na brzinu testirali zalipljenu salotepon na lastre od ureda načelnika i mislim da je signal bi 2-3 crtice (dovoljno) po taraci i u parku. ja sam onda antenu pokuša privremeno montira kraj bazena od hotela Lumbarda jer sam misli da ću se moć spojit na isti kabel ko i one web kamere ali nije moglo.
   onda sam stavi iza recepcije ali tako je signala bilo samo do pri vrata od hotela, kad bi u hotelu bilo interneta i struje 🙁
   onda sam sve dezmontira i vrati u škatulu. struja i vodootporna kutija na krov općine nisu došli, i tako je sve ostalo. mene osobno niko ni lobira da se to ne montira, sumnjam da je i Milku iko lobira po istom pitanju, jer ona je sve to i pokrenula. stalo je sve na va dovest struju na krov i sve to spremit na sigurno.

 7. More bit, tipično Hrvatski način.

 8. turista says

  ajme kako lipo bilin zal lipo izgleda na svitu tesko nac lipota.

 9. skužajte ako smetam, ali treba mi informacija. komu se treba obratit da mi se asfaltira lazo za u vrtal?

 10. turista says

  united nations ja bar mislim ako si peder i lesbijanka sve se moze uredit ako si posten covik ko te j…….

Trackbacks

 1. […] niko doba da smo na Lumbardanetu pisali o javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za besplatni internet u turističkim lokacijama koji je […]

Speak Your Mind

*