Humanitarni koncert za Kap u moru

U utorak,21.kolovoz 2012 je u Lumbardi na otoku Korčuli ispred župne crkve sv.Roka održan Humanitarni koncert s namjenom donacija za Udrugu djece sa posebnim potrebama KAP U MORU iz Lumbarde,gdje su uz nastup organizatora Mješovitog pjevačkog zbora Sveti Roko iz Lumbarde,nastupili i njihovi sumještani članovi Dječjeg zbora i klapa Lumbarda.Velikim je pljeskom dočekano 14.članica iz ženskog župnog zbora Stope pri župi Svih Svetih u Blatu,koje vodi časna sestra Danijela Škoro.Simpatičnim gostoljubivim načinom je Stope predstavio voditelj programa,ujedno i predsjednik Mješovitog pjevačkog zbora Sveti Roko,dr.Roko Markovina.Istaknuo je kako Stope djeluju od 2003.godine,a naziv su dobile po njihovoj mještanki blaženoj Mariji Propetoga Isusa Petković,koju žele slijediti,ići njenim „stopama“ljubavi i dobrote kroz radosnu pjesmu i povremene humanitarne aktivnosti.Uz redovite nastupe u svetištu blaženice i župe Svih Svetih u Blatu priređuju i različite koncerte i nastupe na festivalima s kojima su poznate u domovini i inozemstvu.Suradnja s glazbenim producentom Rajkom Dujmićem stvorila je dodatni napredak,a nedavno su snimile i svoj CD album „Moja ljubav si ti „Kako se čulo na koncertu Stope žele pjesmom ljude približiti Bogu,te se trude svojim životom svjedočiti da je moguće biti mlad,zabavan i moderan,a uz sve to ostati kršćanin i biti Kristov. I bile su osvojivši publiku svojim pjevom.

O nastupu Mješovitog zbora Sveti Roko je prema riječima njihovog predsjednika Roka Markovine dobio ime po nebeskom zaštitniku mjesta, a nastavlja višestoljetnu tradiciju sakralnog višeglasnog pjevanja u Lumbardi

Pored sakralnih napjeva, Mješoviti zbor „Sv.Roko“ na svom repertoaru ima i dalmatinske, pučke i novo skladane pjesme, kao i uspješnice  i ostalih zbornih skladbi, poznatih i popularnih autora. Posebno smo ponosni na očuvanju autohtonih napjeva iz pasionske baštine Lumbarde,koju smo sačuvali od zaborava,govorio je osjećajno predsjednik zbora..

Nastupali smo na svim značajnim događajima Dubrovačko-neretvanske županije i otoka Korčule, redovito sudjeluju na Korčulanskom kulturnom ljetu i Lumbarajskim užancama,na vjenčanjima i sprovodima.U nekoliko navrata smo gostovali u Sloveniji(Brežice),2 puta u Crnoj Gori(Baru,Kotoru i Tivtu),održavamo svake godine ljetne koncerte,poput večerašnjega te Božićne u Lumbardi i Korčuli.Unutar zbora djelovali su i ženska klapa „Psefizma“ i muška klapa „Gerk“,a veći dio pjevača i danas su članovi klape„Lumbarda“.Za svoj rad,zbor je nagrađen sa više nagrada i priznanja.Pohvalio je i Dječji zbor kojega vodi Tomislav Šestanović,i ta djeca slijede ono što su uz život težaka,ribara,klesara,pjevali naši potomci snalaze se i u suvremenim napjevima njihovih vršnjaka.Pjevaju i u crkvi i pored nje,raduju se životu i rastu zajedno uz pjesmu i slavljenje Boga.Čuo se tada i komentar publike i njihovih roditelja: Vidiš,ono je moj mali,a ona mala do njega ti je unuka od tete Franice.Dječji je zbor bio nagrađen većim aplauzom,i onda potiho pratili pjesmu klape Lumbarda,osnovane 2009.godine,na zasadima istinskih zaljubljenika u dalmatinsku klapsku pjesmu,klape „Koludrt“,a potom klape „Levut“i klape „Gerk“,čulo se od voditelja Roka Markovine koji je pohvalio rad klape sastavljene većinom od dobrih glazbenika i članova našeg Zbora,kazao je Roko Markovina.

Klapa je gostovala u više navrata u Republici Sloveniji i Crnoj Gori u kojoj su nastupili i dva puta na Međunarodnom festivalu klapske pjesme u Perastu,kada su osvojili 2009. godine i 1. mjesto,a 2010.u Ljubljani nastupali i u Slovenskoj filharmoniji.

Klapu čine: Nikola Batistić-prvi tenor,Nedo Lipanović i Tonči Milina-drugi tenor,Ivo Batistić – bariton,i dva basa Antonio Kriletić i Ante Milina.Voditelj klape je Ivo Batistić.

I na kraju koncerta ono što je svaki pratitelj očekivao u vlastitoj intimi,a otkrio je Roko Markovina riječima :UZ humanitarni koncert,zaslugom čovjeka u čiju čast, na oproštaju od Lumbarde i izvodimo naš koncert, dragog nam župnika don Pera Butigana koji nakon 21 godine upravljanje župe svetoga Roka odlazi u mirovinu i napušta Lumbardu. Idemo zajedničkom pjesmom svih večerašnjih sudionika pozdraviti don Pera. I čuli su se vrli glasovi,zatim i tiše u pozadini Kroacijo iz duše te volim,i Sveti Roko čuvaj našu valu,svi su pjevali,a onda muk,kada je Marija Kriletić,tajnica zbora Sveti Roko poljubila dragog svećenika i uručila mu poklon sat-suvenir s posvetom od vjernika Lumbarde. Don Pero je zahvalivši,veselo upitao : Je li ovaj sat pokazuje Lumbarajsko vrijeme,na što mu je Roko Markovina odgovorio: Točno tako don Pero, jer po Lumbarajskom vremenu Vi nikada niste zakasnili u molitvi i pomoći župi Svetoga Roka.
Tekst i snimak : Niko Perić

Speak Your Mind

*