Hidroavioni u Dalmaciji

Kada neka tema izazove takav interes da se postavi  novi rekord posjećenosti našeg malog portala (iznad 430 u danu), onda je to znak da se napiše barem jedan nastavak. Nastavak bi slijedio vjerojatno i bez toga, jer Lumbardian je postavio par dobrih pitanja vezano za temu, pa je red i da se na to odgovori. Ukratko, duljina piste, mjesto za slijetanje, obilježavanje, sigurnosne mjere i drugo, teme su koje će obrađivati i definirati regulator (čitaj Ministarstvo prometa uz pomoć Agencije za civilno zrakoplovstvo). Načelno obzirom da se radi o zraku i vodi, avion jednom kad sleti postaje plovilo i na vodi tj. moru se ponaša kao brod odnosno podliježe pomorskim propisima. Shodno tome  moglo bi se zaključiti da će regulator kao površinu za slijetanje odrediti udaljenost minimalno 300m od obale, jer to je općenito pojas unutar kojeg je zabranjeno glisiranje. Prijevozniku bi naravno odgovaralo što bliže radi što kraćeg voženja. Za prihvat ne treba više od pontona, a iznimno je moguće i prebacivanje na brod, gliser itd. Duljina piste?! Nije mi poznato, a vjerojatno još nikome točno u hrvatskoj u ovome trenutku, no recimo da naš protupožarni “Kanader”, u jednom slijetanju, uzimanju vode i polijetanju pod punim opterećenjem prevali nekih 1,2 km. Jedan pak avion tipa Twin Otter , u svijetu možda najpopularnija opcija za prijevoz putnika ovim načinom, za slijetanje i polijetanje ne treba više od 360m, što je otprilike dužina otoka Gubavca. U nekim idealnim uvjetima sa čeonim vjetrom i nižom ali gustom valovitošću, polijetanje obavi možda u malo više od 100m. Ekstreman slučaj može se vidjeti i ovdje.   Kontrola leta nije potrebna, jer se let može uredno obavljati u nekontroliranom zračnom prostoru (tzv G sloj) koji se prostire do 300m iznad terena, a pilot se za slijetanje može samo javiti operatoru na zemlji.  Ako nema punjenja goriva ne trebaju ni vatrogasne instalacije osim opreme na avionu. Hidro avion je ekološki  za vodeni svijet prihvatljiviji i manje stresan od brodova i glisera koji imaju propeler u samoj vodi, te avion za razliku od mnogih “dizelaša” ne izbacuje mix vode i ulja u more.  Buka je nerijetko manja od nekih brodova i hidroglisera i puno ovisi o općem ambijentu. U ljetnoj gradskoj vrevi, slijetanja pored grada često će proći neopaženo, a samo polijetanje kad je zvuk motora najglasniji ne traje duže od 30 sec.  Na kraju krajeva, općine su te koje bi u svojim prostornim planovima trebale predviđati ovakve lokacije, a neke ih  već i imaju ucrtane. Zbog specifičnosti površine, noću letenja nema. Mogući gubici u poslovanju, obzirom da se ne radi o državnom prijevozniku pale bi na leđa pružatelja usluge, no zanimljivo je da je prijevoz na otoke i tzv. udaljene regije (remote areas) moguće  jedini segment zračnog prijevoza gdje EU odobrava subvencije. Drugim riječima to bi posao po svemu sudeći učinilo isplativim i zimi.
Da ne duljim, kada Škojar kaže da ga je štufalo stvarno vjerujem, jer štufalo je i neke druge čija je vrijednost veća od cjelokupnog HR proračuna, a danas im put posipavaju laticama.
Osobno sam protiv bilo kakve priče oko devastacije prostora i stresa za okoliš, što se vjerujem može iščitati iz mojih ranijih postova, no mislim da ako bi se ova priča provela na pravi način na adekvatnoj lokaciji, mogao bi se stvoriti veliki benefit za mnoge otoke u Dalmaciji.
Za kraj još malo “senzacionalizma”:

Comments

 1. 3swm svaka čast na postu…..
  s ovin si pobi sve pesimiste glede projekta…..

 2. Lumbardian says

  negdi san pročita (surfa) da je lošinj prin II svj. rata ima liniju prima zadru i trstu sa hidroavionon, redovnu.

 3. I Korčula je imala dok za hidro avione.

 4. ka d bi se ovo ,konkretno u Lumbardi , realiziralo mislin da bi se mnogo tega prominilo u poredku na otoku , što hoću reć da bi dobili prednost u odnosu na sva ostala mista , još bi samo to trebalo dobro iskoristi…..što nebi bi problem….
  samo koliko je to sanjarenje a koliko realna mogunost ja neznan………

 5. Dok san bi dite, u Korculi su redovno dolazili hidro-avioni kad je tribalo hitno odnit nekoga u bolnicu u Dubrovnik/Split. Znan da je dosta judi volilo vidit te avione, a pogotovo mi dica. Ko sto san reka u mom zadnjem postu, ja san ima problema oko donosenja slicnega servisa u Korculu, samo sa helikopterima, nase nekoliko godisc. Ja san svi srcen da se ovo dogodi ovi put, pogotovo sto sad nasi u vladi daju povoljne uvjete za strana ulaganja. Neka je sritno onemu ko se incheta u ovi biznis ;-).

Speak Your Mind

*