GRK ZABLISTAO NA REVIJI AUTOHTONIH SORTI ”VINA OD DAVNINA”


Revija vina od autohtonih hrvatskih sorata održana je u petak i subotu, 13. i 14 travnja 2018. u zagrebačkoj umjetničkoj galeriji Lauba.
Na reviji je izlagalo više od sedamdeset vinara s više od 150 etiketa vina isključivo autohtonih hrvatskih sorata, a Grk je izložila vinarija Branimira Cebala. Na ocjenjivanju je Grk osvojio zlatnu diplomu i proglašen je jednim od četiri najbolja bijela vina od autohtonih hrvatskih sorti. Šampioni revije su desertna vinavinarije Cmrečnjak i vinarije Branimir Jakopić iz Međimurja od sorte Moslavac, starijeg naziva Pušipel, od crnih suhih vina Dingač vinarije Jurica iz Potomja, a od bijelih suhih vina Pošip vinarije Milan iz Kaštel Novog. Posjetitelji su mogli kušati vina, te izravno od proizvođača saznati povijest i priče vezane uz Grk i ostale stare hrvatske sorte – bijele: Belina, Bogdanuša, Debit, Dišeća ranina, Gegić, Kleščec, Kraljevina, Kujundžuša, Malvasia dubrovačka, Malvazija istarska, Maraština (Rukatac), Mejsko belo, Pošip, Prč, Pušipel, Sokol, Škrlet, Zlatarica i Žlahtina, te crne sorte: Babić,Darnekuša, Dobričić, Muškat ruža crni, Plavac mali, Plavina, Sansigot, Svrdlovina, Teran, Tribidrag (Crljenak kaštelanski) i Trnjak.
Organizator ove manifestacije je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, uz Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo kao suorganizatore, te Agronomski fakultet u Zagrebu, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita kao partnere. (M.C.)

Speak Your Mind

*