Grk u Londonu, Tribidrag u Kaliforniji

Mjesto radnje: London. Glavni akter: dr. Jose Vouillamoz. Tema: 11 rijetkih vinskih sorti.
London definitvno nije izvor svjetskih vina ali je bez daljnjeg izvor velikog znanja i informacija o svjetskim vinima. Na koncu glavni grad Velike Britanije je i mjesto održavanja nadaleko poznatoga međunarodnog vinskog sajama, London International Wine Fair.
José Vouillamoz nije vinar, barem ne profesionalni, ali je zato jedan od najvećih ampelografa današnjice. (ampelografija je u sažetku: znanstvena disciplina koja se bavi klasifikacijom i identifikacijom vinskih sorti, a čije su metode istraživanja doživljele veliki napredak korištenjem DNK analize).
Profesor Vouillamoz ove godine je imao prezentaciju na temu rijetkih vinskih sorti, što je nazvao najposebnijim kušanjem koje je imao u karijeri, a na stolu se među 11 rijetkih vina našao i naš predstavnik.
U video prilogu donosimo isječak prezentacije u kojoj je sadržano nama već dosta poznatih podataka no zasigurno će svatko saznati barem nešto novo.  Kao npr. da će se u vinskoj Kaliforniji do konca godine roditi hrvatski drevni Tribidrag koji je danas u toj regiji, a i u svijetu općenito dobro poznat pod imenom Zinfandel. Ili npr. da je mit da su Grk na Korčulu donijeli Grci, što otkriva gore navedena DNK analiza koja povezuje GRK sa drugim autohtonim hrvatskim sortama o čemu je već pisano na našemu portalu

I za kraj ovoga teksta malo najave ovoljetnih vinskih događanja:

  • “Festivala Grka 2013.” napreduje prema planu – bit će održane tri večeri, kao i lani (14. i 28. 07. i 11.08.)
  • Festival vina otoka Korčule “Crni otok bijela vina – Korčula 2013.” održat će se u gradu Korčuli u nedjelju 21. srpnja 2013. Organiziraju ga Udruga vinogradara i vinara “Grk-Lumbarda” i proizvođači Pošipa s otoka.

a sada kušanje i ampelografija 😉

Speak Your Mind

*