Građanska akcija Lumbarda – objava za javnost

Proteklog ponedjeljka, održan je prvi javni skup Građanske akcije Lumbarda, nakon što je ova najmlađa otočka stranka formalno registrirana. Uz veliku potporu sumještana, stranka je utemeljena kao izraz nezadovoljstva dosadašnjom politikom vođenja Lumbarde u kojoj su privatni interesi nadvladali opću dobrobit lokalne zajednice. Pogrešno shvaćanje ovlasti dovelo je do situacije gdje se, pored lošeg ekonomskog i socijalnog stanja, javlja i niz gorućih problema koji se najčešće pometaju pod tepih. Među njima, ističe se loše gospodarenje deponijem Kokojevica, neučinkovit rad komunalnog redarstva, slabo poslovanje Lučice i Maestrala, netransparentan rad Sportske udruge, nedovoljno zalaganje nadležnih institucija u smislu produženja turističke sezone, pitanje Prostornih planova o kojima ovisi budućnost i izgled mjesta te problem s Industrijskom zonom koja nikad nije stavljena u funkciju.  Jasno je da u pozadini stoje i objektivne prepreke, no sadašnje stanje u Lumbardi prvenstveno je odraz monopola vlasti političkih stranaka koje su štitile i provodile vlastite interese.
Ideja utemeljitelja Građanske akcije Lumbarda u prvom je redu da se politika vrati „među ljude“ i da se direktnom demokracijom stanovništvu omogući sudjelovanje u odlukama koje su od općeg interesa.  Nužno je angažirati sve potencijale, pružiti podršku poduzetnicima te animirati mlade ljude
da se aktivnije uključe u politički život mjesta i konkretno doprinesu stvaranju preduvjeta za vlastitu bolju budućnost. Građanska akcija Lumbarde radit će i na boljoj socijalnoj politici, između ostalog, stvaranjem fonda za socijalno ugrožene obitelji. Cilj je da Lumbarda prosperira kao zajednica. U tom smislu, također, valja umrežiti sve zaseoke i omogućiti im podjednaku zastupljenost u budućem strateškom planiranju, a kroz javne skupove i dijalog sa sumještanima, ostvariti transparentno djelovanje izabrane vlasti. Samo na takav način, politika će se privesti svojoj primarnoj svrsi – da vlast služi narodu, a ne narod vlasti.
Za sve prijedloge i primjedbe, obratite nam se na galumbarda@gmail.com
(Građanska akcija Lumbarde)

Speak Your Mind

*