Godišnjica

ivan-lozica
Ove subote, 10. srpnja, točno na njegov rođendan, održati će se „Spomen na kipara Ivana Lozicu povodom stogodišnjice rođenja“. Događanje će biti upriličeno na terasi Doma kulture u Lumbardi, s početkom u 20 sati. O kiparu će govoriti: publicist Zvonko Letica, akademik Tonko Maroević, docent dr. Dalibor Prančević, akademik Igor Fisković, prof. dr. Antun Karaman i prof. Biserka Rauter Plančić. Organizator je udruga Ars Mediterranea, a pokrovitelj Općina Lumbarda.
(VJ)

Comments

 1. Lumbardian says

  – Naravno, nemam te kompetence da bi progovori nešto o ovom okruglom stolu na kojem su akademici, profesori, povjesničari umjetnosti, znanstvenici uz pomoć LCD plazme, nadam se, nastojali malobrojnom puku približiti velićinu kreativnosti genijalnog Ive Lozice. Ovaj skup je trebao biti prvorazredni kulturni događaj za same lumbarjane, inicijativa za galeriju u rodnoj kući, i uz onu memorijalnu izložbu u galeriji Račić, retrospektiva njegove umjetnosti pa i političkog djelovanja te nasilne smrti.
  – Međutim, u blizini je bila još jedna “plazma”, daleko veća, močnija, nogometna. Kakva je to samo bila simultanka Tonka Maroevića. Sam protiv Forlana, Mullera, Schweinsteigera… Ja nisan zna di ću, što ću. Najrađe bi uz žuju sočno komentira glupog suca al’ me bilo stid od uglednog društvanca. Društvanca jer ne vidjeh velik broj onih koji sebe smatraju kulturnjacima. Uglavnom sam bio tiho iako je Njemačka pobjedila Urugvaj. Ne treba ni napominjat da su nakon zadnje riječi odjave vuvuzele proparale ljetnu tišinu nakon što se priknoć smirio maestralun.
  – Mi, domaći živalj smo več naviknuti na te ljetne “predstave” isprid Doma kulture. Krivo mi je da nismo uspili srušiti rekord, a tako se malo falilo. Tek jedan dan. Zamislite, imali bi prilike slušat purpuri Narodne glazbe uz DJ performance na ribarskoj a u isto vrime Ivo Lipanović ravna Simfonijskim orkestrom, Zborom HTV-a i solistima na Šalati pod zvijezdama, sve na 25 metara razdaljine. Negdi nasrid Verdija počinje gotovačev Ero. Zvone dukati na narodnoj nošnji dok se na ribarskoj izvuka dobitnik lutrije uz zagušljujuču najavu ko u profesionalnom boksu. Još da je klapa otkantala milozvučne melodijice uz povremeni prolaz motora i auta, eto lumbarajske male nočne more.
  – I toliko toga dobiš džabe. Bar da su mužika i folklor čapali za purol i opanke.
  “Jesi li više doni tu biru”- viće konobaru navijač Urugvaja.

 2. Anonymous says

  Lipo sročeno, baš je nekako tako sve izgledalo. Neka va nešto i isplanira, jer očito je bi loš tajming. nima veze, glavno da je živo!

Speak Your Mind

*