Evo komentar, i to od vodećeg sommmeliera današnjice

Gary Vaynerchuk najpopularniji je internetski vinski kritičar današnjice, a vino koje ga je toliko oduševilo je ni više, ni manje nego – Zlatan plavac Barrique iz 2004. Nakon prvotnog uzvika oduševljenja slijede salve pohvala. “Potpuno sam u šoku! Vino je senzacionalno!” Ponovno se diže i seli na drugi kraj stola. Od uzbuđenja ne može mirovati. “Uzbuđen sam! Ovo nije šala, ovo je spektakularno vino.” I tada stane naširoko opisivati karakteristike vina, pri čemu se uz uobičajene opise aroma poput borovnica, kože ili duhana ne usteže izgovoriti i neke vrlo neobične – poput divljači, koju potom još dodatno precizira: “Miriši na zebru!” Obavezno pogledati video!

Comments

 1. Lumbardian says

  Me meni. 16 menuti non-stop ritualne bujice riči na engleskomu je malo preveč za mene ali san shvati dosta, puno. Na primjeru Zlatan Otok (sv. Nedija) se vidi sav potencijal plavca malog na svim srodnim terenima, pa i na našin deforima. Čini mi se da čineči vino, zatvoreni u 4 zida svoje konobe, paštročamo, vinohulimo. Ala, bar malo.

 2. Ja se slažen sa ovin gospodinon, meni su ove graševine, malvazije i sl. totalno bezvezna vina, bez šušta i gušta. Ali kad je plavac mali u pitanju, e to je nešto drugo. Što i ovaj renomirani enolog kaže, puna su ti ga usta. I zato i danas doma kupujen i pijen peliška vina od plavca. Je da je to više industrija nego loza, ali isto mi imaju više gušta nego ovi kiseliši. A sićan se da san u Lumbardi uža kupi skroz lipih i pitkih plavaca, koji nisu bili temeljeni na bisulfitu i cukaru.

 3. E moj Lujo nisi ti probao dobre Graševine ili Malvazije. Ne sudi konja kojeg nisi jahao 🙂

 4. Što se Lumbarde tiče, Lucul je odličan! Bravo za Frankota!

 5. Kako ti znaš što ja jesam, a što nisam kušao. I stojim pri tome da su mi bezveze. To je moja subjektivna ocjena, ukusi su različiti. A ko kaže da Zalatan Plavac nije kesnuo lovu ovom tipu da ih ishvali na sva usta. Oću reći može neki drugi enolog reći da je zlatan prosječan plavac, i njegovo će se mišljenje jednako uvažavati kao i ovoga sa snimke. U financijsko-tržišnom svijetu, u kakvom danas živimo, sve je moguće, i sve i svako ima svoju cijenu.

 6. Lumbardian says

  -Obično se vina koja se ne proizvode u nas smatraju bezvrjednim zamantušima dostojna jedino lokanju uz radensku, a iločki podrumi imaju rimsku tradiciju, kutjevački cistercitsku. Tamo se od graševine, chardonnaya, pinota, traminca, rajnskog rizlinga rade vrhunska i predikatna vina na ponos Hrvatske. I meni lokalpariotizam pompa prsni koš, ali što je, je.
  -Treba vidit što je to podjela vina prema kakvoči što je osnov za bilo kakvu priču o vinu.
  -Ima li u Lumbardi netko ko bi moga bit sommelier? To bi podiglo razinu vinske kulture i prodaju što na koncu i jest najvažnije.

 7. Rista, to što to vino tebi ne odgovara ne znači da je loše, to je poanta mog komentara dok na teorije “zavjere” ne namjeravam trošit riječi.

 8. Ja nigdi nisan napisa da je vino loše, već da je meni bezveze. A sto zlatnih medalja i tisuću sommeliera ne može pomoći činjenici da ga nikad neću kupiti u dućanu ili naručiti u restoranu, ako nemam drugog izbora. Kužiš, kao npr. hobotnica, nekome je to vrhunski specijalitet, a neko je ne bi poji ni da crkava od gladi. Čista subjektiva, da se proizvođači navedenih vina ne vriđaju. Struka kaže svoje, a nepce svoje. I tu niko ne može pomoći.

 9. Tako je Lujo, slažem se. Ima jedna stara izreka ili pitanje.. Koje je vino najbolje??? Odgovor: Ono koje je tebi najbolje, i to je to.
  Naravno ima vina oko kojih postoji konsenzus i odgovaraju većini ukusa, tražena su i zato su na cijeni. Kao što je recimo zlatan plavac, Grgićev plavac ili sl. i ona zato dobro kotiraju i imaju dobru cijenu. U njih je definitivno puno uloženo, no to nije garancija da će baš svakome biti dobar.

 10. Lumbardian says

  I struka i nepce govoru da kvalitete plavca malog ovisi o mikroklimi, insolaciji, inklinaciji prema jugu, edafskim karakteristikama, povišenim terenima di dolazi do dodatnog refleksa sunca od mora, o smanjenoj rodnosti, smanjenoj gnojidbi, pravovremenoj berbi, količini i odnosu šećera i kiselina, pravilnoj vinifikaciji… Ima ljudi koji ne vole ili ne piju vino (reka bi lujo hobotnicu), ali oni koji to rade prepoznavaju kvalitetu. Čuo sam na primjer neke ljude koji kažu kako bi oni znali bolje slikat od Stipeta Nobila. Preneseno na vino, znali bi oni bolje i od Grgića. A oni su od nas kvalitetom udaljeni svjetlosnim godinama.

Speak Your Mind

*