Damir Markovina održao “Kraljev govor” i predstavio otok Korčulu

Zagreb, 23. ožujka 2011. – U sklopu ovogodišnjeg turističkog sajma CroTOUR i prilikom predstavljanja turističkih zajednica otoka Korčule s kojeg je i sam porijeklom, glumac Damir Markovina prepričao je malo poznatu anegdotu o britanskom kralju Edwardu VIII-om, odnosno njegovim najromantičnijim trenucima provedenim na otoku Korčuli.

Naime, legenda kaže da je kralj Edwad VIII u ljeto 1936. godine na proputovanju Jadranom sa svojom odabranicom Wallis Simpson pristao u Lumbardu na otoku Korčuli gdje se mimo protokola i predviđenog putovanja za Dubrovnik odlučio na kupanje na pješčanoj plaži Bilin žal. Magičnoj privlačnosti otoka Korčule nije mogao odoljeti te je tako produžio svoj boravak na otoku, a koliko je razdragan bio govori i činjenica da je plesao čak i kolo s lokalnim mještanima te na taj način dodatno prkosio krutim običajima tadašnje kraljevske obitelji. O svome iskustvu na otoku Korčuli početkom prošloga stoljeća Eduard VIII bi bez sumnje imao lijep govor.

Uz Damira Markovinu, čari otoka Korčule predstavili su i domaćini, voditelji turističkih zajednica otoka i to redom s jednog kraja otoka na drugi: TZ Vela Luka, TZ Blato, TZ Smokvica, TZ Grad Korčula i TZ Lumbarda, a samom događaju su nazočili brojni poznati Korčulani, među njima živuća legenda Branko Žuvela-Doda, autor najpoznatije pjesme škoja: “Sjećanje na Velu Luku” koji je neumorno kanta i zabavljao prisutne sa svojom veselom klapom.

Čitavu prezentaciju i druženje popratilo je nekoliko nacionalnih TV i radio postaja te tiskanih i internet medija.

Comments

 1. Lumbardian says

  iznenadi me goran oreb svojin iritirajučin tonon, govoron iza zuba jer je eto baš on “morao” predstaviti glavni grad našega otoka. čangrizavo zamjera predhodnim predstavnicima dug govor (ko da je on bitno manje pripovida). o korčuli je uglavnom reka premalo i to poluzainteresirano, beskrvno a baš on, kako je stanka rekla, zna. šteta. ostali predstavnici TZ-ova su govorili u skladu sa svojim mogučnostima.

 2. Anonymous says

  Otkačimo lažne autoritete, Stanku, na primjer .

 3. Ne znam čovjeka, nemam predrasuda, očigledno mu nešto nije odgovaralo što se moglo iščitati iz uvodnih riječi no po meni se odlično snašao, bio zanimljiv, jasan, jezgrovit i što kaže Jere sve odradio iz glave

 4. Lumbardian says

  profesor doktor kao što rekoh zna jako mnogo ali nezna da je ovo bila turistička promocija di se traži bar malo glamura pa ako treba doza senzacionalizma. nikako upozoravajuća prijetnja prstom,upotreba rijeći kao: lagalti, propust, zloba, pakostan, zločest…i ako predatavlja korčulu, a to je od čare priko pupnata, žrnova i račišća, onda bi mora znat da tamo ima vrhunskih vina i dobrega ulja. tako mu je nepripremljeni govor “iz glave” donio nekoliko grešaka. ton govora baš ne poziva gosta i odaje kivnost. on je intelektualac, to se vidi slušajući ostale govornike ali mu je đaba kad je letargićan.

 5. Posjetitelj says

  Ma zabrija si Lumbardiane, uopće nisi ubra spiku. Zabrazdi si. On je predstavja Grad Korčulu a ne otok, a ove prijetnje su bile u šali jer su svi pretjerali sa dugim govorima.

 6. Lumbardian says

  o genijalni posjetitelju kaži mi što san to krivo shvat? točno! di su te komplicirane skrivene misli koje nisan ubra… naglasak san stavi na profesorov stav, naglasak, neprikladnu intonaciju govora, nikako na njegovo znanje…pošto naš vrli posjetitelj ima razvijen smisao za geopolitiku neka pročita ovo : Turistička zajednica Grada Korčule djeluje u skladu sa Zakonom o turističkim zajednicama RH i sustavom Hvatske turističke zajednice te Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije. Po svom teritorijalnom ustrojstvu brine o samom gradu Korčuli kao i okolnim naseljima: Čara, Pupnat, Žrnovo i Račišće koji zajednički čine Grad Korčulu kao jedinicu lokalne uprave…

 7. Posjetitelj says

  aiiiiiiiiii što smo tašti 🙂

 8. Anonymous says

  Treba ipak imat soli u glavi , za znat postavit mjerilo.
  Ode govorimo sa svih strana, i stajališta i iskustava,
  pa se skuha i kupus koji put.

 9. offtopic pitanje za Lumbardiana: ima li organskog gnojiva za travu u butizi?! odnosno za travnjak da budem precizniji.

 10. jesam i eto mogu samo reć da mi je najveća informacija iz teksta cijena, koja mi se čini skroz korektna. A da će krenut na ljeto to je već išlo nekoliko puta ranijih godina, tako da.. velika je skepsa ako se mene pita. Jedino ako se ne složi neko predizborno ad-hoc rješenje. Ipak sezona skupljanja predizbornih bodova je u toku.

 11. IvaHorvath says

  Markovina i Oreb – sjajni.

Speak Your Mind

*